Fakty o żywności
oparte na artykułach naukowych
Dodatek do żywności – dwutlenek tytanu – powoduje niekorzystne skutki zdrowotne u myszy
Zgodnie z badaniami prowadzonymi przez uniwersytet stwierdzono, że powszechnie stosowany dodatek do żywności, niedawno zakazany we Francji, ale dozwolony w USA i wielu innych krajach, znacząco zmienia mikroflorę jelitową u myszy, powodując zapalenie okrężnicy i zmiany...
Zdrowe zachowania żywieniowe w dzieciństwie mogą zmniejszyć ryzyko otyłości u dorosłych i chorób serca
Oświadczenie American Heart Association jest pierwszym, który koncentruje się na dostarczaniu rodzicom i opiekunom opartych na dowodach strategii tworzenia zdrowego środowiska żywieniowego dla małych dzieci, które wspiera rozwój pozytywnych zachowań żywieniowych i...
Badania dowodzą, że niskie spożycie witaminy D jest powiązane z niższym wskaźnikiem śmiertelności wirusów.
Nowe badanie wykazało związek między niskim średnim poziomem witaminy D i wysoką liczbą przypadków COVID-19 a wskaźnikami śmiertelności w 20 krajach europejskich. Badania, prowadzone przez dr Lee Smitha z Anglii Ruskin University (ARU) i Petre Cristiana Ilie, głównego...
Jakich produktów nie powinny spożywać dzieci (i nie tylko)?
Niektóre produkty, szczególnie surowe mogą być realnym zagrożeniem dla najmłodszych. Niemowlęta i małe dzieci częściej chorują, ponieważ ich układ odpornościowy nie jest wystarczająco rozwinięty, aby zwalczyć infekcję. Drobnoustroje pochodzące z żywności mogą...
Co to znaczy Al dente?
Co to znaczy al dente? Słowo al dente z włoskiego oznacza niedogotowany. To sposób przygotowania makaronu. Niektórzy twierdzą, że podczas gryzienia makaronu powinna być widoczna biała kreska. Makaron powinien być sprężysty i lekko twardy. Kiedy wgryzasz się, twoje...
Większość diet prowadzi do utraty wagi i obniżenia ciśnienia krwi, ale efekty w większości znikają po roku
Racjonalnie dowody sugerują, że większość diet skutkuje podobną niewielką utratą masy ciała i poprawą czynników ryzyka sercowo-naczyniowego w okresie sześciu miesięcy, w porównaniu ze zwykłą dietą, opublikowano wyniki badań przez The British Medical Journal....
Kabanosy z dobrym składem
Pamiętaj, że kabanosy zawierają spore ilości tłuszczu - ok. 30 % Kabanosy bez wzmacniaczy smaku, konserwantów, aromatów, stabilizatorów. Tarczyński Naturalnie Kabanosy z szynki 180 g (2 x 90 g) Składnikimięso z szynki wieprzowej, sól, przyprawy, Osłonka jadalna -...
„Jogurty” wegańskie – kokosowe
Nie od dziś powstaje mnóstwo odpowiedników żywności zwierzęcej - producenci żywności pomyśleli też jogurtach. W tym wpisie skupiłam się na produktach wegańskich na bazie kokosa. Na rynku znajdziemy też produkty z soi, z tapioki, z fermentowanego owsa lub innych zbóż,...
Czy istnieje związek między spożyciem selenu a COVID-19?
Międzynarodowy zespół naukowców, kierowany przez profesor Margaret Rayman z University of Surrey, zidentyfikował związek między wskaźnikiem wyleczenia COVID-19 a regionalnym statusem selenu w Chinach. Publikując swoje odkrycia w American Journal of Clinical...
Pieczywo chrupkie – porównanie
Unikaj cukru i wybieraj pieczywo z mąki pełnoziarnistej. Zobacz więcej o pieczywie: CHLEB – WARTOŚĆ ODŻYWCZA, ZDROWIE, CIEKAWOSTKI