Z czego składają się żelki?

Żelki kojarzą nam się ze słodkimi, gumowymi misiami. Uwielbiane przez dzieci i dorosłych.

Pierwsze żelki nie wyglądały tak jak teraz, były to galaretki obsypane cukrem, dopiero na początku XX wieku zostały rozpowszechnione, między innymi przez Hansa Rigela Bona (HARIBO) w 1922 roku.

Przez lata ewaluowały, aż do dziś, kiedy można spotkać lepsze wersje popularnych żelków. Rynek wymusił ograniczenie cukru i dzięki temu powstają coraz to nowsze alternatywy. Ale czy są „zdrowsze”? Zobaczmy poniżej.

Większość żelek na rynku składa się z:

– głównie z syropów cukrowych i  żelatyny

oraz

– niewielkich ilości barwników

– koncentratów soków

– wosków nadających połysk

Producenci wychodząc na przeciw oczekiwaniom klientów, stworzyli żelki z trochę „zdrowszymi” składnikami. Piszę, zdrowsze w cudzysłowie, ponieważ żelki to słodycze i nie wiem czy można tak je określić.

Słodki smak

Poniższe „zdrowe” żelki słodzone są:

– cukrem

– poliolami (maltitol)

– sokami owocowymi

Najlepszym wyborem będą takie, które są słodzone sokiem owocowym lub poliolami (maltitol). Sok owocowy również zawiera cukier, lecz jest to naturalny, dodatkowo niewielki ilości witamin i minerałów.

Konsystencja 

Żelki stają się gumowe, dzięki żelatynie, która jest pochodzenia zwierzęcego. W wersjach „zdrowszych jest zastępowania agarem lub pektynami pochodzenia roślinnego. To bezpieczne dodatki do żywności.

Nabłyszczenie

Wosk carnauba to naturalny wosk roślinny pozyskiwany z liści kopernicji, rosnącej w Brazylii.  

Ma szerokie zastosowanie w woskach samochodowych, niciach dentystycznych, produktach żywnościowych, takich jak słodycze, woskach i pastach do podłóg i mebli, szczególnie w połączeniu z woskiem pszczelim.

Ciekawostka o smaku słodkim:

Produkty spożywcze odznaczające się wysokim poziomem słodyczy są najchętniej wybieraną przez konsumentów grupą żywności. Wynika to z mechanizmu uwarunkowanego ewolucyjnie. Już prehistoryczny człowiek za pomocą odczuć smakowych potrafił odróżnić pokarmy wspomagające jego prawidłowy rozwój – słodkie, czyli dostarczające łatwo przyswajalnych węglowodanów, a więc energii oraz słone – wzbogacone w niezbędne składniki mineralne, od tych szkodliwych dla zdrowia, a nawet trujących. Najczęściej smak gorzki sygnalizował obecność toksyn, natomiast kwaśny świadczył o niedojrzałości lub nieświeżości pożywienia 1.

Co zawierają „zdrowe” żelki?

Poniżej oceniam 8 rodzajów żelek, których opakowania sugerują, że mają dobry skład. Żelki ustawione są wg malejącej ilości cukru.

1. VERI BERI

veri beri

Składniki

koncentrat soku jabłkowego, koncentrat puree z jabłek, koncentrat soku malinowego (4%), błonnik owocowy, substancja żelująca-pektyna owocowa, naturalny aromat.

Zawartość cukru: 75 g
Gdzie: Rossmann, Internet
Cena: 5,99 zł
W tych żelkach są głównie owoce – skoncentrowany sok lub puree. Prosty, fajny skład. Ma dużo cukru, ale naturalnego.
dobry skład

2. Bonelle Żelki o smaku cytryny i mandarynki bez dodatku cukru 90 g

żelki cytryna
Składniki
substancja słodząca: syrop maltitolowy, maltitol, glikozydy stewiolowe (ekstrakt ze stewii), taumatyna, woda, sok z cytryny, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancja żelująca: pektyna, aromaty, barwniki roślinne ekstrakty (marchew, szafran, cytryna, dynia)
 
Zawartość cukru: 0,5 g
Zawartość polioli: 73 g
Gdzie: Carrefour, Internet
Cena: 8,99 zł
Dla cukrzyków, osób muszących uważać na poziom cukru. Maltitol jest słodzikiem niskokalorycznym i o niskim IG =35, stewia podobnie nie podnosi cukru we krwi. Skład ogólny w porządku.
 
