Strona główna > PRZEPISY > MAZUREK CZEKOLADOWO-ORZECHOWY

MAZUREK CZEKOLADOWO-ORZECHOWY

mazurek

MAZUREK CZEKOLADOWO-ORZECHOWY


Składniki

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • pół szklanki zmielonych płatków migdałów
  • 1 jajko
  • pół masła
  • 1 łyżka miodu lub innego słodzika
  • 1/3 mleka kokosowego

Warstwa 1

  • dżem śliwkowy lub porzeczkowy
  • kakao do posypania

Warstwa 2

Przygotowanie

Mąkę przesiać do miski. Zmielić płatki migdałów w blenderze, dodać do mąki. Pokroić masło, w tym czasie zagniatać ciasto. Dodać resztę składników, dokładnie zagnieść.

Rozłożyć na małej blaszce lub naczyniu żaroodpornym do tart lub tortownicy.

Nagrzać piekarnik 180 st., wstawić ciasto, piec około 15-20 min.

Na ostudzone ciasto rozkładamy dżem śliwkowy lub porzeczkowy. Posypujemy niewielką ilością kakao.

Następnie  w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z mlekiem kokosowym. Mieszamy.

Wylewamy na ciasto, równomiernie rozprowadzamy. Posypujemy orzechami i innymi bakaliami. Ciasto przetrzymujemy w lodówce.

Smacznego.

Porady

Zamiast zmielonych orzechów i masła, możesz dodać masło orzechowe.

Dżem powinien być kwaśny.

Jak zostanie reszta mleka kokosowego można wykorzystać go do koktajlu owocowego.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *