Bułeczki mleczne z Lidla i z Biedronki.

Skład bułeczek drożdżowych jest prosty: mąka, cukier, mleko, drożdże.

Ale te ze sklepu już nie mają tak czystego składu.

Aby pieczywo utrzymało pulchność i wilgotność dodawane są stabilizatory i emulgatory: stearoilomleczan sodu oraz karboksymetylocelulozę. Oba związki są syntetyczne, lecz tylko w tym drugim przy nadmiernym spożyciu zaobserwowano bóle brzucha, wzdęcia i biegunki.

W Dan Cake (Biedronka) możemy zauważyć jeszcze syrop glu-fru.

Lidlowskie bułeczki mają o 5 g w 100 g (czyli 1 łyżeczkę cukru) mniej w porównaniu do tych z Biedronki. Pewnie dlatego, że zawiera śladowe ilości czekolady.

Chociaż bułeczki nie mają konkretnie tragicznych składników, warto wybierać pieczywo ciemne, a ograniczać pieczywo z mąki jasnej. Nie zalecam jeść ich codziennie.

Udostępnij
Go top