Śledzie występują szczególnie w płytkich wodach, umiarkowanych północnego Pacyfiku i na północy Atlantyku oraz Morza Bałtyckiego, a także u zachodniego wybrzeża Ameryki Południowej

Śledź jest podstawowym źródłem pożywienia od co najmniej 3000 pne. Ryby podawane są na wiele sposobów, a wykorzystuje się wiele regionalnych przepisów: jedzone na surowo, sfermentowane, marynowane lub konserwowane innymi technikami.

Śledź ma wysoką ilość witaminy D oraz tłuszczów omega-3.

Zanieczyszczenia w Morzy Bałtyckim powodują, że spożywanie śledzi powinno być ograniczone ze względu na wysokie ilości dioksyn i rtęci.

Fińskie zalecenia zalecają spożywanie śledzi większych niż 17 cm 2 razy w tygodniu, a śledzie poniżej 17 cm w zależności od upodobań 1.

W Polsce zaleca się jedzenie śledzi bałtyckich 400 g tygodniowo ze względu na zawartość dioksyn.

Zobacz więcej: RYBY I ZANIECZYSZCZENIA W MORZU BAŁTYCKIM

Poniżej przedstawiłam porównanie śledzi ala matjas. Produkty zostały ustawione zgodnie z rosnącą ilością soli.

Santa Bremor Filety śledziowe a’la Matjas oryginalne w oleju 250 g

 

Składniki

filety śledziowe* (Clupea harengus) (80%), olej słonecznikowy (C) lub olej rzepakowy (D), sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, substancje konserwujące: benzoesan sodu, sorbinian potasu

%

Zawartość soli w 100 g

WIODĄCA MARKA Filety ze śledzia a’la matjas 250 g

Składniki

filety ze śledzia atlantyckiego bez skóry, solone (80%) (filety śledziowe (Clupea harengus), woda, sól, regulatory kwasowości: kwas octowy, cytryniany sodu, octany sodu, kwas cytrynowy; cukier, maltodekstryna, glukoza, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy; przeciwutleniacz: askorbinian sodu; stabilizator: kwas jabłkowy; substancja konserwująca: benzoesan sodu), olej rzepakowy (20%)

 

%

Zawartość soli w 100 g

Auchan – filety śledziowe w oleju a’la matjas

Składniki

Filety ze ŚLEDZIA bez skóry lekko solone 80% (filety ze ŚLEDZIA (Clupea harengus)*, WODA, sól, regulatory kwasowości (kwas octowy, cytryniany sodu, octany sodu, KWAS CYTRYNOWY), cukier, maltodekstryna, glukoza, wzmacniacz smaku (glutaminian monosodowy), przeciwutleniacz (askorbinian sodu) stabilizator (kwas jabłkowy) substancja konserwująca (benzoesan sodu)), olej rzepakowy 20%

%

Zawartość soli w 100 g

Polarica Filety śledziowe a’la Matjas w oleju 250 g (Carrefour)

Składniki

filety śledziowe* (Clupea harengus) solone bez skóry (80%), olej rzepakowy (20%), sól, glukoza, wzmacniacz smaku – glutaminian monosodowy, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, substancja konserwująca – benzoesan sodu

%

Zawartość soli w 100 g

Seko Filety śledziowe solone a’la Matjas 250 g

Składniki

filety ze śledzia atlantyckiego (Clupea harengus), olej rzepakowy, sól, regulatory kwasowości: kwas octowy, cytryniany sodu, octany sodu, kwas cytrynowy, cukier, maltodekstryna, glukoza, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, przeciwutleniacz: askorbinian sodu, stabilizator: kwas jabłkowy, substancja konserwująca: benzoesan sodu

%

Zawartość soli w 100 g

Northlantica Filety śledziowe solone a’la Matjas w zalewie 800 g

 
 

Składniki

filety śledziowe bez skóry, solone (50%) [filety ze śledzia atlantyckiego (Clupea harengus), woda, sól, regulatory kwasowości: kwas octowy, cytryniany sodu, octany sodu, kwas cytrynowy; cukier, maltodekstryna, glukoza, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy; przeciwutleniacz: askorbinian sodu; stabilizator: kwas jabłkowy; substancja konserwująca: benzoesan sodu], zalewa smakowa (woda, sól, cukier, ocet spirytusowy, substancja konserwująca: benzoesan sodu)

%

Zawartość soli w 100 g

Solone filety ze śledzia atlantyckiego bez skóry w zalewie

 
 
 

Składniki

filety śledziowe bez skóry, solone (50%) [filety ze śledzia atlantyckiego (Clupea harengus), woda, sól, regulatory kwasowości: kwas octowy, cytryniany sodu, octany sodu, kwas cytrynowy; cukier, maltodekstryna, glukoza, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy; przeciwutleniacz: askorbinian sodu; stabilizator: kwas jabłkowy; substancja konserwująca: benzoesan sodu], zalewa smakowa (woda, sól, cukier, ocet spirytusowy, substancja konserwująca: benzoesan sodu)

%

Zawartość soli w 100 g

Lisner Śledź atlantycki filety a’la Matjas klasyczne 220 g

Składniki

80% filety ze śledzia atlantyckiego (Clupea harengus)* [śledź, sól, glukoza, regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, cytryniany sodu)], olej rzepakowy, substancja konserwująca (benzoesan sodu)

%

Zawartość soli w 100 g

Polarica Filety śledziowe a’la Matjas solone korzennie w oleju 250 g

Składniki

filety śledziowe* (Clupea harengus) solone bez skóry (80%), olej rzepakowy (20%), sól, glukoza, przyprawy (0,4%), wzmacniacz smaku – glutaminian monosodowy, substancja konserwująca – benzoesan sodu, skoncentrowany sok z buraka, regulator kwasowości – kwas cytrynowy

%

Zawartość soli w 100 g

Filety śledziowe a’la matjas 1 kg

 

Składniki

filety ze ŚLEDZIA atlantyckiego 66,7 % [(Clupea harengus) woda, sól, regulatory kwasowości: kwas octowy, węglan sodu; stabilizator: cytrynian sodu; glukoza, maltodekstryna

%

Zawartość soli w 100 g

Lisner Filety śledziowe solone a’la Matjas 800 g

 

 

Składniki

filety ze śledzia atlantyckiego (Clupea harengus)*, woda, sól, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, glukoza, substancja konserwująca: benzoesan sodu

%

Zawartość soli w 100 g

Podsumowanie

Żadne z wyżej przedstawionych śledzi matjas nie ma dobrego składu. A to ze względu na użycie konserwantów. Te dodatki są popularne, gdyż w łatwy sposób przedłużają trwałość np. ryby. W dużej części konserwanty to sztuczne dodatki do żywności. Niektóre badania budzą niepokój, dlatego substancja jak benzoesan sodu jest ciągle badana.

Dużym problemem związanym ze stosowaniem benzoesanu sodu jest jego zdolność do przekształcania się w benzen, znany czynnik rakotwórczy. Brakuje długoterminowych badań oceniających związek między regularnym spożywaniem niskich poziomów benzenu a ryzykiem zachorowania na nowotwory 2. Dlatego jeżeli możemy, unikajmy takich dodatków do żywności.

Jakie śledzie wybrać?