Co to jest skyr?
Skyr to islandzki, wysokobiałkowy, niskotłuszczowy produkt wytwarzany z niskotłuszczowego mleka.
Skyr ma lekko kwaśny, mleczny smak z nutą słodyczy.
Gdzie jest popularny?
Staje się coraz bardziej popularny. Można go kupić już w wielu krajach: w Skandynawii, Niemczech, Holandii, Wielkiej Brytanii, Szwajcarii, Stanach Zjednoczonych, Polsce i Austrii.
Jak się go produkuje?
Obecnie skyr produkowany jest z odtłuszczonego pasteryzowanego mleka krowiego. Podgrzewane do temperatury 90–100 °C. Następnie dodaje się do niego bakterie Streptococcus salivarius ssp. thermophilus i Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus 1.
Jaka jest jego wartość odżywcza?
Zawiera 12% białka, 3% węglowodanów i zaledwie 0,5% tłuszczu, а także, podobnie jak i wszystkie mleczne produkty, wapń i witaminy.
Mleko użyte do produkcji zostało odtłuszczone, dlatego jogurt skyr zawiera tak mało tłuszczu.
Zawiera też sporo ważnych minerałów i witamin 2:
- Fosfor: 25,5% RDA*
- Wapń: 20% RDA*
- Ryboflawina: 19% RDA*
- Witamina B-12: 17% RDA*
- Potas: 5% RDA*
W zależności od marki wartości mogą się różnić.
*RDA – Referencyjna Wartość Spożycia – dzienny poziom spożycia składnika odżywczego, który uważa się za wystarczający do spełnienia wymagań 97–98% zdrowych osób
Dla porównania ta sama ilość greckiego jogurtu zawiera około 7 gramów białka, podczas gdy pełne mleko zawiera 3,2 grama 3.
W związku z bogactwem białka jogurt Skyr 4, 5, 6:
– jest korzystny dla kontroli masy ciała, ponieważ zwiększa uczucie pełności i zmniejsza głód
W rzeczywistości spożywanie wysokobiałkowych produktów mlecznych, takich jak jogurt, pomaga zapobiegać przybieraniu na wadze i otyłości.
– reguluje poziom cukru we krwi
– pomaga zachować masę mięśniową podczas odchudzania
Warto włączyć jogurt typu islandzkiego do swojej diety.