Strona główna > PORÓWNANIE PRODUKTÓW > JOGOBELLA – STANDARDOWA, 30% CUKRU MNIEJ, BEZ CUKRÓW, 0%, LIGHT, BEZ LAKTOZY

JOGOBELLA – STANDARDOWA, 30% CUKRU MNIEJ, BEZ CUKRÓW, 0%, LIGHT, BEZ LAKTOZY

Jogurty jogobelli 


Sama jestem pod wrażeniem, ile rodzajów jogurtów Zott już wyprodukował. Pomyślałam, że fajnie byłoby je wszystkie rozróżniać.

Dostałam też kilka pytań o Jogobellę bez cukrów, czy ma dobry skład, czy można ją bez obaw spożywać? W poniższym zestawieniu tego się dowiecie.

1. Jogobella standard

Składniki

mleko, owoce (truskawki i sok truskawkowy z koncentratu), mleko zagęszczone odtłuszczone, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, koncentrat soku z buraków czerwonych, aromat, żywe kultury bakterii

Zawartość cukru: 13,8 g/100 g

W opakowaniu: 20,7 g/150 g  = 4 łyżeczki cukru!

Absolutnie nie polecam – w takim małym pojemniczku aż 4 łyżeczki cukru. Oczywiście owoców ze świecą szukać

zły skład

2. Jogobella – 30% cukru mniej

jogobella 30% cukru mniej

Składniki

mleko odtłuszczone, owoce 10% (truskawki, sok truskawkowy z koncentratu),mleko zagęszczone odtłuszczone, cukier, koncentrat soku z buraków czerwonych, aromat, żywe kultury bakterii

Zawartość cukru: 6,7 g/100 g

W opakowaniu: 10 g/150 g  = 2 łyżeczki cukru

Rzeczywiście mniej cukru dodanego, ale czy nie mogłoby być tak od razu?

Skład trochę lepszy, ale nadal to jogurt z cukrem.

3. Jogobella – bez dodatku cukrów

 

Składniki

jogurt, truskawki 15%, inulina, koncentrat soku z buraków czerwonych, aromaty

Zawartość cukru: 4,5 g/100 g

W opakowaniu: 6,8 g/150 g  = 1,5 łyżeczki cukru naturalnego

Prosty skład bez dodatku cukru. 

Inulina to naturalny polisacharyd dający słodki posmak.

dobry skład

4. Jogobella 0% – bez dodatku cukrów, bez tłuszczu

Składniki

mleko odtłuszczone, truskawki, syrop oligofruktozowy, białka mleka, koncentrat soku z buraków czerwonych, substancje słodzące: aspartam, acesulfam, aromat, żywe kultury bakterii

Zawartość cukru: 4,5 g/100 g

W opakowaniu: 6,8 g/150 g  = 1,5 łyżeczki cukru naturalnego

Skład jest ok, ale to nie są naturalne składniki: aspartam, acesulfam. Jeżeli nie chcecie sztucznych słodzików w swojej diecie, to nie polecam tego produktu. Wiem jednak, że niektóre osobom nie przeszkadzają te substancje. Nie udowodniono im, że niekorzystnie wpływają na organizm człowieka w małych ilościach.

Natomiast to dodatkowy smak słodki w pożywieniu, z którym Polacy mają problem i należy na to uważać.

5. Jogobella light

jogobella light

Składniki

mleko, owoce (wiśnie i sok wiśniowy z koncentratu), syrop fruktozowy, białka mleka, koncentrat soku z buraków czerwonych, koncentrat z marchwi, aronii i winogron, substancje słodzące: aspartam, acesulfam, aromat, żywe kultury bakterii

Zawartość cukru: 7,8 g/100 g

W opakowaniu: 11,7 g/100 g  = 2,5 łyżeczki cukru

Uważam, że to najgorszy skład ze wszystkich jogobelli tu przedstawionych. A dlaczego? Zawiera syrop fruktozowy.

Fruktoza zaburza działanie insuliny, a tym samym odczuwanie głodu. Powoduje, że jemy więcej 1.

W przeciwieństwie do glukozy, fruktoza nie stymuluje wydzielania insuliny 2, co wyjaśnia większą chęć na pokarm. Dlatego też kiedyś była polecana cukrzykom.

Oprócz syropu zawiera również substancje słodzące, oznacza to, że słodkość takiego jogurtu jest bardzo wysoka.

zły skład

6. Jogobella – bez laktozy

jogobella bez laktozy

Składniki

mleko, białka mleka, cukier, owoce 9% (maliny, sok malinowy z koncentratu), koncentrat soku z buraków czerwonych, aromat, żywe kultury bakterii

Zawartość cukru: 12,7 g/100 g

W opakowaniu: 19,1 g/150 g  = prawie 4 łyżeczki cukru

Na pewno dobry produkt dla osób z nietolerancją laktozy, choć również zawiera cukier. Jak zwykle bardzo mało owoców.

Podsumowanie


Powyżej przedstawiłam 6 rodzajów jogurtów Jogobelli. Jeden jogurt – bez dodatków cukrów jestem skłonna polecić. Jako substancję słodzącą zastosowali inulinę, polisacharyd pochodzenia roślinnego, który jest zarazem prebiotykiem – odżywia bakterie okrężnicy 3.

Sama polecam jogurty naturalne z dodatkiem np. owoców mrożonych z ziarnami. Dzięki takiemu połączeniu będziemy mieli dużo więcej owoców, niż w jakimkolwiek jogurcie owocowym ze sklepu.