Fakty o żywności
oparte na artykułach naukowych
Nowe badanie dotyczące otyłych matek i alergii dzieci
Badanie przeprowadzone w Ottawie przeprowadzone na dużej ilości dzieci wnosi istotne wnioski w sprawie zachorowań alergicznych. Oto kluczowe punkty badania: Nie znaleziono związku między przyrostem masy ciała matki w czasie ciąży a chorobą alergiczną u dzieci. Dzieci...
Rodzaj korka wpływa na właściwości sensoryczne wina!
Przez długi czas korek był uważany jako produkt naturalny za materiał obojętny dla wina. Gdy korek jest w bezpośrednim kontakcie z roztworem alkoholowym, takim jak wino butelkowane, niektóre składniki korka mogą zostać wyekstrahowane do wina. Wykazano, że węglowodory,...
Olejek miętowy poprawia objawy zespołu jelita drażliwego
Mięta pieprzowa to zioło, które przetrwało próbę czasu. Od tysiącleci było używane w celu złagodzenia problemów trawiennych. Naukowcy potwierdzili tą teorię. Zespół jelita drażliwego (IBS) mogą wywołać powszechne pokarmy: produkty mleczne pszeniczne, fasola, owoce...
Mleko zmniejsza przebarwienia zębów!
Wiadomo, że taniny z herbaty powodują zmianę zabarwienia zębów. Im dłużej parzymy herbatę, tym więcej tanin znajduje się w naparze. Przebarwienie zębów może być również spowodowane przez chlorheksydynę, która jest często przepisywana jako płyn do płukania jamy ustnej...
Owoce jagodowe mają korzystny wpływ na mózg
Owoce jagodowe zawierają wysoki poziom przeciwutleniaczy, związków, które chronią komórki przed uszkodzeniem przez szkodliwe wolne rodniki. Owoce jagodowe zmieniają sposób, w jaki komunikują się neurony w mózgu. Te zmiany w sygnalizacji mogą zapobiegać stanom zapalnym...
Cukier w diecie zmienia mikrobiom jelitowy?
Wysokotłuszczowa i bogata w cukier dieta zachodnia może prowadzić do otyłości, zespołu metabolicznego i cukrzycy, ale nie wiadomo, w jaki sposób ta dieta powoduje niezdrowe zmiany w organizmie. Zbadano wpływ diety zachodniej na mikrobiom myszy. Po czterech tygodniach...
Światowa produkcja owoców w 2020 roku
Powyżej przedstawiona jest światowa produkcja owoców w 2020 roku. Według Organizacji ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) do krajów o znacznej wielkości produkcji należą Chiny, Stany Zjednoczone i Turcja. Jabłka to najpopularniejszy owoc jaki produkuje się w Polsce. Jest...
Fakty o śliwkach
Sezon na śliwki się zaczął. Warto znać fakty o tych wartościowych owocach. Śliwki są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają łagodzić stany zapalne i chronić komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki. Są istotnym źródłem BŁONNIKA i POTASU. Śliwki są świetne,...
Ftalany i nowe plastyfikatory w artykułach spożywczych z amerykańskich sieci fast food
Według szacunków w środowisku krąży 80 000-100 000 wcześniej nieznanych substancji chemicznych. Między innymi ftalany, bisfenole, dioksyny - substancje określane jako dysruptory endokrynne. Oznacza to, że powodują zmianę w funkcjonowaniu układu hormonalnego...
Który napar z popularnych ziół ma największą zawartość pierwiastków?
Od wieków znamy dobroczynne działanie ziół. Są łatwo dostępne, znane od wieków i wygodne w podawaniu np. w formie naparów. Uniwersytet Medyczny w Białymstoku opublikował badanie w 2018 roku na temat zawartości pierwiastków w naparach wybranych ziół leczniczych. Do...