PĄCZUSZKI

Składniki:

 – 100 ml ciepłego mleka

 – 50 g świeżych drożdży (lub 14 g drożdży instant)

 – 400 g mąki pszennej (lub 200 g mąki pszennej i 200 mąki pełnoziarnistej – dodałam owsianej)

 – 50 g cukru (można dodać ksylitol/erytrol)

 – 1/2 łyżeczki soli 

 – 2 jajka

 – 100 g miękkiego masła

 Porada: Wyjmij wcześniej drożdże i masło z lodówki.

 Świeże drożdże należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby się ociepliły. Później zrobić z nich rozczyn – wymieszać ciepłe mleko oraz pokruszone drożdże (lub drożdże instant), 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę mąki, odstawić do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut pod przykryciem w ciepłe miejsce.

Do dużej miski przesypać przez sito mąkę, dodać sól i resztę cukru. Wymieszać.

Dodać wyrośnięte drożdże. Mieszać. Dodać jaja i masło. Wyrobić ręką przez 5 do 10 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Jak będzie „odchodziło” od ręki.

Jeżeli ciasto będzie za gęste, to można dodać mleka.

Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Przygotuj mąkę w miseczce, a następnie weź łyżkę i zacznij odmierzać porcję pączków. Jedna łyżka to jeden pączek, zanurz w miseczce z mąką, obtocz ciasto (żeby się nie przyklejało do ręki) i formuj placek o średnicy około 7-10 cm. Ciasto powinno mieć grubość około 1 cm (nie może być za cienkie, bo nadzienie będzie wypływało).

Na środek należy włożyć pół łyżeczki nadzienia i zlepiać, formować okrągłego pączusia.

Układać na blaszce, z dużymi ostępami, ponieważ jeszcze około 15 minut powinny wyrosnąć zanim włożymy je do pieca.

Piec ustawić na 180 stopni, góra-dół – do nagrzania.

Piec około 15 minut, aż będą porządnie zarumienione. 

Gdy trochę wystygną polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

NADZIENIE:

 – owoce mrożone (może być mieszanka, mogą być truskawki, mogą być wiśnie) – 400 gram

 – cukier (ewentualnie ksylitol/erytrol) – 4-5 łyżek

 – mąka ziemniaczana – pół łyżki

 Włożyć je do garnka, podgrzewać, kiedy już będą rozmrożone wsypać cukier – mieszać.

Odlać nadmiar soku (może troszkę zostać).

Kiedy cukier się rozpuści i owoce będą się lekko gotować, dodać mąki ziemniaczanej i energicznie mieszać aż owoce trochę zgęstnieją.

Zamiast owoców mrożonych mogą być konfitury.

LUKIER:

 – cukier puder – kilka łyżek (3-5)

 – 1 cytryna

 Wycisnąć sok z cytryny, dodać cukier puder, dobrze wymieszać, żeby był bez grudek.

Pączki wyjdą niezwykle puszyste, lekkie i nie bardzo słodkie 🙂

 SMACZNEGO! 🙂

pączkiupieczone pączki

nadzienie