Należy jedynie uważać na poliole, których jest aż 73% w produkcie. Mogą wywołać efekt przeczyszczający.
 
dobry skład

3. Just Fruits Frutaki Bio Pani truskawka Ekologiczne żelki owocowe 50 g

żelki owocowe

Składniki

97% owoców (48% ekologicznego soku jabłkowego, 41,5% ekologicznego przecieru jabłkowego, 4% ekologicznego przecieru truskawkowego, 2% ekologicznego koncentratu soku wiśniowego, 1,5% ekologicznego koncentratu soku truskawkowego), substancja żelująca: pektyna, naturalny aromat, ekologiczna mąka ryżowa, olej roślinny (kokosowy, rzepakowy), substancje glazurujące: wosk pszczeli i wosk Carnauba

Zawartość cukru: 71 g
Gdzie: Carrefour, Internet
Cena: 7,99 zł
 
97% składu pochodzi z owoców, naturalna substancja żelująca – pektyna. Skład w porządku. Moim zdaniem wosk nie jest potrzebny, ale producenci chcą, żeby żelki ładnie się świeciły.
 
dobry skład

4. ŻELKI MISIE BEZ ŻELATYNY BIO 100 G BIOMINKI

żelki bez żelatyny
Składniki
syrop kukurydziany*, cukier trzcinowy nierafinowany*, substancja żelująca: pektyna, koncentraty owocowe 3,7% (jabłkowy* 0,9%, pomarańczowy* 0,77%, cytrynowy* 0,52%, z czarnej porzeczki* 0,51%, malinowy* 0,5%, ananasowy* 0,5%), kwas: kwas cytrynowy, regulator kwasowości: cytryniany wapnia, wyciągi roślinne barwiące i aromatyzujące (z alg, szafranu, dyni*, jabłek*, marchwi*, czarnego bzu*), substancje glazurujące: olej słonecznikowy* i wosk carnauba* (*certyfikowany składnik ekologiczny)
Zawartość cukru: 58 g
Cena: 6-8 zł
Syrop kukurydziany to nic innego, jak inna nazwa syropu glukozowo-fruktozowego. Syrop kukurydziany i cukier trzcinowy nie wiele różnią się od zwykłego cukru. Syrop g-f może być bardziej niebezpieczny, gdyż zawiera duże ilości fruktozy.
 
Żelki kuszą zielonym ekolistkiem, lecz to nadal 58% cukrów nieprzydatnych naszemu organizmowi.
zły skład

5. Żelki BIO misie bez żelatyny

żelki bez żelatyny

Składniki: 
syrop kukurydziany, cukier trzcinowy (nierafinowany), środek żelujący: E440 pektyna; soki owocowe: jabłko, pomarańcza, cytryna, czarna porzeczka, malina, ananas, E330 kwas cytrynowy , E333 cytrynian wapnia; ekstrakty z owoców i roślin (dynia, jabłka, algi, szafran, czarny bez), środki antyadhezyjne: olej słonecznikowy, E903 wosk carnauba. 99,55% z upraw ekologicznych.
 
Zawartość cukru: 57 g
Gdzie: Internet
Cena: 8,90 zł
Podobnie jak żelki wyżej, takie same cukry, których powinniśmy unikać.
zły skład

6. Verbena – Żelki o smaku aloes i winogrona

verbena żelki

Składniki:

syrop glukozowy, cukier, żelatyna, kwasy (kwas mlekowy, kwas cytrynowy), koncentrat z winogron 1%, aromat, witamina C, substancja glazurująca (wosk carnauba), aloes zwyczajny w proszku 0,1%, barwniki (kompleksy miedziowe) chlorofili i chlorofilin, kurkumina)

Zawartość cukru: 53 g
Cena: 2,29 zł
 
Tu możesz zobaczyć czym różni się syrop glukozowy od glukozowo-fruktozowego . Niewiele różni się od tych 2 powyższych pozycji, a cena kilkakrotnie niższa..
zły skład

7. Żelki LiLy Jelly o smaku polskich owoców z zestawem witamin

żelki polskie

Składniki:

substancja słodząca: syrop maltitolowy, żelatyna wieprzowa, regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, kwas mlekowy, barwniki: antocyjany, kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin, ekstrakt z papryki, ekstrakt z turmeriku, aromaty naturalne, substancje glazurujące: wosk carnauba, wosk pszczeli, oleje roślinne (palmowy, kokosowy), maltodekstryna, witamina C (kwas askorbinowy), niacyna (nikotynamid), witamina E (DL-α-tocoferol), cynk (siarczan cynku), kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia), witamina B6 (chlorowodorek pirydoksyny), witamina A (palmitynian retinylu), selen (seleninian (VI) sodu), witamina K1 (fitomenadion), biotyna (D-biotyna), witamina D3 (cholekalcyferol), witamina B12 (cyjanokobalamina)

Zalecane spożycie: 8 żelków dziennie.

