Kto lubi śliwki suszone? Wiecie, że śliwki suszone to nie tylko źródło błonnika, ale i mnóstwo polifenoli.
Suszone śliwki są nie tylko źródłem błonnika pokarmowego, ale także dobrym źródłem potasu i witaminy K.
Około 4 suszone śliwki mają 92 kilokalorie i dostarcza 2,4 g błonnika pokarmowego (bardzo dużo!), 280 mg potasu i 22,8 µg witaminy K.
Badania kliniczne pokazują, że suszone śliwki mogą wywierać korzystny wpływ na gęstość mineralną kości! Szczególnie ważna informacja dla kobiet w wieku menopauzalnym.
Kobiety po menopauzie, które wcześniej spożywały 100 g suszonej śliwki dziennie podczas rocznego badania klinicznego przeprowadzonego , zachowały gęstość mineralną kości w większym stopniu niż te, które ich nie jadły1.
Naukowcy sądzą, że może to częściowo wynikać z wyjątkowej różnorodności fenoli i składników odżywczych obecnych w owocach.
Badania sugerują, że suszone śliwki i / lub ich ekstrakty wzmacniają kości i hamują resorpcję kości poprzez ich działanie na komórki wzrostowe kości
23.