Strona główna > DODATKI DO ŻYWNOŚCI > KOSTKA ROSOŁOWA, ESENCJA DO SOSÓW, „VEGETA” CO ZAWIERAJĄ?

KOSTKA ROSOŁOWA, ESENCJA DO SOSÓW, „VEGETA” CO ZAWIERAJĄ?

dodatki do żywności

Co zawiera kostka rosołowa, esencja do sosów oraz Vegeta?


Według Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku składniki są umieszczane zgodnie z malejącą kolejnością ich masy w momencie użycia składników przy wytwarzaniu środka spożywczego, czyli od największej ilości do najmniejszej.

Kostka rosołowa Knorr Rosół z kury


 rosół z kury

Składniki

sól, tłuszcz roślinny [palmowy, Shea, Sal], wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy, inozynian disodowy i guanylan disodowy, skrobia, cukier, tłuszcz kurzy (2%), aromaty, kurkuma, nasiona selera, marchew (1%), ekstrakt drożdżowy, natka pietruszki, ekstrakt mięsa kurzego (0,1%), syrop karmelowy, maltodekstryna, przeciwutleniacz: wyciągi z rozmarynu

 Wartość odżywcza przygotowanego podstawowego rosołu 100 ml1 porcji (250 ml)% GDA w jednej porcji*
Energia25 kJ/5 kcal65 kJ/15 kcal<1%
Tłuszcz,0,4 g1,0 g1%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone0,3 g0,8 g4%
Węglowodany0,3 g0,8 g<1%
w tym cukry0,1 g0,3 g<1%
Białko0,2 g0,5 g1%
Sól0,95 g2,4 g40%

 ∗ % GDA – Wskazane Dzienne Spożycie – wartości dla kobiet, przy diecie 2000 kcal

 

Głównym składnikiem kostki rosołowej jest sól. W jednej porcji (pół kostki) znajduje się 2,4 g soli, czyli w 1 kostce 4,8 g, co stanowi 80% dziennego zalecanego spożycia. 

Co może powodować nadmiar soli? Głównie nadciśnienie tętnicze, choroby serca, rak żołądka 1, 2

Tłuszcz roślinny (palmowy, Shea, Sal) – olej palmowy może zwiększać niektóre czynniki ryzyka chorób serca 3

Glutaminian monosodowy E 621 – wzmacniacz smaku, nadmierne spożywanie może powodować bóle głowy, zawroty, migreny, kołatanie serca, uszkodzenie siatkówki oka, podwyższenie ciśnienia krwi 4

Więcej o nim tu.

Inozynian disodowy E 631 – wzmacniacz smaku, uznany za bezpieczny, jego główne działanie to potęgowanie apetytu, w przyprawach jego dodatek może być nielimitowany*

Guanylan disodowy E 627 – wzmacniacz smaku, uznany za bezpieczny, działa podobnie jak glutaminian, tylko jest 20 razy intensywniejszy*

Maltodekstryna – zagęstnik, konserwant, na wysoki indeks glikemiczny, powoduje skoki cukru we krwi, osoby z cukrzycą powinny uważać na jej spożywanie*

Syrop karmelowy E 150a – barwnik, w perspektywie krótkotrwałej uznany za bezpieczny, więcej o karmelu znajdziesz tu.

 

Knorr Esencja do duszonych warzyw


 esencja do mięs

Składniki 

bulion warzywny [woda, marchew (6,8%), por (4%), papryka czerwona (2,4%), korzeń selera (0,8%)], sól, tłuszcz palmowy, cukier, ekstrakt drożdżowy, natka pietruszki, substancje żelujące: guma ksantanowa, mączka chleba świętojańskiego, ekstrakt z kozieradki, nasiona selera, korzeń lubczyku, gałka muszkatołowa, pieprz, syrop karmelowy, maltodekstryna

Producent zapewnia: wzbogaca smak, bez: glutaminianu sodu, sztucznych barwników, konserwantów

