Badanie, prowadzone przez Kaixiong Ye i opublikowane w PLOS Genetics , dotyczyło oleju rybnego (i zawartych w nim kwasów tłuszczowych omega-3) i jego wpływu na trójglicerydy, rodzaj tłuszczu we krwi i biomarker chorób układu krążenia.

„Od kilkudziesięciu lat wiemy, że wyższy poziom kwasów tłuszczowych omega-3 we krwi wiąże się z mniejszym ryzykiem chorób serca” – powiedział Ye, profesor genetyki w Franklin College of Arts and Sciences. „Odkryliśmy, że suplementacja olejem rybim nie jest dobra dla wszystkich; zależy to od Twojego genotypu. Jeśli masz określone podłoże genetyczne, suplementacja olejem rybim pomoże obniżyć poziom trójglicerydów. Ale jeśli nie masz tego odpowiedniego genotypu, przyjmowanie suplement oleju rybiego faktycznie podnosi poziom trójglicerydów ”.

Zespół Ye, w tym pierwszy autor i absolwent Michael Francis, zbadał cztery lipidy (tłuszcze) we krwi – lipoproteiny o dużej gęstości, lipoproteiny o małej gęstości, cholesterol całkowity i trójglicerydy – które są biomarkerami chorób układu krążenia. Dane dotyczące próby 70 000 osób zostały pobrane z brytyjskiego Biobanku, zakrojonego na dużą skalę badania kohortowego, w którym zebrano informacje genetyczne i zdrowotne od pół miliona uczestników.

Zespół podzielił próbkę na dwie grupy, przyjmujące suplementy oleju rybnego (około 11 000) i te, które nie przyjmowały suplementów oleju rybnego. Następnie przeprowadzili skanowanie całego genomu dla każdej grupy, testując 8 milionów wariantów genetycznych do porównania. Po przeprowadzeniu ponad 64 milionów testów ich wyniki ujawniły istotny wariant genetyczny w genie GJB2. Osoby z genotypem AG, które przyjmowały olej rybny, obniżyły poziom trójglicerydów. Osoby z genotypem AA, które przyjmowały olej rybny, nieznacznie zwiększyły poziom trójglicerydów. (Trzeci możliwy genotyp, GG, nie był widoczny u wystarczającej liczby ochotników do badania, aby wyciągnąć wnioski).

Określenie genotypu nie jest tak naciągane, jak się wydaje, dzięki firmom zajmującym się testami genetycznymi bezpośrednio dla konsumentów. Firmy mogą jeszcze nie zgłaszać tego konkretnego wariantu genetycznego, ale konsument obeznany z technologią powinien być w stanie pobrać surowe dane i przyjrzeć się konkretnej pozycji, aby odkryć genotyp, według Ye. Identyfikator wariantu to rs112803755 (A> G).

Wyniki badania mogą również rzucić światło na poprzednie badania, z których większość wykazała, że ​​olej rybny nie zapewnia korzyści w zapobieganiu chorobom sercowo-naczyniowym.

„Jednym z możliwych wyjaśnień jest to, że te badania kliniczne nie uwzględniały genotypów uczestników” – powiedział Ye. „Niektórzy uczestnicy mogą odnieść korzyści, a inni nie, więc jeśli połączysz je razem i przeprowadzisz analizę, nie zobaczysz wpływu”.

Teraz, gdy Ye zidentyfikował konkretny gen, który może modyfikować reakcję człowieka na suplementację olejem rybim, następnym krokiem będzie bezpośrednie zbadanie wpływu oleju rybnego na choroby układu krążenia.

„Personalizacja i optymalizacja zaleceń dotyczących suplementacji oleju rybnego w oparciu o unikalny skład genetyczny danej osoby może poprawić naszą wiedzę na temat żywienia” – powiedział – „i doprowadzić do znacznej poprawy zdrowia i samopoczucia ludzi”.

Źródło: University of Georgia. „Czy powinieneś brać olej rybny? Zależy od twojego genotypu”. ScienceDaily. ScienceDaily, 25 marca 2021 r. <Www.sciencedaily.com/releases/2021/03/210325115253.htm>.