Wiadomo, że taniny z herbaty powodują zmianę zabarwienia zębów. Im dłużej parzymy herbatę, tym więcej tanin znajduje się w naparze.
Przebarwienie zębów może być również spowodowane przez chlorheksydynę, która jest często przepisywana jako płyn do płukania jamy ustnej w leczeniu infekcji błony śluzowej jamy ustnej i gardła.
Naukowcy zbadali ludzkie siekacze (n = 36), które inkubowano z 18 różnymi preparatami namoczonej lub naparzonej czarnej herbaty razem ze śliną z mlekiem lub bez mleka i/lub chlorheksydyny. Barwienie szkliwa mierzono za pomocą kolorymetru przed i po ekspozycji.
Naukowcy zauważyli, że mleko zmniejsza przebarwienia powodowane przez herbatę, a zmianę koloru wywołaną dodatkiem mleka można interpretować jako biel optyczną. Mleko neutralizuje również część żółtych przebarwień spowodowanych przez chlorheksydynę.
Postaw mi kawę na buycoffee.to