ZAWIERA POLIOLE! Spożycie w większej ilości niż dzienna dawka może mieć efekt przeczyszczający.

Zawartość cukru: 0 g
Cena: 9,90 zł
Jako substancję słodzącą użyto syropu maltitolwego, ale jest też maltodekstrynę, która posiada bardzo wysoki indeks glikemiczny 85-105.
 
Dodatek witamin nie jest wyznacznikiem tego, że produkt jest „zdrowszy”.
 
zły skład

9. Żelki owocowe z witamną C bez laktozy, bezglutenowe

zły skład

Nie, żelki z apteki wcale nie są korzystniejsze dla nas i dla dzieci

vibovit żelki

Składniki

syrop glukozowy, cukier, woda, żelatyna wieprzowa, kwas cytrynowy – regulator kwasowości, witamina C (kwas L – askorbinowy), koncentrat soku pomarańczowego 0,2%, niacyna (amid kwasu nikotynowego), aromaty, witamina E (octan DL-alfa-tokoferylu), cynk (siarczan cynku), wosk carnauba – substancja glazurująca, kwas pantotenowy (D-pantotenian wapnia), koncentrat soku z czarnej marchwi, ekstrakt z papryki – barwnik, kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin – barwnik, witamina A (octan retinylu), foliany (kwas pteroilomonoglutaminowy), selen (selenian IV sodu), biotyna (D-biotyna), witamina D (cholekalcyferol), witamina B12 (cyjanokobalamina)

Zawartość cukru: 75 g
Cena: 16,99 zł
Żelki z apteki, tzw. „suplementy” wzbogacone witaminami, zawierają 75% cukrów dodanych w formie syropu i cukru. Nie od dziś wiemy, że witaminy syntetyczne przyswajają się gorzej od witamin naturalnie występujących w żywności 23.
zły skład

Cukier a organizm


Jeden z najbardziej szkodliwych składników żywności. Zwany białą śmiercią, podobnie, jak sól i mąka. Trio, które w dużym stopniu przyczynia się do chorób metabolicznych.

Co powoduje cukier dodany, regularnie spożywany w nadmiarze?

Cukier to sacharoza (glukoza i fruktoza), stosunek tych cukrów stanowi praktycznie 50:50. Fruktoza zaburza działanie insuliny, a tym samym odczuwanie głodu. Powoduje, że jemy więcej.

Następujące badanie to potwierdza. Spożycie fruktozy w porównaniu z glukozą spowodowało mniejszy wzrost poziomów insuliny w osoczu i większą reakcję mózgu na sygnały żywnościowe w korze wzrokowej i lewej korze czołowej orbitalnej. Spożycie fruktozy w stosunku do glukozy również doprowadziło do większego głodu i pożądania pożywienia 4.

W przeciwieństwie do glukozy, fruktoza nie stymuluje wydzielania insuliny 2, co wyjaśnia większą chęć na pokarm.

Dodatkowo nadmierne spożycie fruktozy może powodować oporność na leptynę, ważny hormon regulujący głód i nakazujący organizmowi zaprzestanie jedzenia 5.

Te wszystkie czynniki prowadzą do nadwagi, a następnie do otyłości. Szczególnie do otyłości brzusznej, co wpływa też na inne hormony związane z rozmnażaniem (estradiol) 6.

Tłuszcz trzewny zwiększa ryzyko cukrzycy typu 2  , chorobę sercowo-naczyniową , zespół metaboliczny , i hormonozależne nowotwory u kobiet   12.

Podsumowanie


Żelki w dużej części składają się z cukry, w formach zdrowszych z soków owocowych czy polioli. Nadal to jednak słodycze, które należy przyjmować w ograniczonych ilościach. 

Dobrym pomysłem są własne żelki z soków owocowych, przepis na jeden z nich znajdziecie poniżej:

PRZEPIS NA ŻELKI JAGODOWE