Mocno orzechowa tarta


Tarty to proste i szybkie desery. Wystarczy odpowiednio wypieczony spód i na wierzch można kłaść wszystko co nam przyniesie wyobraźnia.

Dziś postanowiłam zrobić tartę, w której spód będzie również wykonany z masłem orzechowym, podobnie jak wypełnienie.

Ciasto zawiera małą ilość cukru, ale dużą ilość tłuszczu (z masła orzechowego i mascarpone), więc to deser wysokokaloryczny. 

To wypiek bez jajek.

Same ciasto jest niezwykle aromatyczne – pachnie orzechami. Delikatnie słone masło smakowicie komponuje się z lekko słodkawym spodem.

Fani masła orzechowego nie będą zawiedzeni.

Zapraszam do przepisu pod zdjęciami.

ciasto orzechowe

tarta orzechowa

tarta orzechowa

 

Składniki 

Spód:

2 szklanki mąki z pełnego przemiału (użyłam takiej)

1 banan

2 łyżki jogurtu naturalnego

2 łyżki masła orzechowego 100%

1 łyżka miodu

 

Masa:

250 g serka mascarpone

ok. 4 łyżek masła orzechowego (często używasz masła orzechowego, kup 1 kg, wyjdzie taniej)

2-3 łyżeczki ksylitolu w proszku (tak wygląda) lub zwykłego cukru pudru

opcjonalnie gorzka czekolada do polania (mleko) i orzeszki ziemne

Wykonanie

Spód:

Składniki ciasta połączyć widelcem lub ręką dobrze wygnieść.

Rozłożyć na formie do tarty. Podziurawić ciasto widelcem.

Wypiec w 170 st. około 20 min. Wystudzić.

 

Masa:

Serek mascarpone i masło orzechowe połączyć mikserem lub blenderem. Dodać cukier według uznania. Warto spróbować masy i odpowiednio dosłodzić. Ja dodałam 3 łyżeczki sproszkowanego ksylitolu.

Wyłożyć na wystudzone ciasto. Posypać orzechami ziemnymi. Czekoladę gorzką rozpuścić z niewielką ilością mleka w kąpieli wodnej. Polać.

Można spożywać od razu.

Ciasto pięknie pachnie orzechami i fani na pewno poczują rozkosz.

Smacznego 🙂

ciasto orzechowe masło

masło orzechowe