Racjonalnie dowody sugerują, że większość diet skutkuje podobną niewielką utratą masy ciała i poprawą czynników ryzyka sercowo-naczyniowego w okresie sześciu miesięcy, w porównaniu ze zwykłą dietą, opublikowano wyniki badań przez The British Medical Journal.

Zmniejszenie masy ciała po 12 miesiącach obserwacji zmniejszyło się, a poprawa czynników ryzyka sercowo-naczyniowego w dużej mierze zniknęła, z wyjątkiem powiązania z dietą śródziemnomorską, w której zaobserwowano niewielki, ale ważny spadek „złego” cholesterolu LDL.

Otyłość niemal potroiła się na całym świecie od 1975 r., co wywołało mnóstwo zaleceń dietetycznych dotyczących kontroli masy ciała i zmniejszenia ryzyka sercowo-naczyniowego.

Jednak do tej pory nie przeprowadzono kompleksowej analizy porównującej względny wpływ różnych diet na utratę masy ciała i poprawę czynników ryzyka sercowo-naczyniowego, takich jak ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

Aby rozwiązać ten problem, zespół międzynarodowych badaczy postanowił określić względną skuteczność wzorców żywieniowych i popularnych nazwanych diet wśród dorosłych z nadwagą lub otyłych.

Ich ustalenia opierają się na wynikach 121 randomizowanych badań z udziałem 21 942 pacjentów (średni wiek 49 lat), którzy stosowali popularną dietę nazwaną lub alternatywną dietę kontrolną i zgłaszali utratę masy ciała oraz zmiany czynników ryzyka sercowo-naczyniowego.

Badania zostały zaprojektowane inaczej i miały różną jakość, ale naukowcy byli w stanie na to pozwolić w swojej analizie.

Pogrupowali diety według wzorów makroskładników odżywczych (o niskiej zawartości węglowodanów, o niskiej zawartości tłuszczu i umiarkowanych makroelementów – podobnie jak o niskiej zawartości tłuszczu, ale nieco więcej tłuszczu i nieco mniej węglowodanów) i zgodnie z 14 popularnymi nazwanymi programami dietetycznymi (Atkins, DASH, Mediteranean itp.).

W porównaniu ze zwykłą dietą diety niskowęglowodanowe i niskotłuszczowe spowodowały podobne umiarkowane zmniejszenie masy ciała (od 4 do 5 kg) i obniżenie ciśnienia krwi po sześciu miesiącach. Umiarkowane diety z makroskładnikami odżywczymi spowodowały nieco mniejszą utratę wagi i obniżenie ciśnienia krwi.

Wśród popularnych nazwanych diet, Atkins, DASH i Zone miały największy wpływ na utratę masy ciała (między 3,5 a 5,5 kg) i ciśnienie krwi w porównaniu ze zwykłą dietą po sześciu miesiącach. Żadna dieta nie poprawiła znacząco poziomu „dobrego” cholesterolu HDL lub białka reaktywnego C (substancja chemiczna związana ze stanem zapalnym) po sześciu miesiącach.

Ogólnie rzecz biorąc, utrata masy ciała zmniejszyła się po 12 miesiącach wśród wszystkich schematów żywieniowych i popularnych nazwanych diet, podczas gdy korzyści dla czynników ryzyka sercowo-naczyniowego wszystkich diet, z wyjątkiem diety śródziemnomorskiej, zasadniczo zniknęły.

Naukowcy wskazują na pewne ograniczenia badań, które mogły mieć wpływ na dokładność ich szacunków. Ale powiedz, że ich kompleksowe wyszukiwanie i dokładne analizy potwierdzają wiarygodność wyników.

W związku z tym naukowcy twierdzą, że dowody o umiarkowanej pewności pokazują, że większość diet makroskładników odżywczych powoduje niewielką utratę masy ciała i znaczną poprawę czynników ryzyka sercowo-naczyniowego, zwłaszcza ciśnienia krwi, po sześciu, ale nie po 12 miesiącach.

Różnice między dietami są jednak na ogół trywialne do małych, co oznacza, że ​​w przypadku krótkoterminowych korzyści sercowo-naczyniowych ludzie mogą wybrać preferowaną dietę spośród wielu dostępnych diet bez obawy o wielkość korzyści.

Szeroki wachlarz analizowanych popularnych diet „zapewnia mnóstwo możliwości wyboru, ale nie ma wyraźnego zwycięzcy” – twierdzą naukowcy z Monash University w Australii w powiązanym artykule wstępnym.

W związku z tym sugerują, że rozmowy powinny odejść od konkretnego wyboru diety, a zamiast tego skupić się na tym, jak najlepiej utrzymać osiągniętą utratę wagi.

Dodają, że ponieważ krajowe wytyczne dietetyczne nie są rezonansowe z opinią publiczną, podejście oparte na jedzeniu z poszczególnymi osobami i zachęcanie ich do spożywania większej ilości warzyw, roślin strączkowych i produktów pełnoziarnistych oraz mniej cukru, soli i alkoholu.

„Jeśli mamy zmienić trajektorię masy całej populacji, możemy dowiedzieć się więcej, rozumiejąc, w jaki sposób komercyjne firmy zajmujące się dietą angażują i zatrzymują swoich klientów, i przekładamy tę wiedzę na bardziej skuteczne kampanie promujące zdrowie” – podsumowują.

Źródło: BMJ. „Większość diet prowadzi do utraty wagi i obniżenia ciśnienia krwi, ale efekty w dużej mierze znikają po roku: A różnice między popularnymi programami dietetycznymi są zazwyczaj niewielkie lub trywialne”. ScienceDaily. ScienceDaily, 1 kwietnia 2020 r. <Www.sciencedaily.com/releases/2020/04/200401184008.htm>.

Tagi:
Udostępnij
Go top