Herbata malinowa


Herbata malinowa na polskim rynku powinna być rozróżniana na 2 sposoby. Ta, która jest stworzona wyłącznie z suszonych malin oraz na bazie liści herbaty.

Oba te rodzaje nazwane są przez polaków ogólnie – herbatą malinową.

Parzenie herbaty powoduje uwalnianie z liści do naparu takich składników jak: białka, witaminy i węglowodany, ale także niektórych biopierwiastków (są związane z polifenolami). W herbacie możemy znaleźć też substancje antyodżywcze, takie jak szczawiany 1.

Ale ile jest malin w herbacie malinowej? Dlaczego niekiedy jest więcej hibiskusa niż maliny?

Herbata z kwiatów hibiskusa ma głęboki czerwony kolor. Z powodzeniem zastępuje kolor maliny. Jednak myślę, że każdy z nas odróżni cierpki smak hibiskusa a słodkawo-kwaśny maliny. To jest główna różnica.

Suszony kwiat hibiskusa jest tańszy od malin, tak więc dlatego też producenci tak często go stosują. 

Uwaga! Kobiety w ciąży i karmiące nie powinny nadużywać herbat z hibiskusem, gdyż może wywoływać poronienia 2.

Porównanie 16 herbat malinowych (wg malejącej ilości malin)


1. Labofarm herbata malinowa

herbata malinowa

Składniki 

100% maliny

dobry skład 

Gdzie kupić? Internet

2. HERBATKA MALINOWA EKO

HERBATKA MALINOWA EKO

Składniki 

owoc maliny 90%, kwiat hibiskusa* 10%

dobry skład

Gdzie kupić? Internet

3. Herbapol Herbaciany Ogród Herbatka owocowo-ziołowa malina

Herbapol Herbaciany Ogród Herbatka owocowo-ziołowa malina

Składniki 

owoc maliny (60%), kwiat hibiskusa, owoc dzikiej róży, aromat naturalny

dobry skład

Gdzie kupić? Internet

4. Bifix Classic Malina Herbatka owocowa

Bifix Classic Malina Herbatka owocowa

Składniki

owoce maliny 52%, kwiat hibiskusa, owoce aronii, jabłko, koncentrat soku z aronii, aromat, regulator kwasowości – kwas cytrynowy

średni skład

5. Carrefour Herbatka malinowa 40 g

Carrefour Herbatka malinowa

Składniki

suszone owoce (maliny 50%, czarnego bzu 10%, dzikiej róży 10%, jabłka 10%, aronii 8,5%), suszony kwiat hibiskusa 10%, aromat

W tej herbacie jest tyle owoców, że żadnego sztucznego aromatu nie powinno być.

W nazwie aromat mogą się kryć różne rzeczy, więc omijamy takie herbaty.

średni skład

6. Vitax Inspirations Malina Herbata owocowo-ziołowa

Vitax Inspirations Malina Herbata owocowo-ziołowa

Składniki

hibiskus, owoc maliny (40%), jabłko, aromaty, liść jeżyny, kwas cytrynowy – regulator kwasowości, owoc bzu czarnego

W herbacie malinowej na pierwszym miejscu w składzie powinien być owoc maliny, a nie hibiskus i jeszcze sztuczny kwas cytrynowy..

zły skład

 7. Packers Best Raspberry Infusion Herbatka owocowa

Packers Best Raspberry Infusion Herbatka owocowa

Składniki

suszony kwiat hibiskusa (60%), suszony owoc aronii, suszony owoc maliny (11%), aromaty, regulator kwasowości (kwas cytrynowy)

zły skład

8. Irving Herbata zielona malinowa

Irving Herbata zielona malinowa

Składniki

herbata zielona (Chiny), aromaty, owoc maliny – 10%, kwiat hibiskusa, aronia, jabłko, koncentrat soku malinowego – 1%, owoc dzikiej róży, owoc czarnej porzeczki, owoc jagody, owoc truskawki

zły skład

9. Loyd Herbatka owocowa aromatyzowana o smaku maliny i truskawki

Loyd Herbatka owocowa aromatyzowana o smaku maliny i truskawki

Składniki

owoc jabłka, kwiat hibiskusa, owoc maliny 10%, aromaty, korzeń lukrecji 5%, owoc truskawki 1%, suszony sok z malin 0,2%

Składa się z samych owoców, ale minus za tylko 10% maliny.

