OLEJ PALMOWY – CZY GO UNIKAĆ?

Olej palmowy Olej palmowy jest głównym źródłem tłuszczów w diecie w Afryce Zachodniej. Coraz częściej jest spotykany w żywności, jego użycie rośnie. Posądzany jest o wywoływanie chorób sercowo-naczyniowych przez podwyższanie cholesterolu. Ale czy tak jest, co mówią badania naukowe?   Co to jest olej palmowy? Powstaje z palm olejowych, najbardziej rozpowszechnioną palmą do jego wytwarzania jest olejowiec gwinejski, uprawiany w tropikalnym klimacie. Jest olejem stałym. Jeden rodzaj jest ekstrahowany z miąższu owocu (olej palmowy), a drugi z nasion lub jądra (olej z ziaren palmowych) 1. Olej palmowy, wraz z olejem kokosowym, jest jednym z niewielu tłuszczów roślinnych, które mają postać stałą w temperaturze pokojowej. Temperatura topnienia jest trochę wyższa niż oleju kokosowego (24°C), wynosi 35°C. Surowy olej palmowy ma naturalnie czerwony kolor ze względu wysoką zawartość beta-karotenu. Jest powszechnym i tanim produktem … Czytaj dalej OLEJ PALMOWY – CZY GO UNIKAĆ?