Co zawierają żurki oraz zakwasy dostępne na rynku?
Żur to tradycyjne polskie danie, przyrządzana na bazie zakwasu z mąki razowej, ma charakterystyczny kwaśny smak.
Najprostszy skład żurku to: bulion, zakwas, przyprawy, biała kiełbasa, nieodłączne jajka. Idealnie jeżeli podaje się ją w specjalnym chlebie.
Producenci zakwasów i koncentratów żurków dodają wiele dodatków do żywności, by ulepszyć już i tak dobrą zupę.
Czy na rynku można znaleźć dobry koncentrat żurku lub gotowy żur?
Zobaczmy..
Nie chcesz kupować, możesz zrobić żurek sama, oto łatwy przepis na zakwas na żurek i na żur idealny na Wielkanoc i nie tylko.
1. Profi Żurek z kiełbasą wieprzową 450 g (danie gotowe)
Składniki
woda, zakwas 20% (woda, mąka żytnia, czosnek), kiełbasa wieprzowa 10% (mięso wieprzowe, podgardle wieprzowe, skórki wieprzowe, sól, skrobia modyfikowana, przyprawy, cukier), śmietana, skrobia modyfikowana, sól, mąka pszenna, cebula prażona (cebula, olej roślinny palmowy, mąka pszenna, sól), czosnek, olej roślinny rzepakowy, przyprawy, ekstrakt drożdżowy, aromat, przeciwutleniacz: askorbinian sodu. Produkt sterylizowany.
Cena: 4,09 zł
8,18 zł za litr
Nie dość, że jest tylko 10% kiełbasy, to nie jest dobrej jakości. Kto by chciał jeść podgardle i skórki ze świnki? Może to i lepiej, że tak mało.
Ogólny skład nie jest zły, natomiast mnie nie przekonuje.
Poniżej mamy przykład porządnego zakwasu, żeby stworzyć z niego żurek potrzeba trochę więcej wysiłku, ale naprawdę się opłaca.
średni skład
2. Żurek Aliny – Żur Aliny w szklanej butelce
Składniki
Woda, mąka żytnia, mąka pszenna, płatki owsiane, czosnek
Cena: 4,09 zł/500 ml
8,18 zł za litr
Gdzie kupić? Wiele sklepów
Nic dodać nic ująć, tak powinien wyglądać zakwas. Prawdziwy polski żurek powinien być z zakwasu z razowej mąki. Niżej (pod 4) jest taka propozycja.
dobry skład
3. Jamar – Żurek naturalny
Składniki
Woda, mąka żytnia żurkowa, mąka pszenna, sól, czosnek, substancja konserwująca: sorbinian potasu
Cena: 1,89 zł/500 ml
3,78 zł za litr
Skład dobry, dodatkowo bardzo tani, natomiast jest sorbinian potasu. Na rynku są produkty bez niego.
zły skład
4. Bacówka – Żur na zakwasie
Składniki
Woda, zakwas chlebowy (mąka żytnia, woda) – 12,5%, mąka żytnia razowa, mąka pszenna graham, świeży czosnek
Cena: 5,99 zł/500ml
11,98 zł za litr
Gdzie kupić? Wiele sklepów, Internet
Razowy zakwas jest rzadko spotykany na rynku. Prawdziwy polski żur powinien mieć właśnie razowy. Cenisz tradycję ten będzie idealny. Jest też trochę droższy niż z samej mąki żytniej.
dobry skład
5. Kowalewski Żurek jak domowy 320 ml
Składniki
Woda, mąka żytnia 10%, sól, cukier, przyprawy
Cena: 2,37 zł/320 ml
7,47 zł za litr
Gdzie kupić? Wiele sklepów, Internet
Kolejny fajny skład, ale zawiera cukier. Został dodany zapewne, żeby przyspieszyć fermentację.
