Herbata malinowa
Herbata malinowa na polskim rynku powinna być rozróżniana na 2 sposoby. Ta, która jest stworzona wyłącznie z suszonych malin oraz na bazie liści herbaty.
Oba te rodzaje nazwane są przez polaków ogólnie – herbatą malinową.
Parzenie herbaty powoduje uwalnianie z liści do naparu takich składników jak: białka, witaminy i węglowodany, ale także niektórych biopierwiastków (są związane z polifenolami). W herbacie możemy znaleźć też substancje antyodżywcze, takie jak szczawiany 1.
Ale ile jest malin w herbacie malinowej? Dlaczego niekiedy jest więcej hibiskusa niż maliny?
Herbata z kwiatów hibiskusa ma głęboki czerwony kolor. Z powodzeniem zastępuje kolor maliny. Jednak myślę, że każdy z nas odróżni cierpki smak hibiskusa a słodkawo-kwaśny maliny. To jest główna różnica.
Suszony kwiat hibiskusa jest tańszy od malin, tak więc dlatego też producenci tak często go stosują.
Uwaga! Kobiety w ciąży i karmiące nie powinny nadużywać herbat z hibiskusem, gdyż może wywoływać poronienia 2.
Porównanie 16 herbat malinowych (wg malejącej ilości malin)
1. Labofarm herbata malinowa
2. HERBATKA MALINOWA EKO
Składniki
owoc maliny 90%, kwiat hibiskusa* 10%
dobry skład
Gdzie kupić? Internet
3. Herbapol Herbaciany Ogród Herbatka owocowo-ziołowa malina
Składniki
owoc maliny (60%), kwiat hibiskusa, owoc dzikiej róży, aromat naturalny
dobry skład
Gdzie kupić? Internet
4. Bifix Classic Malina Herbatka owocowa
Składniki
owoce maliny 52%, kwiat hibiskusa, owoce aronii, jabłko, koncentrat soku z aronii, aromat, regulator kwasowości – kwas cytrynowy
średni skład
5. Carrefour Herbatka malinowa 40 g
Składniki
suszone owoce (maliny 50%, czarnego bzu 10%, dzikiej róży 10%, jabłka 10%, aronii 8,5%), suszony kwiat hibiskusa 10%, aromat
W tej herbacie jest tyle owoców, że żadnego sztucznego aromatu nie powinno być.
W nazwie aromat mogą się kryć różne rzeczy, więc omijamy takie herbaty.
średni skład
6. Vitax Inspirations Malina Herbata owocowo-ziołowa
Składniki
hibiskus, owoc maliny (40%), jabłko, aromaty, liść jeżyny, kwas cytrynowy – regulator kwasowości, owoc bzu czarnego
W herbacie malinowej na pierwszym miejscu w składzie powinien być owoc maliny, a nie hibiskus i jeszcze sztuczny kwas cytrynowy..
zły skład
7. Packers Best Raspberry Infusion Herbatka owocowa
Składniki
suszony kwiat hibiskusa (60%), suszony owoc aronii, suszony owoc maliny (11%), aromaty, regulator kwasowości (kwas cytrynowy)
zły skład
8. Irving Herbata zielona malinowa
Składniki
herbata zielona (Chiny), aromaty, owoc maliny – 10%, kwiat hibiskusa, aronia, jabłko, koncentrat soku malinowego – 1%, owoc dzikiej róży, owoc czarnej porzeczki, owoc jagody, owoc truskawki
zły skład
9. Loyd Herbatka owocowa aromatyzowana o smaku maliny i truskawki
Składniki
owoc jabłka, kwiat hibiskusa, owoc maliny 10%, aromaty, korzeń lukrecji 5%, owoc truskawki 1%, suszony sok z malin 0,2%
Składa się z samych owoców, ale minus za tylko 10% maliny.
