Niektóre produkty, szczególnie surowe mogą być realnym zagrożeniem dla najmłodszych.

Niemowlęta i małe dzieci częściej chorują, ponieważ ich układ odpornościowy nie jest wystarczająco rozwinięty, aby zwalczyć infekcję.

Drobnoustroje pochodzące z żywności mogą powodować bóle brzucha, biegunkę, wymioty lub gorączkę. Niektóre zarazki przyczyniają się do poważniejszych problemów, takich jak niewydolność nerek, zakażenie krwi, a nawet porażenie. 

Nie tylko dzieci powinny unikać niektórej żywności, ale także:

  • Dorośli w wieku 65 lat i starsi
  • Dzieci poniżej 5 lat
  • Osoby z problemami zdrowotnymi lub przyjmujące leki obniżające zdolność organizmu do zwalczania zarazków i chorób (osłabiony układ odpornościowy)
  • Kobiety w ciąży

Mięso

Surowe mięso może zawierać pasożyty i bakterie, takie jak E. coli i Salmonella. Dokładne gotowanie niszczy te szkodliwe drobnoustroje, ale mięso może zostać ponownie zanieczyszczone, jeśli nie będzie odpowiednio traktowane i przechowywane. 

Wskazówka: Nie myj mięsa. Mycie surowego mięsa, kurczaka, indyka lub jaj może przenosić zarazki do zlewu, blatów i innych powierzchni w kuchni. Te zarazki mogą dostać się na inne pokarmy, takie jak sałatki lub owoce i wywołać chorobę 1.

Odpowiednia temperatura przygotowania zapewni bezpieczeństwo.

Ryby i skorupiaki

Surowe owoce morza mogą zawierać toksyny, takie jak rtęć lub bakterie, które można zniszczyć jedynie poprzez gotowanie w odpowiedniej temperaturze.

Zobacz więcej: RYBY I ZANIECZYSZCZENIA W MORZU BAŁTYCKIM

Jajka

Nawet jajka z czystymi, niespękanymi skorupkami mogą czasami zawierać Salmonellę. Aby zapobiec zatruciu pokarmowemu, przechowuj jajka w lodówce, gotuj jajka, aż żółtka staną się jędrne, i dokładnie gotuj żywność zawierającą jajka.

Mleko i produkty mleczne

Możesz zachorować na surowe mleko i produkty mleczne wykonane z surowego mleka, w tym sery miękkie, takie jak fresk queso i brie, a także lody i jogurt. Dlatego ważne jest, aby upewnić się, że mleko zostało pasteryzowane, co zabija szkodliwe bakterie.

Zobacz więcej: Mleko UHT – pić czy nie?

Świeże soki owocowe i warzywne

Świeże produkty mogą zawierać szkodliwe bakterie z wielu źródeł, od zanieczyszczonej gleby i wody po skażoną deskę do krojenia. 

Soki owocowe i warzywne muszą być pasteryzowane, aby bakterie zostały zabite.

Herbatka z kopru włoskiego

Jego owoce służą do aromatyzowania, a także jako lek łagodzący objawy trawienne.

Naukowcy twierdzą, że ma działanie genotoksyczne i rakotwórcze przez zawartość estragolu 3. Jest jednak wątpliwe, czy to hipotetyczne ryzyko stwarza realne zagrożenie w przypadku zastosowania u ludzi, ale potencjalnego ryzyka dla zdrowia ludzi nie można wykluczyć 4.

Produkty ryżowe

Ryż i produkty ryżowe w wyjątkowych ilościach zawierają arsen. Pierwiastek ten jest neurotoksyczny u dzieci i dorosłych, ze szczególnym uwzględnieniem zaburzeń funkcji poznawczych, w tym deficytów uczenia się i pamięci oraz zaburzeń nastroju 5.

EFSA zaleca, aby konsumenci przestrzegali zdrowej, zrównoważonej i zróżnicowanej diety, a ryż i produkty z ryżu mogą być tego częścią. Opracowali jednak konkretną poradę, że niemowlakom i małym dzieciom (w wieku 1-4,5 lat) nie należy podawać napojów ryżowych zamiast mleka matki, mleka modyfikowanego lub mleka krowiego. Wynika to z ich proporcjonalnie wyższego spożycia mleka i niższej masy ciała w porównaniu z innymi konsumentami. 

Komisja Europejska (WE) podjęła działania w tej sprawie, ustanawiając surowsze normy dla niemowląt, 100 μg nieorganicznego arsenu na kg żywności (100 μg / kg), w porównaniu z dorosłymi (200 μg / kg) 6.

Żywność dla dorosłych zazwyczaj przekracza normę 100 μg / kg nieorganicznego arsenu. Dlatego niemowlętom nie należy podawać produktów ryżowych, które nie są specjalnie oznakowane jako przeznaczone dla nich, jeśli ma być zachowana niższa norma arsenu.

Więcej o arsenie: ARSEN W RYŻU

Miód

Nie zalecany jest dla dzieci poniżej 1 roku życia oraz osobom z niską odpornością ze względu na bakterie Clostridium botunilum. Mogą powodować zatrucie jadem kiełbasianym 7. Ze względu na duże właściwości higroskopijne oraz hiperosmolalność istnieje możliwość, że mikroorganizmy w postaci nieaktywnej mogą przetrwać 8.

Więcej o miodzie: MIÓD – CO SIĘ W NIM ZNAJDUJE, JAKI MA WPŁYW NA ZDROWIE

Podsumowanie

Stosując się do tych wskazówek, na pewno ustrzeżesz się przed chorobotwórczymi drobnoustrojami. Dbaj szczególnie o dzieci o osoby starsze z niższą odpornością.