Poniżej przedstawiłam porównanie różnych rodzajów soli oraz ich składy. Z grafik dowiesz się, które rodzaje soli są z substancją zbrylającą, a które bez. Wybieraj te bez E 536 lub E 535, jeżeli chcesz ograniczyć spożycie dodatków do żywności.
E 535 – żelazocyjanek sodu – substancja syntetyczna, uważany za bezpieczny dodatek do żywności
E 536 – żelazocyjanek potasu – substancja syntetyczna, uważany za bezpieczny dodatek do żywności
O rodzajach soli i zaleceniach przeczytasz tu: JAKĄ SÓL WYBRAĆ? HIMALAJSKA, MORSKA, KAMIENNA, KŁODAWSKA
O jodowaniu soli przeczytasz tu: JODOWANIE SOLI – CZY JEST POTRZEBNE?
Warto wiedzieć:
Sól kuchenna to sól używana w kuchni do solenia potraw (ale nie na stole)
Sól stołowa to sól używana do dosolenia potraw, tylko przy stole
Sól morska to ogólny termin oznaczający sól pochodzącą z odparowania lub redukcji wody morskiej. Zawartość minerałów różni się w zależności od regionu i procesu suszenia. Wyróżniamy sól Fleur de sel – ręcznie zbierana sól morska.
Sól różowa himalajska – wydobywana tylko w Pakistanie.
Sól koszerna to gruboziarnista sól, niejodowana.
Sól może być rafinowana (oczyszczona) lub nierafinowana (nieoczyszczona).
Sól może być jodowana bądź nie.
Sól może mieć różne kolory: biały, różowy, czerwony, czarny, szary, zielony
Ze względu na stopień rozdrobnienia jest stosowana do różnych form gotowania.