Jedni kochają, drudzy nienawidzą. Niewątpliwe jest, że dynia to prawdziwie jesienne warzywo.
 
Istnieje mnóstwo rodzajów i wiele z nich jest jadalnych. Inne dynie dzięki swoim dziwnym kształtom służą do dekoracji ogrodów, okien i wnętrz. Dynie są nieodłącznie związane z amerykańskim świętem Halloween.
 
Do czego wykorzystać poszczególne dynie?
 
🍑Hokkaido:
 
zupa dyniowa
zapiekanki
ciasta,serniki i desery
puree
z warzywami na parze
 
🍑Makaronowa:
 
warzywne spaghetti
placki z dyni makaronowej
sosy
marynaty octowe
 
🍑Delicata:
 
przetwory z dyni: dżemy, konfitury
słodkie desery
lody
 
🍑Piżmowa:
 
chleb, bułki
gulasze
zupy
zapiekanki
ciasta, babeczki i ciastka
dyniowe desery
puree z dyni
przetwory, np. dżem
 
🍑Kabocha:
 
dyniowy sernik
ciasta, babeczki i ciastka
desery
 
🍑Acorn:
 
zapiekanki wytrawne
dania faszerowane
dynia zapiekana na słodko, np. z miodem

Najlepszymi rodzajami dyń do przygotowania dyniowego ciasta są: Cinderella, Pink Banana, Sugar Pie oraz Blue Hubbard.

Zupy przygotowuje się zazwyczaj z dyń: Red Kuri, Kabocha i Butternut.

Dobry farsz do pierogów i naleśników możemy uzyskać z dyń Acorn oraz Sweet Dumpling.

Jako samodzielne dania najlepiej sprawdzają się pyszne dynie Carnival oraz Delicata. 

Badania potwierdzają, że dynie zawierają znaczną ilość przeciwutleniaczy, tokoferoli i karotenoidów. Dlatego dynia potencjalnie ma działanie przeciwutleniające, co może być ważne dla osób w stanie przedcukrzycowym, diabetyków i pacjentów z uszkodzeniem naczyń 123.

Więcej o dyni tu: DYNIA – WARTOŚĆ ODŻYWCZA, WPŁYW NA ZDROWIE

odmiany dyni