W badaniu zbadano, czy osoby, które regularnie jadły większe ilości warzyw bogatych w azotany, takich jak warzywa liściaste i buraki, miały niższe ciśnienie krwi, a także sprawdzano, czy u tych samych osób wiele lat później rzadziej zdiagnozowano choroby serca.

Choroby sercowo-naczyniowe są główną przyczyną zgonów na świecie, powodując około 17,9 miliona istnień ludzkich każdego roku.

Naukowcy przeanalizowali dane ponad 50 000 osób mieszkających w Danii, biorących udział w duńskim badaniu diety, raka i zdrowia w okresie 23 lat. Okazało się, że osoby, które spożywały najwięcej warzyw bogatych w azotany, miały o około 2,5 mmHg niższe skurczowe ciśnienie krwi i od 12 do 26 procent mniejsze ryzyko chorób serca.

Główna badaczka, dr Catherine Bondonno z Instytutu Badań nad Odżywianiem ECU, powiedziała, że ​​identyfikacja diet zapobiegających chorobom serca jest priorytetem.

„Nasze wyniki wykazały, że po prostu jedząc codziennie jedną filiżankę surowych (lub pół szklanki gotowanych) warzyw bogatych w azotany, ludzie mogą znacznie zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia” – powiedział dr Bondonno.

„Największe zmniejszenie ryzyka dotyczyło choroby tętnic obwodowych (26 procent), rodzaju choroby serca charakteryzującej się zwężeniem naczyń krwionośnych nóg, jednak stwierdziliśmy również, że ludzie mieli mniejsze ryzyko zawału serca, udaru mózgu i niewydolności serca. ”

Zapomnij o suplementach

Badanie wykazało, że optymalna ilość warzyw bogatych w azotany to jedna filiżanka dziennie, a jedzenie ich większej ilości nie wydaje się przynosić żadnych dodatkowych korzyści.

„Ludzie nie muszą przyjmować suplementów, aby zwiększyć poziom azotanów, ponieważ badanie wykazało, że jedna filiżanka zielonych warzyw liściastych każdego dnia wystarczy, aby czerpać korzyści z chorób serca” – powiedział dr Bondonno.

„Nie widzieliśmy dalszych korzyści u osób, które spożywały większe ilości warzyw bogatych w azotany”.

Koktajle są w porządku

Dr Bondonno powiedział, że hacki, takie jak dodanie filiżanki szpinaku do koktajlu bananowego lub jagodowego, mogą być łatwym sposobem na uzupełnienie naszych codziennych zielonych warzyw liściastych.

„Blendowanie zielonych warzyw liściastych jest w porządku, ale nie wyciskaj ich. Sok z warzyw usuwa miazgę i błonnik” – powiedział dr Bondonno.

Badania te zwiększają liczbę dowodów łączących ogólnie warzywa i warzywa liściaste z poprawą zdrowia układu sercowo-naczyniowego i siłą mięśni. Dowody te obejmują dwa ostatnie badania ECU dotyczące warzyw krzyżowych i stanu naczyń krwionośnych oraz zielonych warzyw liściastych i siły mięśni.

Źródło:

Uniwersytet Edith Cowan. „Jedna filiżanka zielonych warzyw liściastych dziennie obniża ryzyko chorób serca”. ScienceDaily. ScienceDaily, 4 maja 2021 r. <Www.sciencedaily.com/releases/2021/05/210504112604.htm>.