Sezon na śliwki się zaczął. Warto znać fakty o tych wartościowych owocach.

Śliwki są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają łagodzić stany zapalne i chronić komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki.

Są istotnym źródłem BŁONNIKA i POTASU.

Śliwki są świetne, jeśli chodzi o kontrolowanie poziomu cukru we krwi, również dla osób z cukrzycą typu 1 lub 2. Posiadają niski indeks glikemiczny, co oznacza, że jest uważany za bezpieczny wybór dla diabetyków.
Ile śliwek średnio mogę zjeść dziennie?
Porcja 80g liczy się jako jedna z pięciu porcji dziennie, czyli około dwóch małych owoców lub jednej średniej wielkości śliwki.

Owoce te są uprawiane na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy

Śliwki najlepiej rosną na obszarach o klimacie umiarkowanym

Owoce mogą rosnąć w wielu kolorach, takich jak fiolet, czerwonawo-fioletowy, żółty, czerwony, zielony lub biały

Śliwki są spokrewnione z morelami, brzoskwiniami, jabłkami, wiśniami, malinami, gruszkami, migdałami i truskawkami

Chiny są największymi producentami śliwek