Co oznacza określenie „śladowe ilości” na opakowaniu produktu?


Na produktach spożywczych bardzo często można znaleźć informację: zawiera śladowe ilości np.: orzechów, mleka bądź innej alergennej żywności. Przede wszystkim jest to informacja dla alergików. 

Alergie pokarmowe są coraz bardziej powszechne. Różne związki (głównie białka) zawarte w produktach alergennych mogą powodować tą wrażliwość. Szczególnie często na alergię chorują dzieci, około 15% [GUS, 2015]. Niebezpieczeństwo powikłań po spożyciu orzeszka może powodować lekkie lub bardzo poważne objawy: podrażnienie jamy ustnej, zaczerwienienie skóry, pęcherze, pęknięcia skóry, wysypki, wymioty, opuchnięcie, a nawet w najgorszych przypadkach śmierć.

 


220-250 milionów ludzi na całym świecie może mieć alergię pokarmową 2.


Ponad 90% alergii pokarmowych spowodowane jest przez następującą żywność: jaja, orzeszki ziemne, mleko krowie, soja, orzechy, skorupiaki, ryby lub pszenica 3.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady Unii Europejskiej nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku, które weszło w życie 13 grudnia 2014 spowodowało, że ustawa nakazuje umieszczanie informacji na temat możliwych alergenów znajdujących się w żywności. Natomiast w ustawie nie ma określonej ilości substancji. Dlatego na opakowaniach produktu często znajduje się słowo „śladowe”  4.

W zakładach produkcyjnych bardzo często wytwarzane są różne produkty, z wieloma dodatkami np. suszone owoce, batony, płatki owsiane. Jak wiadomo w tych ostatnich nie ma orzechów, a mimo to na opakowaniu jest umieszczona informacja o śladowych ilościach orzechów bądź jaj.

Oznacza to, że alergeny mogą przemieszczać się w powietrzu, osiadać na innych produktach. Istnieje możliwość, że inny artykuł spożywczy będzie przerabiany na tej samej taśmie produkcyjnej, co może stanowić bezpośrednie narażenie na pomieszanie z alergenami. Tak naprawdę nie wiadomo, czy na produkcie jest alergen czy nie oraz w jakiej ilości.

Dla bezpieczeństwa producenci wypisują wszystkie alergeny znajdujące się na hali produkcyjnej. Jak wiadomo nawet najmniejsze ilości potrafią zaszkodzić alergikom.

Podsumowanie


Osoby z alergią pokarmową powinni czytać etykiety i szczególnie uważać na produkty, które nawet z pozoru nie podejrzewa się o występowanie czynnika alergizującego

Udostępnij
Go top