Mocno orzechowa tarta
Tarty to proste i szybkie desery. Wystarczy odpowiednio wypieczony spód i na wierzch można kłaść wszystko co nam przyniesie wyobraźnia.
Dziś postanowiłam zrobić tartę, w której spód będzie również wykonany z masłem orzechowym, podobnie jak wypełnienie.
Ciasto zawiera małą ilość cukru, ale dużą ilość tłuszczu (z masła orzechowego i mascarpone), więc to deser wysokokaloryczny.
To wypiek bez jajek.
Same ciasto jest niezwykle aromatyczne – pachnie orzechami. Delikatnie słone masło smakowicie komponuje się z lekko słodkawym spodem.
Fani masła orzechowego nie będą zawiedzeni.
Zapraszam do przepisu pod zdjęciami.
Składniki
Spód:
2 szklanki mąki z pełnego przemiału (użyłam takiej)
1 banan
2 łyżki jogurtu naturalnego
2 łyżki masła orzechowego 100%
1 łyżka miodu
Masa:
250 g serka mascarpone
ok. 4 łyżek masła orzechowego (często używasz masła orzechowego, kup 1 kg, wyjdzie taniej)
2-3 łyżeczki ksylitolu w proszku (tak wygląda) lub zwykłego cukru pudru
opcjonalnie gorzka czekolada do polania (mleko) i orzeszki ziemne
Wykonanie
Spód:
Składniki ciasta połączyć widelcem lub ręką dobrze wygnieść.
Rozłożyć na formie do tarty. Podziurawić ciasto widelcem.
Wypiec w 170 st. około 20 min. Wystudzić.
Masa:
Serek mascarpone i masło orzechowe połączyć mikserem lub blenderem. Dodać cukier według uznania. Warto spróbować masy i odpowiednio dosłodzić. Ja dodałam 3 łyżeczki sproszkowanego ksylitolu.
Wyłożyć na wystudzone ciasto. Posypać orzechami ziemnymi. Czekoladę gorzką rozpuścić z niewielką ilością mleka w kąpieli wodnej. Polać.
Można spożywać od razu.
Ciasto pięknie pachnie orzechami i fani na pewno poczują rozkosz.
Smacznego 🙂