średni skład

10. Biofix – Herbata z suszu owocowego z dodatkiem maliny

maliny

Składniki

jabłko, owoce aronii 30%, kwiat hibiskusa 30%, owoce maliny 5%, aromat

średni skład

11. Tesco Red Berries Infusion Herbatka owocowa

Tesco Red Berries Infusion Herbatka owocowa

Składniki

suszony owoc aronii, suszony kwiat hibiskusa (32%), aromaty, suszony owoc maliny (5%), żurawina kandyzowana suszona (4,5%) [żurawina suszona, cukier, olej słonecznikowy], regulator kwasowości (kwas cytrynowy)

Więcej aromatów niż malin?

zły skład

12. Tesco Herbata zielona o smaku malinowym 40 g

Tesco Herbata zielona o smaku malinowym 40 g

Składniki

mieszanka herbat zielonych, aromaty, suszony owoc maliny (2%)

średni skład

13. Dilmah – Herbata malinowa

malina

Składniki

czarna herbata cejlońska, aromat, maliny (3.8%)

średni skład

14. Lipton Herbata zielona malina i truskawka

Lipton Herbata zielona malina i truskawka

Składniki

herbata zielona, aromaty, maltodekstryna, malina (1%), truskawka (1%)

Maltodekstryna nie jest pożądana w żywności. Ma wysoki indeks glikemiczny.

zły skład

15. Saga Herbatka owocowa o smaku malina

Saga Herbatka owocowa o smaku malina

Składniki

dzika róża (55%), hibiskus, aromat, malina (0,6%), maltodekstryna

Maltodekstryna nie jest pożądana w żywności.

zły skład

16. Ekland Napój herbaciany instant o smaku malinowym

Ekland Napój herbaciany instant o smaku malinowym

Składniki

cukier, glukoza, cukier trzcinowy (10%), regulator kwasowości – kwas cytrynowy, ekstrakt herbaty czarnej (0,5%), sok malinowy (0,5%) odtworzony z suszonego soku malinowego, ekstrakt z hibiskusa, aromat, witamina C

Zawartość cukru: 94 g/100 g

Takich „herbat” nie kupujemy. To sam cukier zabarwiony barwnikami i z dodatkiem aromatów. 

zły skład

Aromat sztuczny, aromat naturalny


Do herbat nadzwyczaj często używane są aromaty, dobrze zaznajomić się z ich znaczeniem. 

Naturalna substancja aromatyczna” – dopuszcza się użycia tej nazwy tylko wtedy, gdy mowa o środkach aromatyzujących, które zawierają naturalne substancje pochodzenia roślinnego (np. olejki eteryczne), zwierzęcego (aromat mleka) lub mikrobiologicznego, otrzymywane przy udziale mikroorganizmów – drożdży, bakterii, grzybów bądź izolowanych z nich enzymów. 

Aromat identyczny z naturalnym” – to aromaty, które są produkowane metodami syntetycznymi, ale mają taką samą strukturę chemiczną jak naturalne oraz takie same właściwości.

Ostatnią grupę aromatów stanowią aromaty sztuczne. Wytwarza się je w laboratoriach, a ich budowa chemiczna różni się od budowy naturalnych odpowiedników. Przykładami takich substancji są np. wanilina – syntetyczny składnik cukru wanilinowego 4.

Jeżeli nie mamy w składzie określenie „aromat”, najpewniej jest to właśnie sztucznie wytworzony aromat.

Na co zwrócić uwagę przy zakupie herbat malinowych?

– przede wszystkim zwróć uwagę na ilość malin, im więcej tym lepiej

– unikaj dodatku aromatów, maltodekstryny

– uważaj! Producenci często używają hibiskusa zamiast malin

Uwielbiasz herbatę malinową, a nie chcesz spożywać popularnych z hibiskusem?


Zaparz herbatę czarną (lub jaką lubisz), dodaj konfiturę malinową lub mrożone maliny – z powodzeniem zastąpi popularne herbaty malinowe z różnymi dodatkami, niekoniecznie korzystnymi.

Oczywiście możesz wzbogacić innymi przyprawami i owocami: goździki, pomarańcze, cynamon.

 

Więcej zobacz tu: 8 PRZEPISÓW NA ZIMOWE HERBATY! CZY HERBATA Z CYTRYNĄ SZKODZI ZDROWIU?