MAZUREK CZEKOLADOWO-ORZECHOWY
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- pół szklanki zmielonych płatków migdałów
- 1 jajko
- pół masła
- 1 łyżka miodu lub innego słodzika
- 1/3 mleka kokosowego
Warstwa 1
- dżem śliwkowy lub porzeczkowy
- kakao do posypania
Warstwa 2
- 1,5 tabliczki czekolady gorzkiej
- 200 ml mleczka kokosowego
- orzechy do posypania
- inne bakalie wg uznania
Przygotowanie
Mąkę przesiać do miski. Zmielić płatki migdałów w blenderze, dodać do mąki. Pokroić masło, w tym czasie zagniatać ciasto. Dodać resztę składników, dokładnie zagnieść.
Rozłożyć na małej blaszce lub naczyniu żaroodpornym do tart lub tortownicy.
Nagrzać piekarnik 180 st., wstawić ciasto, piec około 15-20 min.
Na ostudzone ciasto rozkładamy dżem śliwkowy lub porzeczkowy. Posypujemy niewielką ilością kakao.
Następnie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem kokosowym. Mieszamy.
Wylewamy na ciasto, równomiernie rozprowadzamy. Posypujemy orzechami i innymi bakaliami. Ciasto przetrzymujemy w lodówce.
Smacznego.
Porady
Zamiast zmielonych orzechów i masła, możesz dodać masło orzechowe.
Dżem powinien być kwaśny.
Jak zostanie reszta mleka kokosowego można wykorzystać go do koktajlu owocowego.