Strona główna > CIEKAWOSTKI > WRAŻLIWOŚĆ NA GORZKI SMAK MOŻE BYĆ PRZYCZYNĄ, DLA KTÓREJ NIEKTÓRZY LUDZIE JEDZĄ MNIEJ WARZYW

WRAŻLIWOŚĆ NA GORZKI SMAK MOŻE BYĆ PRZYCZYNĄ, DLA KTÓREJ NIEKTÓRZY LUDZIE JEDZĄ MNIEJ WARZYW

gorzki smak

Gen, który powoduje, że niektóre związki mają gorzki smak, może utrudnić niektórym osobom dodanie do diety zdrowych dla serca warzyw. Naukowcy mają nadzieję dowiedzieć się więcej z tego rodzaju badań genetycznych, aby pomóc osobom z niechęcią do niektórych pokarmów.

Specyficzny gen sprawia, że ​​niektóre związki mają gorzki smak, co może utrudnić niektórym osobom dodanie do diety zdrowych dla serca warzyw, zgodnie ze wstępnymi badaniami, które zostały zaprezentowane podczas sesji naukowych American Heart Association 16-18 listopada 2019 r. w Filadelfii .

„Twoja genetyka wpływa na twój smak, a smak jest ważnym czynnikiem przy wyborze jedzenia” – powiedziała dr Jennifer L. Smith, RN, autorka badań i doktorant w dziedzinie chorób układu krążenia na University of Kentucky School of Medicine w Lexington. „Musisz zastanowić się, jak smakuje żywność, jeśli naprawdę chcesz, aby pacjent przestrzegał zaleceń żywieniowych”.

Każdy dziedziczy dwie kopie genu smaku o nazwie TAS2R38. Ludzie, którzy odziedziczą dwie kopie wariantu zwanego AVI, nie są wrażliwi na gorzki smak niektórych substancji chemicznych. Osoby z jedną kopią AVI i drugą zwaną PAV dostrzegają gorzki smak tych substancji chemicznych, jednak osoby z dwiema kopiami PAV, często zwanymi „super-degustatorami”, uważają tę samą żywność za wyjątkowo gorzką.

Ci ludzie prawdopodobnie uznają  brokuły, brukselkę i kapustę za gorzkie, mogą też negatywnie reagować na ciemną czekoladę, kawę i czasami piwo.

Naukowcy przeanalizowali ankiety dotyczące częstotliwości odżywiania od 175 osób (średnia wieku 52 lata, ponad 70% kobiet) i stwierdzili, że osoby z genem PAV genu były ponad dwa i pół razy bardziej prawdopodobne, że spożywają dużo mniej warzyw. Na status gorzkiego smaku nie miała wpływu ilość soli, tłuszczu lub cukru, które zjadali uczestnicy.

Autor badania powiedział, że badani nie spożywali więcej cukru i soli jako wzmacniaczy smaku, aby zrównoważyć gorzki smak innych potraw. W dalszej części autorzy mają nadzieję, że mogą wykorzystać informacje genetyczne, aby dowiedzieć się, jak ludzie mogą jeść więcej warzyw.

Źródło:

American Heart Association. „Sensitivity to bitter tastes may be why some people eat fewer vegetables.” ScienceDaily. ScienceDaily, 11 November 2019. www.sciencedaily.com/releases/2019/11/191111084916.htm