Strona główna > CIEKAWOSTKI > DLACZEGO DODAJE SIĘ SIARCZYNY DO WINA? CZY TRZEBA SIĘ ICH BAĆ?

DLACZEGO DODAJE SIĘ SIARCZYNY DO WINA? CZY TRZEBA SIĘ ICH BAĆ?

siarczyny

Co to są siarczyny?


To głównie dwutlenek siarki (SO2) – związek chemiczny składający się z siarki i tlenu. Występuje naturalnie, ale może również być wytwarzany w laboratorium.

To środek konserwujący szeroko stosowany w winie. A to ze względu na właściwości przeciwutleniające i przeciwbakteryjne.

Siarczyny są też wprowadzane w celu zatrzymania fermentacji w pożądanym czasie i zapobiegają utlenianiu się.

Jest ważnym dodatkiem do wina, dzięki któremu napój się nie psuje, pozostaje winem, inaczej wino mogłoby zamienić się w ocet winny 1.

 

Czy siarczyny są szkodliwe?


Generalnie nie są szkodliwe. Osoby wrażliwe, chorzy na astmę lub osoby, które nie posiadają enzymu rozkładającego SO2 muszą na nie uważać.

Może też wystąpić alergia na te związki, np: kichanie, obrzęk gardła, pokrzywka.

W badaniu z 2001 roku tylko niewielka liczba wrażliwych na wino – chorych na astmę zareagowała na prowokację pojedynczą dawką sulfonowanego wina w warunkach laboratoryjnych. Możliwe, że ich rola została przeszacowana 2.

Badanie przeprowadzone w 2017 r. wykazało negatywny wpływ siarczynów na bakterie występujące w ludzkim przewodzie pokarmowym 3.

 

Ile siarczynów znajduje się w winie?


Ilość siarczynów zawartych w winie jest wysoce uregulowana na całym świecie. Każde wino zawierające więcej niż 10 części na milion (ppm) dwutlenku siarki musi być umieszczone na etykiecie „zawiera siarczyny”.

 

Nie tylko w winie


Siarczyny mogą powstawać naturalnie w żywności podczas fermentacji. Ważne jest, aby pamiętać, że są również naturalnym produktem ubocznym metabolizmu drożdży podczas fermentacji. Więc nawet jeśli nie zostaną dodane SO2, wino nadal będzie zawierało siarczyny.

Są też dodawane do suszonych owoców jako konserwant.

Wina czerwone zazwyczaj zawierają mniej siarczynów niż białe wino.

Wino zawiera około dziesięć razy mniej siarczynów niż większość suszonych owoców, które mogą mieć poziomy do 1000 ppm. 

Więc, jeśli regularnie jesz suszone owoce i nie masz żadnych niepożądanych reakcji, prawdopodobnie nie jesteś uczulony na siarczyny.

Krewetki tuż po połowie mogą być traktowane siarczynami, lecz nie musi to być wymienione na etykiecie. Siarczynów nie powinno też być w owocach morza spożywanych na surowo.

 

Zobacz:

ALKOHOL – DOBRY CZY ZŁY? WPŁYW NA ZDROWIE