 Wartość odżywcza przygotowanego bulionu 100 ml1 porcja (250 ml)% GDA*
Energia30 kJ/5 kcal75 kJ/15 kcal<1%
Tłuszcz0,5 g1,5 g2%
w tym kwasy nasycone0,3 g0,8 g4%
Węglowodany0,3 g0,8 g<1%
w tym cukry0,3 g0,8 g<1%
Błonnik0,1 g0,3 g
Białko0,1 g0,3 g<1%
Sól1,2 g3 g50%

∗ % GDA – Wskazane Dzienne Spożycie – wartości dla kobiet, przy diecie 2000 kcal

 

Esencja zawiera głównie sól, tłuszcz palmowy oraz cukier, dodatkowo substancje żelujące.

Guma ksantanowa E 415 – substancja zagęszczająca, żelująca, nie wiadomo nic o jej szkodliwości*

Mączka chleba świętojańskiego E 410 – substancja stabilizująca, zagęszczająca, w większych ilościach działa przeczyszczająco*

Syrop karmelowy  E 150a – barwnik

 

Vegeta – przyprawa warzywna do potraw


 vegeta

Składniki

sól kuchenna, suszone warzywa 15,5% (marchew, pasternak, ziemniaki, cebula, seler, natka pietruszki), wzmacniacze smaku (glutaminian monosodowy, inozynian disodowy), cukier, przyprawy, skrobia kukurydziana, barwnik (ryboflawina)

Producent zapewnia: bogactwo smaku, 100% doskonały wybór, bez dodatku aromatów, bez konserwantów

 Wartość odżywcza Vegety w 100 g produktu% GDA* 
Wartość energetyczna697 kJ/164 kcal8%
Tłuszcz, w tym<0,5 g0%
Kwasy tłuszczowe nasycone0,2 g0%
Węglowodany, w tym32 g12%
Cukry22 g24%
Białko8,5 g17%
Sól56,9 g2375%

 ∗ % GDA – Wskazane Dzienne Spożycie – wartości dla kobiet, przy diecie 2000 kcal
 
 
Głównym składnikiem Vegety jest sól. W 100 gramach znajduje się 57 gram soli! Resztę stanowią suszone warzywa (15,5%) oraz wzmacniacze smaku podobne, jak w kostce rosołowej. Kolor żółty Vegeta zawdzięcza barwnikowi.
 
Podsumowując, Vegeta to zabarwiona barwnikiem sól z niewielką ilością suszonych warzyw. Dodatkowo znajdziemy tam wzmacniacze smaku i cukier!
 
Dlaczego ludzie kupują takie „przyprawy”? Odpowiedź jest prosta, glutaminian sodu i sól to bardzo smaczne substancje, a człowiek wraca do ich smaku.
 
Konsument nie czyta etykiet i kieruje się wyłącznie smakiem, a naprawdę zioła są z powodzeniem w stanie zastąpić Vegetę.

 

Podsumowanie


Powyższe produkty zawierają wiele niepotrzebnych dodatków E oraz mnóstwo soli. Z tych trzech produktów najlepszym wyborem wydaje się być esencja do potraw.

Patrząc na skład tych wzmacniaczy smaku, wnioskuję, że lepiej kupować oddzielnie przyprawy i komponować własne mieszanki, szczególnie bogate w zioła, mające dobroczynne działanie na organizm. Tradycyjne: koperek, natka pietruszki, szczypiorek, cebula, czosnek, liście selera, ale też mniej oczywiste: imbir, kurkuma.

Naturalne kostki rosołowe można bardzo łatwo przyrządzić. Wystarczy ugotować bulion, dodać 2 lub 3 razy więcej składników oraz różnych, aromatycznych przypraw, aby było większe stężenie, a następnie zamrozić, np. w woreczkach do lodu lub foremkach. Takie domowe kompozycje ustrzegą nas przed niepotrzebnymi E w naszej diecie.

 

* oznaczenie gwiazdką oznacza, że informacji pochodzi z książki Chemia w pożywieniu oraz Dodatki do żywności.