średni skład
10. Biofix – Herbata z suszu owocowego z dodatkiem maliny
Składniki
jabłko, owoce aronii 30%, kwiat hibiskusa 30%, owoce maliny 5%, aromat
średni skład
11. Tesco Red Berries Infusion Herbatka owocowa
Składniki
suszony owoc aronii, suszony kwiat hibiskusa (32%), aromaty, suszony owoc maliny (5%), żurawina kandyzowana suszona (4,5%) [żurawina suszona, cukier, olej słonecznikowy], regulator kwasowości (kwas cytrynowy)
Więcej aromatów niż malin?
zły skład
12. Tesco Herbata zielona o smaku malinowym 40 g
Składniki
mieszanka herbat zielonych, aromaty, suszony owoc maliny (2%)
średni skład
13. Dilmah – Herbata malinowa
Składniki
czarna herbata cejlońska, aromat, maliny (3.8%)
średni skład
14. Lipton Herbata zielona malina i truskawka
Składniki
herbata zielona, aromaty, maltodekstryna, malina (1%), truskawka (1%)
Maltodekstryna nie jest pożądana w żywności. Ma wysoki indeks glikemiczny.
zły skład
15. Saga Herbatka owocowa o smaku malina
Składniki
dzika róża (55%), hibiskus, aromat, malina (0,6%), maltodekstryna
Maltodekstryna nie jest pożądana w żywności.
zły skład
16. Ekland Napój herbaciany instant o smaku malinowym
Składniki
cukier, glukoza, cukier trzcinowy (10%), regulator kwasowości – kwas cytrynowy, ekstrakt herbaty czarnej (0,5%), sok malinowy (0,5%) odtworzony z suszonego soku malinowego, ekstrakt z hibiskusa, aromat, witamina C
Zawartość cukru: 94 g/100 g
Takich „herbat” nie kupujemy. To sam cukier zabarwiony barwnikami i z dodatkiem aromatów.
zły skład
Aromat sztuczny, aromat naturalny
Do herbat nadzwyczaj często używane są aromaty, dobrze zaznajomić się z ich znaczeniem.
„Naturalna substancja aromatyczna” – dopuszcza się użycia tej nazwy tylko wtedy, gdy mowa o środkach aromatyzujących, które zawierają naturalne substancje pochodzenia roślinnego (np. olejki eteryczne), zwierzęcego (aromat mleka) lub mikrobiologicznego, otrzymywane przy udziale mikroorganizmów – drożdży, bakterii, grzybów bądź izolowanych z nich enzymów.
„Aromat identyczny z naturalnym” – to aromaty, które są produkowane metodami syntetycznymi, ale mają taką samą strukturę chemiczną jak naturalne oraz takie same właściwości.
Ostatnią grupę aromatów stanowią aromaty sztuczne. Wytwarza się je w laboratoriach, a ich budowa chemiczna różni się od budowy naturalnych odpowiedników. Przykładami takich substancji są np. wanilina – syntetyczny składnik cukru wanilinowego 4.
Jeżeli nie mamy w składzie określenie „aromat”, najpewniej jest to właśnie sztucznie wytworzony aromat.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie herbat malinowych?
– przede wszystkim zwróć uwagę na ilość malin, im więcej tym lepiej
– unikaj dodatku aromatów, maltodekstryny
– uważaj! Producenci często używają hibiskusa zamiast malin
Uwielbiasz herbatę malinową, a nie chcesz spożywać popularnych z hibiskusem?
Zaparz herbatę czarną (lub jaką lubisz), dodaj konfiturę malinową lub mrożone maliny – z powodzeniem zastąpi popularne herbaty malinowe z różnymi dodatkami, niekoniecznie korzystnymi.
Oczywiście możesz wzbogacić innymi przyprawami i owocami: goździki, pomarańcze, cynamon.
Więcej zobacz tu: 8 PRZEPISÓW NA ZIMOWE HERBATY! CZY HERBATA Z CYTRYNĄ SZKODZI ZDROWIU?