Czy śliwki mają dużo cukru?
Jedna średnia śliwka zawiera prawie 8 gramów węglowodanów. Każda śliwka zawiera 6,6 grama naturalnie występującego cukru i prawie 1 gram błonnika . Szacuje się, że ładunek glikemiczny pojedynczej śliwki wynosi około 2, co czyni ją pokarmem o niskim indeksie glikemicznym.
Ładunek glikemiczny uwzględnia wielkość porcji podczas szacowania wpływu żywności na poziom cukru we krwi. Jeśli zjesz więcej niż jedną porcję, ładunek glikemiczny będzie wyższy.
- Kalorie : 30
- Tłuszcz : 0,2 g
- Sód : 0 mg
- Węglowodany : 7,5 g
- Błonnik : 0,9 g
- Cukry : 6,6 g
- Białko : 0,5 g
Śliwki mają działanie przeczyszczające
Śliwki i sok z suszonych śliwek zawierają sorbitol, który jest alkoholem cukrowym o naturalnym działaniu przeczyszczającym 1, 2.
Kobiety po menopauzie, które wcześniej spożywały 100 g suszonej śliwki dziennie podczas naszego rocznego badania klinicznego przeprowadzonego pięć lat wcześniej, zachowały gęstość mineralną kości w większym stopniu niż kobiety otrzymujące kontrolę porównawczą 3.
Alergia
Niektórzy ludzie mają alergie na śliwki. W szczególności osoby z alergią na pyłki brzozy mogą również reagować na surową śliwkę z powodu białka w owocu, które jest podobne do pyłku brzozy. Gotowanie niszczy białko, więc wiele osób, które reagują na surowe śliwki, może się nimi cieszyć.
Czasami alergie na śliwki nie są związane z pyłkiem brzozy i mogą być poważniejsze. Osoby z tego typu alergią na śliwki nie powinny jeść gotowanych śliwek ani soku śliwkowego.
Objawy pojawiają się zwykle od 5 do 15 minut po jedzeniu i obejmują swędzenie i zapalenie jamy ustnej i gardła. Poważniejsze reakcje obejmują pokrzywkę, ból brzucha i wymioty i mogą zagrażać życiu.
