Czy śliwki mają dużo cukru?

Jedna średnia śliwka zawiera prawie 8 gramów węglowodanów. Każda śliwka zawiera 6,6 grama naturalnie występującego cukru i prawie 1 gram błonnika . Szacuje się, że ładunek glikemiczny pojedynczej śliwki wynosi około 2, co czyni ją pokarmem o niskim indeksie glikemicznym.

Ładunek glikemiczny uwzględnia wielkość porcji podczas szacowania wpływu żywności na poziom cukru we krwi. Jeśli zjesz więcej niż jedną porcję, ładunek glikemiczny będzie wyższy.

  • Kalorie : 30
  • Tłuszcz : 0,2 g
  • Sód : 0 mg
  • Węglowodany : 7,5 g
  • Błonnik : 0,9 g
  • Cukry : 6,6 g
  • Białko : 0,5 g

Śliwki mają działanie przeczyszczające

Śliwki i sok z suszonych śliwek zawierają sorbitol, który jest alkoholem cukrowym o naturalnym działaniu przeczyszczającym 1, 2.

Kobiety po menopauzie, które wcześniej spożywały 100 g suszonej śliwki dziennie podczas naszego rocznego badania klinicznego przeprowadzonego pięć lat wcześniej, zachowały gęstość mineralną kości w większym stopniu niż kobiety otrzymujące kontrolę porównawczą 3.

Alergia

Niektórzy ludzie mają alergie na śliwki. W szczególności osoby z alergią na pyłki brzozy mogą również reagować na surową śliwkę z powodu białka w owocu, które jest podobne do pyłku brzozy. Gotowanie niszczy białko, więc wiele osób, które reagują na surowe śliwki, może się nimi cieszyć. 

Czasami alergie na śliwki nie są związane z pyłkiem brzozy i mogą być poważniejsze. Osoby z tego typu alergią na śliwki nie powinny jeść gotowanych śliwek ani soku śliwkowego.

Objawy pojawiają się zwykle od 5 do 15 minut po jedzeniu i obejmują swędzenie i zapalenie jamy ustnej i gardła. Poważniejsze reakcje obejmują pokrzywkę, ból brzucha i wymioty i mogą zagrażać życiu.

śliwki działają przeczyszczająco