Strona główna > STRONA GŁÓWNA > BAKTERIE JELITOWE SĄ KLUCZOWYM CZYNNIKIEM OTYŁOŚCI U DZIECI

BAKTERIE JELITOWE SĄ KLUCZOWYM CZYNNIKIEM OTYŁOŚCI U DZIECI

Bakterie jelitowe są kluczowym czynnikiem w otyłości u dzieci

Data publikacji: 30.10.2019

Nowe informacje opublikowane przez naukowców z Wake Forest Baptist Health sugerują, że bakterie jelitowe i ich interakcje z komórkami odpornościowymi i narządami metabolicznymi, w tym tkanką tłuszczową, odgrywają kluczową rolę w otyłości u dzieci.

Społeczność medyczna uważała, że ​​otyłość jest wynikiem spożywania zbyt dużej ilości kalorii. Jednak seria badań w ciągu ostatniej dekady potwierdziła, że ​​drobnoustroje żyjące w naszych jelitach są nie tylko związane z otyłością, ale także są jedną z przyczyn.

W Stanach Zjednoczonych odsetek dzieci i młodzieży dotkniętych otyłością wzrósł ponad trzykrotnie od lat 70. XX wieku, zgodnie z Centers for Disease Control and Prevention. Artykuł stwierdza, że ​​otyłość rośnie co roku w tempie 2,3% wśród dzieci w wieku szkolnym, co jest niedopuszczalnie wysokie i wskazuje na niepokojące perspektywy zdrowia następnego pokolenia.

W przeglądzie przeanalizowano istniejące badania (zwierzęce i ludzkie) na temat tego, w jaki sposób interakcja między mikrobiomem jelitowym a komórkami odpornościowymi może być przekazywana z matki na dziecko już w okresie ciąży i może przyczynić się do otyłości u dzieci.

W przeglądzie opisano również, w jaki sposób zdrowie matki, dieta, poziom ćwiczeń, stosowanie antybiotyków, metoda porodu (naturalna lub cesarska) oraz metoda karmienia (mleko modyfikowane lub mleko matki) mogą wpływać na ryzyko otyłości u jej dzieci.

„Ta kompilacja aktualnych badań powinna być bardzo przydatna dla lekarzy i dietetyków do dyskusji z pacjentami, ponieważ tak wiele z tych czynników można zmienić, jeśli ludzie mają wystarczająco dużo dobrych informacji”, powiedział Yadav (autor badań). „Chcieliśmy również zidentyfikować luki w nauce w przyszłych badaniach”.

Ponadto, mając lepsze zrozumienie roli mikrobiomu jelitowego i otyłości u matek i ich dzieci, miejmy nadzieję, pomoże naukowcom opracować skuteczniejsze strategie zapobiegawcze i terapeutyczne, aby sprawdzić wzrost otyłości u dzieci.

Źródło:

Halle J. Kincaid, Ravinder Nagpal, Hariom Yadav. Microbiome‐immune‐metabolic axis in the epidemic of childhood obesity: Evidence and opportunitiesObesity Reviews, 2019

Centrum medyczne Baptystów Wake Forest. „Bakterie jelitowe są kluczowym czynnikiem w otyłości u dzieci”. ScienceDaily. ScienceDaily, 30 października 2019 r. www.sciencedaily.com/releases/2019/10/191030132704.htm

Więcej o mikroflorze jelitowej: 

STRESZCZENIE: MIKROFLORA PRZEWODU POKARMOWEGO A ZDROWIE CZŁOWIEKA

STRESZCZENIE: PROBIOTYKI, PREBIOTYKI I ŻYWNOŚĆ PROBIOTYCZNA 

STRESZCZENIE: BŁONNIK POKARMOWY CZ.1 – WŁAŚCIWOŚCI, SKŁAD, WYSTĘPOWANIE W ŻYWNOŚCI