Jak serwować frytki na wynos by były chrupiące? Jak pakować frytki, by były skutecznie zabezpieczone? Co zrobić, by serwowanie frytek na wynos nie nastręczało żadnych problemów? Oto kilka wskazówek, które ułatwią pracę każdemu, kto przygotowuje frytki do wydania na wynos. Poznaj 3 ważne zasady serwowania frytek i zaoferuj najlepsze frytki na wynos.

Serwowanie frytek na wynos bez utrudnień

Co zrobić, by zamawiającemu na wynos klientowi zaserwować idealnie ciepłe, jędrne i apetycznie chrupiące frytki? Nad tym rozwiązaniem zastanawia się naprawdę wielu restauratorów. Nie wszyscy jednak wiedzą, że wystarczy zastosowanie 3 zasad, by osiągnąć upragniony efekt.

Opakowanie na frytki

Po pierwsze, niezwykle istotny jest wybór opakowania. Frytki podczas transportu trzeba zabezpieczyć przed zgnieceniem, wysypaniem oraz zaparzeniem. Skraplająca się na pudełku para sprawi, że frytki staną się miękkie i pozbawione chrupkości, a przez to niesmaczne i nieapetyczne.

frytki

Jakie wybrać opakowania na frytki?

A zatem na jakie opakowania na frytki postawić? Świetnie sprawdzą się tekturowe pudełka oraz papierowe koperty. Jest to rozwiązanie ekologiczne, tanie i praktyczne. Papierowe opakowania jednorazowe przeznaczone są do samodzielnego złożenia, więc przechowywanie ich nie zabiera dużo miejsca.

Pudełka na frytki – opakowanie dla zestawów

Opakowania na frytki z tektury w formie pudełka skutecznie zabezpieczą frytki przed wysypaniem. Polecamy opakowania ze specjalnymi otworami, dzięki którym zapakowany produkt się nie zaparzy. Rynek oferuje szeroki wybór opakowań tekturowych w różnych rozmiarach. Rozmiar opakowania warto dostosować do gramatury porcji. Dzięki temu jedzenie nie tylko jest dobrze zabezpieczone, ale także atrakcyjnie prezentuje się w opakowaniu. Pudełka gastronomiczne w większym rozmiarze można wykorzystać na serwowanie zestawów. Wtedy warto wybierać takie, które pomieszczą cały zestaw, np. stripsy i frytki czy frytki i kanapkę.

Koperta na frytki – zalety

Opakowanie na frytki w formie koperty ma wiele zalet. Po pierwsze zajmuje niewiele miejsca – zarówno w przechowywaniu, jak w transporcie. Tak zapakowane frytki bez trudu dołączysz do reszty zamówienia. Możesz położyć je na wierzchu kubełka z kurczakami w panierce lub do boxu. Dobrze dobrany rozmiar koperty może być doskonałym miernikiem porcji. Warto wykorzystać to rozwiązanie. Ułatwi ono pakowanie i przyspieszy pracę.

Ciepłe i chrupiące frytki. Opakowanie to nie wszystko

Zapakowane frytki – nawet w dobrze dobrane opakowanie – bardzo szybko tracą ciepło, powinny więc szybko trafić do zamawiającego. Niestety, w praktyce nie jest to takie łatwe. Czasem gotowe zamówienie musi poczekać na transport. Co zatem zrobić, by dotarło do klienta ciepłe i apetyczne? Warto zainwestować w witrynę grzewczą lub lampy grzewcze. Dzięki nim gotowe, zapakowanie danie może czekać na odbiór nie tracąc swojej temperatury i konsystencji.

Wygodne serwowanie frytek na wynos

A zatem co jest niezwykle ważne przy serwowaniu frytek na wynos? Dobrze dobrane opakowanie, które skutecznie zabezpieczy frytki przed wysypaniem się i uszkodzeniem podczas transportu, skuteczna ochrona przed zaparzeniem się produktu w postaci otworów w opakowaniu i zastosowanie witryny lub lampy grzewczej utrzymującej ciepło. Dzięki zastosowaniu tych kilku rad pakowanie i serwowanie frytek będzie wygodne i proste. Rozwiązania te sprawdzą się we wszystkich punktach gastronomicznych serwujących frytki na wynos, na wszelkiego rodzaju imprezach plenerowych.

Dobrze zapakowane frytki zapewniają nie tylko łatwy transport, ale także wygodny sposób jedzenia. Zatem niezależnie od tego, czy serwujesz dania na wynos z restauracji, czy podczas plenerowych imprez – zadbaj o serwowanie frytek w sposób profesjonalny.

Artykuł sponsorowany.