Musli to niezwykle pyszny i pożywny posiłek lub przekąska. Najczęściej spożywane jest na śniadanie, jako zastrzyk energii i minerałów. Oczywiście możecie kupić je w sklepie. Na półkach jest wiele rodzajów musli, dla dzieci, dla kobiet i inne.
Natomiast te z „dobrym składem” często są bardzo drogie, a to nic innego jak mieszanka różnych składników, którą możemy zrobić sami w domu.
Poniżej przygotowałam poradnik, jak zrobić musli, które jest stworzone z dobrych składników i starcza na długi czas.
Jak zrobić musli?
Ważna jest formuła. Dobrze jest znać proporcje składników, których chcemy używać do mieszania.
2 części płatków owsianych
2 części (ziarna lub inne płatki)
4 części orzechów i nasion
1 część suszonych owoców
Płatki owsiane
Płatki owsiane to bardzo dobry wybór, ponieważ są pełne składników mineralnych i błonnika. Odżywiają dobre bakterie w układzie pokarmowym, przyczyniając się do wzmacniania odporności. Płatki owsiane górskie będą dobrym wyborem, gdyż są w części poddane już działaniu temperatury, ale zawierają jeszcze sporo błonnika w przeciwieństwie do płatków błyskawicznych (które zawierają trochę mniej lecz też są dobrym wyborem).
Ziarna
- płatki żytnie
- płatki jęczmienne
- płatki orkiszowe
- płatki gryczane
- płatki quinoa
- lub po prostu kolejne 2 części płatków owsianych!
Orzechy i nasiona
- migdały
- orzechy włoskie
- orzechy laskowe
- orzechy nerkowca
- ziarna słonecznika
- pestki dyni
- ziarenka sezamu
- nasiona chia
- nasiona lnu
- siemię lniane
Suszone owoce
W tym miejscu warto zastanowić się, po jakie owoce suszone sięgać. Wiele z nich zawiera cukier dodany. Należy dokładnie czytać składy produktów.
Polecam ten wpis, jeżeli chcesz kupić owoce suszone bez dodatków: OWOCE SUSZONE – NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ PRZY ZAKUPIE?
Jakie suszone owoce możesz użyć do mieszanki musli?
Mogą to być:
- jabłka
- śliwki
- rodzynki
- morele
- wiórki kokosowe
Uważałabym z: wiśniami, żurawiną, ananasami i papają, które mogą zawierać spore ilości cukru dodanego.
Na rynku pojawiają się już żurawiny bez cukru (tu możesz kupić)
Ciekawą opcją są też liofilizowane owoce:
truskawki (tu możesz kupić)
owoce noni (tu możesz kupić)
ananas (tu możesz kupić)
Przygotowanie
Moja ulubiona mieszanka składa się z następujących składników:
– 2 szklanki płatków owsianych
– 2 szklanki płatków gryczanych
– 4 szklanki orzechów i nasion (1 szklanka słoneczka, pół szklanki dyni, pół szklanki pokrojonych migdałów, pół szklanki sezamu, pół szklanki siemienia lnianego, pół szklanki wiórek kokosowych, pół szklanki orzechów włoskich)
– 1 szklanka owoców suszonych lub liofilizowanych: pokrojone daktyle, rodzynki, morele
Wszystko wymieszać przetrzymywać w suchym, zamkniętym, szklanym słoiku.
Jak podawać?
Najczęściej spożywam musli z dodatkiem jogurtu naturalnego.
Możesz też użyć mleka krowiego lub napoju roślinnego (tu o nich poczytasz i zobaczysz jak się je robi)
Jeżeli potrzebujesz jakiego słodzika: to może być miód lub syrop klonowy, odradzałabym syrop z agawy – polecam wpis (Cukier cukrowi nierówny?)
Chcesz zobaczyć porównanie musli owocowego, zapraszam na tą stronę: MUSLI OWOCOWE – PORÓWNANIE 17 PRODUKTÓW