Lody i sorbety z dobrym składem? Tak!
Lody – to zamrożone desery mleczne lub wodne z dodatkami owocowymi, czekoladowymi, orzechowymi.
Sorbety – to mrożona woda z owocami, odpowiednie dla wegan.
Z czego lody powinny być zrobione?
Lody to świetna przekąska, szczególnie latem, kiedy upałom nie ma końca.
Zwykły, najprostszy lód powinien składać się z: śmietanki lub/i mleka, cukru oraz żółtek jaj, ewentualnie dodatki w postaci wanilii, czekolady lub owoców.
Mogą być podawane szarlotką, szczególnie waniliowe pasują do tego jabłkowego wypieku.
Do produkcji używane są coraz to nowe alternatywne produkty mleczne, takich jak mleko kozie lub owcze, lub substytuty mleka (np. mleko sojowe lub tofu), które są odpowiednie dla osób nietolerujących laktozę, uczulonych na białko mleczne lub są weganami.
Trzeba pamiętać, że lody to słodycze!
Mimo dobrych składów, lody nadal zawierają duże ilości cukru. Jedz z umiarem! lub sporządź lody sama w domu.
Poniżej przestawione jest 7 marek lodów z dobrym składem oraz 5 sorbetów bez zbędnych dodatków.
1. MARLETTO BIEDRONKA
Składniki
przecier truskawkowy, śmietanka, cukier, mleko odtłuszczone, żółtka jaj, koncentrat soku z buraków
Zawartość cukru: 24 g/100 g
Dostępne też inne smaki: czekoladowe, waniliowe, kawowe.
2. HAAGEN-DAZS Vanilla Lody
Składniki
świeża śmietana (39%), mleko zagęszczone odtłuszczone, cukier, żółtka jaj, naturalny ekstrakt waniliowy
Zawartość cukru: 18,8 g/100 g
3. MANCUSO LODY AUCHAN
Składniki
odtłuszczone mleko w proszku, śmietanka 30%, cukier, białka mleka, guma karobowa
Zawartość cukru: 23,7 g/100 g
Inne smaki: pistacja, czekolada
4. Gelattelli Lidl
Składniki
mleko, śmietanka, cukier, żółtko jaja, stabilizator mączka chleba świętojańskiego
Zawartość cukru: 22,5 g/100 g
5. HORTEX Lody Premium Truskawka
Składniki
śmietanka, przecier truskawkowy 35%, cukier, mleko odtłuszczone częściowo zagęszczone, pasteryzowane żółtka jaja kurzego, woda, zagęszczony sok aroniowy (do korekty barwy)
Zawartość cukru: 24 g/100 g
HORTEX Lody Premium Wanilia
Składniki
śmietanka, mleko odtłuszczone częściowo zagęszczone, cukier, pasteryzowane żółtka jaja kurzego, wanilia 0,07%, naturalny aromat waniliowy
Zawartość cukru: 20 g/100 g
HORTEX Lody Premium Śmietanka
Składniki
śmietanka 40%, mleko odtłuszczone częściowo zagęszczone, cukier, pasteryzowane żółtka jaja kurzego, naturalny aromat śmietankowy
Zawartość cukru: 20 g/100 g
6. WHOOPY WHEY Coconello Lody proteinowe
Składniki
woda, izolat białka serwatkowego (z mleka), śmietanka (z mleka), substancja słodząca: ksylitol, odtłuszczone mleko w proszku, wiórki kokosowe (2%), naturalny aromat, stabilizatory: guma guar, maczka chleba świętojańskiego
Zawartość cukru: 3,1 g/100 g
Inne smaki z dobrym składem: wanilia, czekolada, truskawka
7. Syrenka lody na bazie miąższu kokosowego
Składniki czarny kokos
rozdrobniony miąższ kokosowy, woda, nierafinowany cukier trzcinowy, orzechy nerkowca, nierafinowany olej kokosowy, tłuszcz kakaowy, zwęglone łupiny orzecha kokosowego, sól
Zawartość cukru: 24 g/100 g
Składniki truskawka
rozdrobniony miąższ kokosowy, nierafinowany cukier trzcinowy, woda, truskawki, orzechy nerkowca, syrop klonowy, tłuszcz kakaowy, sól
Składniki wanilia
rozdrobniony miąższ kokosowy, nierafinowany cukier trzcinowy, woda, syrop klonowy, orzechy nerkowca, tłuszcz kakaowy, sól, wanilia
Firma Syrenka jest małą warszawską, lodziarnią i na razie raczkuje na rynku.
8. Lody wegańskie Grycan
Inne smaki: czekoladowy, masło orzechowe
Sorbety
1. Sorbet Jan
Składniki: truskawki 72% (zanieczyszczenia mineralne 0,05%), woda, cukier, błonnik. Zawartość cukru: 9,6 g/100 g
Składniki: maliny 72% (zanieczyszczenia mineralne 0,05%), woda, cukier, błonnik. Zawartość cukru: 17 g/100 g
2. ICE POPS
Składniki
Lemoniada malinowa: woda, maliny 15%, cukier, sok cytrynowy, błonnik naturalny
Zawartość cukru: 10,6 g/100 g
3. Sorbet Anita Kaufland
Składniki
woda, przecier z czarnej porzeczki 31%, cukier, glukoza, stabilizatory: mączka chleba świętojańskiego (E410), pektyny (E440); koncentrat soku z cytryny
Zawartość cukru: 27 g/100 g
Inne smaki z dobrym składem: mango-marakuja, malina
4. Mango sorbet (Auchan)
Składniki
woda, miąższ z marakui 28%, miąższ z mango 27%, cukier, błonnik cytrynowy, naturalny stabilizator (pektyna)
Zawartość cukru: 31,6 g/100 g
Inne smaki z dobrym składem: jagody-jeżyna, mandarynka
5. Mango Gaupo
Podsumowanie
Dobry skład w lodach jest nieczęsty, ale jest nadzieja i pojawia się coraz częściej fajnych opcji, np. nowy Hortex, Syrenka. Warto czytać składy, by nie wprowadzać do swojego organizmu niepotrzebnych dodatków do żywności.
Więcej o lodach znajdziecie tu:
CO ZAWIERAJĄ LODY WANILIOWE W PUDEŁKACH? HISTORIA LODÓW I CIEKAWOSTKI, DIETA LODOWA