„Antyoksydacja to naturalny proces zachodzący w organizmie. Nasze zdrowie to prawidłowo działające komórki. Stres oksydacyjny powstaje, gdy zakłócona zostaje równowaga komórkowa między antyoksydantami a wolnymi rodnikami, dlatego tak ważne jest, aby mu przeciwdziałać. 1 szklanka napoju (porcja 250 ml) zawiera witaminy C i E, które pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.”

Producent zapewnia, że napój zawiera witaminy oraz antyoksydanty przeciwdziałające wolnym rodnikom.

Rzeczywiście tak jest, sok z czarnej porzeczki i granatu są pełne sprzyjającym zdrowiu składnikom, np: polifenoli, antocyjanom, witaminy C

W sumie jest tylko 20% z zagęszczonego soku w owoców.

Spożycie 1 szklanki tego soku pokryje zapotrzebowanie w witaminę C i E w 37,5%.

Ale też 5,5 łyżeczki cukru oraz 110 kalorii!

W całej litrowej butelce znajduje się 21,5 łyżeczki cukru dodanego i z owoców.

Dla porównania 100% sok porzeczkowy zawiera 153 mg (191% referencyjnej wartości spożycia) w 100 ml.

Dodatkowo napój zawiera sztuczne aromaty, prawdopodobnie dlatego, że jest w nim niewiele soku.