dobry skład
6. Krakus Żurek koncentrat 300 ml
Składniki
woda, przeciery warzywne w zmiennych proporcjach (8,5%) (z cebuli i ziemniaków), proszek serwatkowy, sól, aromaty, koncentrat tłuszczu (całkowicie utwardzony olej palmowy, laktoza z mleka, białka mleka), ekstrakt grzybowy, wzmacniacze smaku: glutaminian monosodowy i 5’rybonukleotydy disodowe, hydrolizat białka roślinnego, ekstrakty przypraw, przyprawy (zawierają mleko (z laktozą), soję, seler) i ich koncentraty (w tym koncentrat czosnku (0,3%)), regulatory kwasowości – kwas mlekowy i kwas cytrynowy, mąka żytnia i mąka pszenna (zawierają gluten), mąka ryżowa
Cena: 4,29 zł/300ml
13,45 zł za litr
Ten skład nie zachęca do zakupu. Sugeruje, że został zrobiony na przemysłową skalę, nie ma zakwasu, a specjalną recepturę technologiczną, by zakwas zastąpić. Z tego względu jest aż tyle składników.
Najbardziej niepokojącym surowcem jest całkowicie utwardzony olej palmowy. Takiego oleju należy się wystrzegać, gdyż podczas przetwarzania – utwardzania- oleju wytwarzają się niebezpieczne tłuszcze trans.
To tak zwane tłuszcze trans – podwyższają poziom cholesterolu, wpływają na to, że osoby spożywające dużo tłuszczów trans mają o 40% większe ryzyko cukrzycy 3.
W porównaniu z innymi żurkami ten wypada bardzo słabo.
zły skład
7. KRAKUS Żurek 1 l
Składniki
woda, przeciery warzywne w zmiennych proporcjach (2,9%) (z cebuli, ziemniaków), serwatka (mleko, laktoza), mąki: żytnia i pszenna (zawierają gluten) oraz ryżowa, olej palmowy, białko mleka, sól, laktoza (mleko), ekstrakt grzybowy, przyprawy, zioła (w tym majeranek), błonnik cytrusowy, skrobia modyfikowana kukurydziana, regulatory kwasowości – kwas mlekowy i kwas cytrynowy, aromaty dymu wędzarniczego, aromaty (zawierają seler, laktozę)
Cena: 6,79 zł za litr
Ten żurek również posiada utwardzony olej palmowy, zawiera też tak dużo niepotrzebnych składników, czy warto je wprowadzać do organizmu?
zły skład
8. ROLNIK Żurek domowy
Składniki
woda, mąka żytnia, sól, przyprawy
Cena: 2,85 zł/370 ml
7,70 za litr
Gdzie kupić? Wiele sklepów, Internet
To skład prawdziwego żurku.
dobry skład
9.CHARSZNICKIE POLA ŻUR TRADYCYJNY NA ZAKWASIE 500ML
Składniki
woda, zakwas chlebowy (mąka żytnia*, woda) 14,5%, mąka żytnia*, sól
*produkty pochodzące z upraw ekologicznych
Cena: 7,79 zł/500 ml
15,58 zł za litr
Gdzie kupić? Lidl, sklepy internetowe
dobry skład
Na co zwrócić uwagę przy zakupie żurku?
Analizując powyższe produkty, można stwierdzić, że czytając etykietę można znaleźć dobry żurek bez niepotrzebnych dodatków do żywności. 4 żurki miały skład bardzo dobry, krótki i tylko z niezbędnymi surowcami.
Skład drugiej połowy nie był do końca satysfakcjonujący.
Kupując żurek, zwróć uwagę na:
– jeżeli kupujesz zakwas, w składzie powinny jest znajdować: woda, mąka żytnia, sól, przyprawy, nic więcej nie potrzeba
– dobry zakwas nie potrzebuje dodawania sztucznych aromatów (nie powinno być go w składzie), sam w sobie ma piękny, kwaskowy aromat
– cena, na dobry zakwas do żurku nie trzeba wydawać majątku, produkty do niego są tanie, więc to on powinien być tani, dobry koncentrat kupisz już za od 3 do 6 zł w zależności od wielkości opakowania
– uważaj na dodatki do żywności, żurki gotowe mogą zawierać olej palmowy, glutaminian sodu oraz konserwanty. Oznacza to, że nie jest to prawdziwy koncentrat a przemysłowo zrobiony gotowiec
– nie kupuj żurków z torebki – one oprócz oleju palmowego zawierają też cukry i inne dodatki np. tłuszcze i aromaty wędzarnicze, drożdże