Co to znaczy al dente?

Słowo al dente z włoskiego oznacza niedogotowany.

To sposób przygotowania makaronu. Niektórzy twierdzą, że podczas gryzienia makaronu powinna być widoczna biała kreska. Makaron powinien być sprężysty i lekko twardy.

Kiedy wgryzasz się, twoje zęby odczuwają pewien opór, ale makaron jest nadal delikatny, to właśnie jest al dente.

Dlaczego al dente jest lepsze od rozgotowanego makaronu?

Spożywanie makaronu al dente sprzyja zdrowiu jelit i nie tylko. Dzięki jego powolnemu trawieniu, glukoza we krwi również uwalnia się wolniej.

Indeks glikemiczny makaronu ugotowanego wynosi 40, natomiast gotowanego kilka minut dłużej, prawie 2 razy więcej – 70.

Oznacza to, że dłużej pozostajemy syci. Organizm potrzebuje zużyć więcej energii do strawienia makaronu.

Warto wybierać makarony z pszenicy durum (np. semoliny), ponieważ mają inną strukturę niż pszenica chlebowa.

Makarony Rummo to oryginalne włoskie makarony al dente, czyli półtwarde. To oznacza, że podczas gotowania chłoną mniej wody, co powoduje dłuższy proces jedzenia makaronu, a tym samym łatwiej się go trawi i jest bardziej sycący. Rummo posiada konsystencję al dente zawdzięczają produkcji  z wysokiej jakości semoliny z pszenicy twardej durum. Semolina ta zawiera 14,5% białka na 100 g-  to jedna z najwyższych wartości na rynku wśród makaronów klasycznych. Białko daje energię,  jest budulcem komórek i jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Gdzie kupić? https://develey.pl/produkt/rummo-makaron-penne-rigate/

Makarony Rummo podlegają procesowi wyrabiania, według opatentowanej metody Lenta Lavorazione® ( Powolnego Przetwarzania) i są wytłaczane w formach z brązu. W wyniku ich zastosowania powstaje makaron z szorstką, porowatą powierzchnią, idealnie łączącą się z sosem. Taki makaron nawet po dwukrotnym ugotowaniu lub podgrzaniu zachowuje swój kształt,  jest sprężysty i się nie skleja. Makarony Rummo jako jedyne posiadają certyfikat towarzystwa Bureau Veritas za wyjątkowe właściwości po ugotowaniu.

Artykuł sponsorowany przez firmę DEVELEY.

Udostępnij
Go top