Mąka to jeden z tych produktów spożywczych, bez których trudno wyobrazić sobie własną kuchnię. Oczywiście mąki dzielą się na wiele różnych odmian, lecz jedną z najbardziej rozpowszechnionych jest mąka bezglutenowa. Z czego robi się taką mąką oraz w jaki sposób można wykorzystać ją w domu?

 

Mąka bezglutenowa – czym tak właściwie jest? Co trzeba o niej wiedzieć?

Mąka bezglutenowa to taka, która naturalnie nie zawiera w sobie glutenu. Jest szczególnie polecana tym osobom, które nie tolerują glutenu lub też nie mogą dostarczać go do organizmu w dużych ilościach. O tego typu sprawach dyskutuje się oczywiście z lekarzami oraz dietetykami, dzięki czemu wspólnymi siłami można dobrać najbardziej odpowiednią mąkę na rynku, którą wcieli się później do planu żywieniowego. Z czego zatem pozyskuje się mąkę bezglutenową? Głównie z roślin innych niż zboża.

Najpopularniejsze rodzaje mąki bezglutenowej – czym się wyróżniają? Korzyści dla ludzkiego organizmu

Najzdrowsza mąka bezglutenowa dostarcza do ludzkiego organizmu naturalne i cenne składniki, a do tego może być z powodzeniem wykorzystywana w zbilansowanej diecie. Aktualnie istnieje kilka popularnych odmian mąki naturalnie bezglutenowej, na które można się zdecydować w domowej kuchni. Wśród nich znajdują się:

  • mąka gryczana – zawiera w sobie cynk, sód, mangan, potas, selen, wapń, magnez, miedź, przeciwutleniacze, witaminę E oraz witaminy z grupy B. Doskonałym przykładem w tej kategorii jest mąka gryczana BIO (którą możesz zamówić w sklepie internetowym https://sklep.biobabalscy.pl/), która odpowiada za poprawę kondycji układu nerwowego, uregulowanie ciśnienia krwi, zapobieganie chorobom układu krążenia i opóźnienie procesu starzenia się komórek,
  • mąka jaglana – doskonałe źródło białka, witamin z grupy B, żelaza, magnezu, krzemu, potasu i wapnia.
  • mąka owsiana – znajdują się w niej wartościowe tłuszcze, lekkostrawne białko, witaminy z grupy B, magnez, wapń.

Ostateczna decyzja, co do doboru konkretnej mąki bezglutenowej będzie należała do domowników, lecz za każdym razem warto wsłuchać się w porady pochodzące z ust wykwalifikowanego dietetyka.

Mąka bezglutenowa – co można z niej przygotować? Ciekawe pomysły

Dobrą wiadomością dla wszystkich zainteresowanych osób jest to, że z mąki bezglutenowej można przygotować wiele pysznych wypieków. Najciekawszym pomysłem jest oczywiście mąka bezglutenowa na chleb, dzięki czemu w domowych warunkach przygotuje się wyśmienity wypiek dla całej rodziny.

Artykuł sponsorowany.