Piwo smakowe – czy to dobry pomysł? 

Pytaliście mnie o najlepsze piwa smakowe. Chciałam zrobić zestawienie, ale nie znalazłam piw smakowych z dobrym składem. Przynajmniej tych popularnych.
 
Wszystkie marki, które przejrzałam były naładowane cukrem, syropem fruktozowym! oraz aromatami, stabilizatorami a niekiedy barwnikami.
 
 
Alternatywą jaką proponuję jest połączenie soku ze zwykłym piwem lub cydr -> http://faktyozywnosci.pl/cydr-czy-piwo/
 
A czy warto pić piwo?
 
Piwo to mieszanka wody, słodu jęczmiennego, chmielu i aromatów naturalnych.
 
Piw nie powinny spożywać osoby:
– cukrzycą
– insulinoopornością
– otyłością
 
A to dlatego, że są bardzo dobrym źródłem węglowodanów, ale też niewielkiej ilości witaminy B, składników mineralnych oraz polifenoli.
 
W kilku badaniach kohortowych wskazano, że konsumenci alkoholu o lekkim lub umiarkowanym spożyciu alkoholu mają większą przeżywalność w porównaniu z abstynentami 1.
 
Niektóre badania potwierdzają, że niewielkie lub umiarkowane picie ma ochronne działanie na zdarzenia sercowo-naczyniowe, w tym chorobę wieńcową serca, udar 2, 3.
 
Ale pamiętaj, że to nadal alkohol – nadmiar może mieć poważne skutki zdrowotne, o czym pisałam tu.