Co to jest żywność BIO?

Coraz częściej spotykamy się z żywnością określana jako BIO. Oznacza to, że żywność jest produkowana  bez użycia sztucznych chemikaliów, hormonów, antybiotyków lub GMO.

Produkty te muszą pochodzić z uprawy kontrolowanej ekologicznie i nie mogą być genetycznie zmieniane, bez stosowania tradycyjnych pestycydów, sztucznych nawozów. Mięso pochodzi od zwierząt, które nie były leczone antybiotykami i hormonami wzrostu.

Rynek produktów dla dzieci jest silnie rozbudowany w produkty BIO, natomiast coraz częściej możemy spotkać BIO w szerszej ofercie, również dla dorosłych.

Słowo BIO jest stosowane głównie w Unii Europejskie, ale w XXI wieku Unia Europejska, Stany Zjednoczone, Kanada, Meksyk, Japonia i wiele innych krajów wymagają od producentów uzyskania specjalnego certyfikatu na sprzedaż żywności jako ekologicznej.

Zobacz też: ŻYWNOŚĆ EKOLOGICZNA, BIO, ORGANIC – CZY WARTO?

Oznaczenie „euroliść”

Zgodnie z obowiązującym prawem w Unii Europejskiej (Rozporządzenie Rady nr 834/2007 z dnia 28 czerwca 2007 r) i Rozporządzenie Komisji (WE) nr 889/2008 z dnia 5 września 2008 r) określenia: ekologiczny, organiczny i bio (biologiczny) odnoszą się do produktów, które powstają dokładnie w tym samym systemie jakości. 

Produkty ekologiczne wyprodukowane w Unii Europejskiej mają poniższe oznaczenie:

zielony listek

Listek oznacza, że żywność jest w <95% jest:

– niemodyfikowana genetycznie

– bez sztucznych nawozów

– bez chemicznych środków ochrony roślin

Nazwy bio, organic czy eko to słowa zastrzeżone. Nie można tak po prostu stosować ich na opakowaniu.

Jakie nazwy nie określają żywności eko, bio, organic:

  •  określenie miejsca sprzedaży mianem ekobazaru, sklepu ekologicznego lub ze zdrową żywnością nie przesądza o tym, że oferowana w nim będzie wyłącznie żywność ekologiczna
  • sam wygląd tego nie zapewnia
  • określenia: ekologicznie czystych rejonów, ze zdrowego serca Mazur, z naturalnych źródeł, z nietkniętych ostępów puszczy

Gwarancją jest wyłącznie odpowiednie oznakowanie, które znajdziesz na opakowaniu.

BIO staje się coraz popularniejsze, powstał nawet pierwszy w Polsce sklep BIO: PIERWSZY SKLEP CARREFOUR BIO W POLSCE – CO W NIM ZNAJDZIEMY?

Rolnictwo ekologiczne ma też wady. Wyższe koszty produkcji i niższe plony, wyższe koszty pracy i wyższe ceny konsumpcyjne w porównaniu do tradycyjnych metod uprawy. Na rynku jest coraz więcej BIO produktów. Warto zwrócić uwagę na musztardę BIO

Zalety

  • składniki pochodzące z ekologicznego rolnictwa (certyfikat zielony listek)
  • użyto Kłodawskiej soli kamiennej
  • cukier trzcinowy na 4 miejscu, a nie na 2
  • bez sztucznych aromatów, barwników
  • bez substancji zagęszczających
  • szklany słoik

Gdzie kupić?

https://develey.pl/produkt/develey-musztarda-miodowa-premium-bio/

https://develey.pl/produkt/develey-musztarda-sarepska-premium-bio/