Spożywanie zbyt dużej ilości tłuszczu i cukru w ​​dzieciństwie może zmienić mikrobiom na całe życie, nawet jeśli później nauczysz się jeść zdrowiej, sugerują nowe badania na myszach.

Badanie przeprowadzone przez naukowców z UC Riverside jest jednym z pierwszych, które wykazały znaczny spadek całkowitej liczby i różnorodności bakterii jelitowych u dojrzałych myszy karmionych niezdrową dietą jako młode.

„Badaliśmy myszy, ale zaobserwowany przez nas efekt jest taki sam, jak u dzieci na diecie zachodniej, bogatej w tłuszcze i cukry, a ich mikrobiom jelitowy nadal jest dotknięty przez sześć lat po okresie dojrzewania” – wyjaśnił ewolucyjny fizjolog UCR Theodore Garland.

Artykuł opisujący badanie został niedawno opublikowany w Journal of Experimental Biology.

Mikrobiom odnosi się do wszystkich bakterii, a także grzybów, pasożytów i wirusów, które żyją na i wewnątrz człowieka lub zwierzęcia. Większość z tych mikroorganizmów znajduje się w jelitach i większość z nich jest pomocna, stymulując układ odpornościowy, rozkładając żywność i pomagając w syntezie kluczowych witamin.

W zdrowym ciele istnieje równowaga organizmów chorobotwórczych i pożytecznych. Jeśli jednak równowaga zostanie zachwiana, czy to w wyniku stosowania antybiotyków, choroby czy niezdrowej diety, organizm może stać się podatny na choroby.

W tym badaniu zespół Garland szukał wpływu na mikrobiom po podzieleniu myszy na cztery grupy: w połowie karmione standardową, „ zdrową ” dietą, w połowie karmione mniej zdrową dietą „ zachodnią ”, w połowie z dostępem do koła do ćwiczeń, i pół bez.

Po trzech tygodniach spędzonych na tej diecie, wszystkie myszy wróciły do ​​standardowej diety i żadnego ruchu, co normalnie jest sposobem trzymania myszy w laboratorium. W 14 tygodniu zespół zbadał różnorodność i liczebność bakterii u zwierząt.

Odkryli, że ilość bakterii, takich jak Muribaculum intestinale, została znacznie zmniejszona w grupie stosującej dietę zachodnią. Ten typ bakterii bierze udział w metabolizmie węglowodanów.

Analiza wykazała również, że bakterie jelitowe są wrażliwe na ilość ćwiczeń wykonywanych przez myszy. Liczba bakterii Muribaculum wzrosła u myszy karmionych standardową dietą, które miały dostęp do koła do biegania, i zmniejszyła się u myszy na diecie wysokotłuszczowej, niezależnie od tego, czy ćwiczyły, czy nie.

Naukowcy są przekonani, że ten gatunek bakterii i rodzina bakterii, do której należy, mogą wpływać na ilość energii dostępnej dla gospodarza. Trwają badania nad innymi funkcjami, jakie ten typ bakterii może pełnić.

Innym wartym uwagi efektem był wzrost liczby bardzo podobnych gatunków bakterii, które zostały wzbogacone po pięciu tygodniach treningu na bieżni w badaniu przeprowadzonym przez innych badaczy, co sugeruje, że same ćwiczenia mogą zwiększyć ich obecność.

Ogólnie rzecz biorąc, naukowcy z UCR odkryli, że dieta zachodnia we wczesnym okresie życia ma bardziej długotrwały wpływ na mikrobiom niż ćwiczenia we wczesnym okresie życia.

Zespół Garland chciałby powtórzyć ten eksperyment i pobrać próbki w dodatkowych punktach w czasie, aby lepiej zrozumieć, kiedy zmiany w mikrobiomach myszy pojawiają się po raz pierwszy i czy rozciągają się na jeszcze późniejsze fazy życia.

Jednak niezależnie od tego, kiedy efekty pojawiają się po raz pierwszy, naukowcy twierdzą, że istotne jest to, że obserwowano je tak długo po zmianie diety, a potem ponownej jej zmianie.

Garland powiedział, że na wynos jest w istocie: „Jesteś nie tylko tym, co jesz, ale także tym, co jadłeś jako dziecko!”

Źródło: University of California – Riverside. „Dieta dzieciństwa ma wpływ na całe życie: skutki niezdrowej żywności podążały za młodymi myszami w dorosłość”. ScienceDaily. ScienceDaily, 3 lutego 2021 r. <Www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210203090458.htm>.