TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO 

Składniki:

Masa serowa

  • 2 serki homogenizowane waniliowe (najlepszy wybierzesz tu)
  • 1 serek mascarpone
  • słodzik (w postaci miodu/syropu klonowego)
  • 2 duże łyżki żelatyny/agaru
  • pół szklanki ciepłej wody

Spód

  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżki masła/ może być orzechowe
  • szczypta soli

Masa truskawkowa

  • 250 g truskawek
  • pół szklanki soku pomarańczowego
  • 2 łyżki dżemu (ja użyłam śliwkowego)

Oczywiście można użyć pokruszonych ciasteczek lub biszkoptów. Ja wolę zrobić sama spód, ponieważ wtedy mam pewność, że nie mam dodatków do żywności.

Jak robimy spód?

Mieszkamy wszystkie składniki, zagniatamy. Wykładamy tortownicę o średnicy 26 cm. Zapiekamy w temperaturze 180 st. 15-20 min. Studzimy.

Jak robimy masę serową?

W bardzo ciepłej wodzie rozpuszczamy 2 łyżki żelatyny/agaru. Mieszamy do rozpuszczenia.

Serki waniliowe, serek mascarpone, słodzik mieszamy w misce. Dodajemy połowę rozpuszczonej żelatyny. Mieszamy wszystko dokładnie. 

Wykładamy na ciasto, rozsmarowujemy.

Jak robimy masę truskawkową?

Wszystkie składniki dokładnie blendujemy. Dodajemy resztę rozpuszczonej żelatyny. Wylewamy na masę serową. 

Całość wkładamy na 2 godziny do lodówki.

Smacznego 🙂

sernik na zimno