Grzyby są dobre czy złe dla Twojego zdrowia?


Istnieje przekonanie wśród wielu osób, że grzyby nie mają znaczących wartości odżywczych. Nie jest to prawda.
Grzyby są beztłuszczowe, niskosodowe, niskokaloryczne i bez cholesterolu. Są również wypełnione błonnikiem, witaminami i minerałami.
Zawierają spore ilości potasu oraz są źródłem witaminy D, kwasu foliowego i cynku.


Sód 5 mg

Potas 318 mg

Witamina A 0 IU

Kwas askorbinowy 2,1 mg

Wapń 3 mg

Żelazo 0,5 mg

Witamina D 7 IU

Witamina B6 0,1 mg

Witamina B12 0 µg

Magnez 9 mg

Cynk 0,6 mg


Zawierają beta-glukan to forma rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, który jest silnie powiązany z poprawą poziomu cholesterolu i poprawą zdrowia serca. Może również pomóc organizmowi w regulacji poziomu cukru we krwi, zmniejszając ryzyko cukrzycy typu 2. Uważa się, że boczniaki i grzyby shiitake zawierają najskuteczniejsze beta glukany.


Zespół z Wydziału Medycyny Psychologicznej i Wydziału Biochemii w Yong Loo Lin School of Medicine na National University of Singapore (NUS) w 2019 r. odkrył, że seniorzy, którzy spożywają więcej niż dwie standardowe porcje grzybów tygodniowo, mogą mieć o 50 % mniejsze szanse łagodnych zaburzeń poznawczych 1.


Czy wiesz, że:
✅Pieczarka brązowa może zawierać więcej potasu niż banan.
✅Grzyby składają się w około 90% z wody.
✅Największym na świecie producentem grzybów jadalnych są Chiny, które produkują około połowy wszystkich uprawianych grzybów.


Jak przechowywać grzyby?


Wybieraj grzyby z jędrnymi całymi czapkami o równej teksturze. Powinny być przechowywane w lodówce do momentu użycia, ale najlepiej w ciągu tygodnia. Nie myj ani nie czyść ich przed użyciem. Przechowuj w papierowej torbie z otwartą górą, pomoże to wchłonąć wilgoć i zapobiegnie ich zepsuciu, w przeciwieństwie do ciasnego plastikowego opakowania, które zatrzymuje wilgoć. Ponieważ około 80-90% składa się z wody, grzyby nie zamrażają dobrze, a po rozmrożeniu stają się papkowate 2.