MAZUREK CZEKOLADOWO-ORZECHOWY


Składniki

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • pół szklanki zmielonych płatków migdałów
  • 1 jajko
  • pół masła
  • 1 łyżka miodu lub innego słodzika
  • 1/3 mleka kokosowego

Warstwa 1

  • dżem śliwkowy lub porzeczkowy
  • kakao do posypania

Warstwa 2

Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski. Zmielić płatki migdałów w blenderze, dodać do mąki. Pokroić masło, w tym czasie zagniatać ciasto. Dodać resztę składników, dokładnie zagnieść.

Rozłożyć na małej blaszce lub naczyniu żaroodpornym do tart lub tortownicy.

Nagrzać piekarnik 180 st., wstawić ciasto, piec około 15-20 min.

Na ostudzone ciasto rozkładamy dżem śliwkowy lub porzeczkowy. Posypujemy niewielką ilością kakao.

Następnie  w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem kokosowym. Mieszamy.

Wylewamy na ciasto, równomiernie rozprowadzamy. Posypujemy orzechami i innymi bakaliami. Ciasto przetrzymujemy w lodówce.

Smacznego.

Porady

Zamiast zmielonych orzechów i masła, możesz dodać masło orzechowe.

Dżem powinien być kwaśny.

Jak zostanie reszta mleka kokosowego można wykorzystać go do koktajlu owocowego.