Zasada 80/20
Początkowo zasada 80/20 była znana jako zasada Pareto, która stwierdza, że 80% wyników wypływa tylko z 20% przyczyn. Zasada coraz częściej stosowana w różnych częściach życia, w tym też w żywieniu.
To zasada dotycząca m.in. diety/żywienia, ale nie tylko.
To podejście do zdrowego, zrównoważonego odżywiania.
Nie jest kolejną dietą eliminującą jakąś grupę żywności.
Podejście do zrównoważonego odżywiania nie jest proste. Łatwo jest popaść w paranoje i przesunąć szalę na jedno lub drugą stronę – albo za dużo słodyczy, fastfoodów, wysoko przetworzonego jedzenia lub przesadnie usuwanie z diety, nawet wartościowej żywności.
Z pomocą uzyskania równowagi przychodzi zasada 80/20. Polega na spożywaniu wartościowych produktów przez 80% czasu, przez resztę 20% możemy pozwolić sobie na małe żywieniowe grzeszki. Nie musisz zawsze i wszędzie dokonywać zdrowych wyborów, jesteśmy ludźmi i mamy prawo do chwili słabości.
Realnie raz w tygodniu spożycie hamburgera, pizzy, lodów czy batona nie powinno nam przysporzyć bólu głowy.
Ważne jest, że 80% czasu (czyli na co dzień) powinnaś odżywiać się w oparciu o zdrowe zasady diety, czyli:
– spożywanie surowych, całych, nieprzetworzonych lub minimalnie przetworzonych produktów
– dużo warzyw, trochę mniej owoców
– dobrej jakości białka, głównie roślinnego
– węglowodanów złożonych, mało prostych
– tłuszcze jedno- i wielonienasycone
– picie odpowiedniej ilości wody
– ważne jest też uprawianie sportu i unikanie nadmiernego stresu
Znajdź równowagę i cały czas staraj się. Nie zawsze wychodzi, ale pamiętaj, że całe życie się uczysz.