ŁOSOŚ DZIKI A ŁOSOŚ HODOWALNY

Łosoś Łosoś jest tłustą rybą morską, ale tworzy też formy typowo słodkowodne. Hodowla łososia atlantyckiego rozpoczęła się w Norwegii w późnych latach 60. XX wieku, a w ostatnich latach przemysł ten rozwinął się na cały świat. Naturalna dieta dzikich ryb może się znacznie różnić pod względem rodzaju ofiary, gęstości kalorii i składu odżywczego. Łosoś jest rybą drapieżną. Początkowo żywi się skorupiakami planktonowymi i larwami owadów, później mniejszymi rybami oraz skorupiakami. Łosoś hodowlany jest karmiony dużą ilością mączki rybnej i oleju rybnego. Wykazują większy apetyt w stosunku do dzikich ryb 1. Hodowlany osiąga większe rozmiary od ryb dzikich 2.   Wartość odżywcza Oba rodzaje łososi różnią się pod względem wartości odżywczej. Łosoś dziki ma niższą wartość energetyczną oraz prawie 2 razy mniej tłuszczu. Obie ryby zawierają podobną, znaczną ilość białka około 20 gram, … Czytaj dalej ŁOSOŚ DZIKI A ŁOSOŚ HODOWALNY