8 przepisów na zimowe herbaty
Herbata z pomarańczą i sokiem malinowym
– napar z czarnej herbaty
– sok/syrop malinowy dobrej jakości (zobacz tu)
– plaster pomarańczy
– goździki
– imbir
Wrzuć wszystko do herbaty i zamieszaj.
Herbata z pomarańczą i goździkami
– napar z czarnej herbaty
– cynamon
– goździki
– plaster pomarańczy
– miód
Dodaj do herbaty i wymieszaj.
Herbata śliwkowo-czekoladowa
– napar z czarnej herbaty
– łyżka powideł śliwkowych
– goździki
– cynamon
– starta na tarce czekolada (ilość wedle uznania)
Wszystko mieszamy, czekoladą posypujemy gotową herbatę (może być też kakao wymieszane z cynamonem).
Herbata malinowa
– napar z czarnej herbaty
– maliny mrożone lub konfitura malinowa, sok/syrop z malin (zobacz więcej)
– miód (ewentualnie)
Zaparz herbatę, wrzuć maliny i miód, wymieszaj. Smacznego.
Herbata rozgrzewająca
– napar z czarnej herbaty
– imbir
– cytryna
– mięta
– kardamon
– 2-3 ziarenka pieprzu
– miód
Dodaj do herbaty i wymieszaj. Miętą ozdabiamy.
Herbata cytrusowa
– napar z zielonej herbaty
– imbir
– cytryna
– limonka
– miód
– mięta
Dodaj po plastrze wyszorowanej cytryny i limonki, łyżeczkę miodu, miętą ozdób.
Herbata gotowana z suszonymi owocami (1l)
– łyżka herbaty czarnej, liściastej
– 2 pokrojone w plastry figi
– 2 suszone daktyle
– 3 plastry suszonych jabłek
– pół pomarańczy
– pół cytryny
– kilka goździków
Gotujemy około 1 litra wody, jak już prawie wrze dodajemy liście herbaty. Mieszamy.
Odlewamy przez sitko, usuwając fusy. Dalej gotujemy na ogniu.
Dodajemy resztę składników. Mieszamy. Gotujemy około 5 minut.
Przelewamy przez sito i wlewamy do kubków.
Możesz dodać łyżeczkę miodu.
Herbata gotowana aromatyczna (1l)
– łyżka herbaty czarnej liściastej
– 1/3 łyżeczki cynamonu
– 6-7 goździków
– 1/3 łyżeczki mielonego zielonego kardamonu
– 3 plastry imbiru
– pół cytryny
– 1 pomarańcza (pół do garnka/pół do wyciśnięcia później)
– kilkanaście ziaren granatu
– miód (dodajemy później)
Do garnka wlewamy około 1 litra wody.
Jak już prawie wrze, dodajemy herbatę liściastą. Mieszamy. Przelewamy przez sito, usuwamy fusy i napar gotujemy dalej, wrzucając resztę składników.
Cały czas mieszamy i staramy się nakłuwać cytrusy, by sok z nich się wydobywał.
Po kilku minutach przelewamy przez sito, wciskamy sok z pozostałej pomarańczy. Mieszamy.
Przelewamy do kubków. Dosładzamy 1 łyżką miodu.
Porady:
– miodu nie dodajemy do wrzątku, a do temperatury około 40 st. W jakiej temperaturze miód traci swoje właściwości?
– cytrusy dokładnie myjemy, szorujemy w ciepłej wodzie
To z powodu używanych konserwantów, których jest na skórce dostateczna ilość. Dobra wiadomość jest taka, że nie przedostają się do środka.
Wystarczy umyć przed obraniem w ciepłej wodzie około 60 st. szczoteczką, można użyć płynu do naczyń.
Czy herbata z cytryną szkodzi zdrowiu?
Istnieją wątpliwości co do tego, czy można łączyć herbatę z cytryną. A to za sprawą zawartości glinu w herbacie i uwalniania go podczas styczności z kwasem cytrynowym.
Trzeba pamiętać, że aluminium to pierwiastek, który szeroko występuje w przyrodzie. Naukowcy zauważyli podwyższone jego stężenia u osób chorych na Alzheimera. Dlatego trzeba uważać na dzienne pobranie tego pierwiastka 1.
Naukowcy badali, ile glinu przechodzi z naczyń aluminiowych do pożywienia i razem z nim spożywamy spore ilości. Dlaczego też o wiele lepsza jest stal nierdzewna 2.
Próbowano zrobić to samo z herbatą i otrzymywali kilka miligramów glinu niezależnie od naczynia. Wtedy stwierdzono, że aluminium znajduje się w suszonej herbacie i może mieć wpływ na człowieka.
Rzeczywiście, w latach pięćdziesiątych naukowcy zauważyli, że rośliny herbaty mają skłonność do zasysania aluminium z gleby bardziej niż inne rośliny 3.
WHO wyznaczyło Tolerowane Tygodniowe Spożycie glinu, które wynosi 2 mg/kg/mc.
W przypadku herbaty i cytryny to dawka stanowi o tym, czy mamy się bać tego napoju czy nie. Przejdźmy do rzeczy.
Czy w naparze wytrąca się tyle aluminium, by szkodliwie wpłynąć na człowieka?
Z badań wynika, że biodostępność glinu w samej herbacie jest niska 4.
Prawdopodobnie 90% glinu w herbacie jest związana i wydaje się dość dobrze ustalone, że picie herbaty prowadzi do mierzalnego, ale umiarkowanego wydalania wraz z moczem 5.
Inaczej jest jeżeli dodamy soku z cytryny.
W badaniu z 2017 roku zbadano uwalnianie się niektórych pierwiastków po dodaniu 5 ml soku z cytryny. Zasadniczo zawartość minerałów w kolejności malejącej wynosiła K> Ca> P> Mg> Al, z jednym wyjątkiem biała herbata (Ya Bao Yesheng).
Dłuższy czas wrzenia i dodatek soku z cytryny spowodowały wyższą zawartość składników mineralnych w naparach herbaty. Wśród badanych makroelementów zawartość wapnia wzrosła najbardziej po dodaniu soku z cytryny (2-3 razy większa w czarnych i zielonych herbatach, 3,5-4 razy wyższa w herbatach białych). Jednak, ekstrakcja potasu zmniejszyła się o około 10% po dodaniu soku z cytryny. Zawartość glinu, która jest związana z ludzkimi chorobami neurodegeneracyjnymi, wzrosła z 19 do 50% w czarnych herbatach, z 56 do 200% w białej herbacie i od 27 do 41% w zielonej herbacie 6.
Lubimy herbatę z cytryną i nie chcemy wytrącania się glinu?
Jest na to prosty sposób. Fusy nie powinny stykać się z sokiem z cytryny. A więc parzymy herbatę najlepiej w czajniczku lub kubku z sitkiem, po zaparzeniu wyjmujemy fusy i dopiero wtedy dodajemy cytrynę lub sok z cytryny.
Należy też pamiętać o jakichkolwiek dodatkach zawierających kwasy, np. inne cytrusy. Naczynia z aluminium w kontakcie z kwasami np. z pomidorów również powoduje wytrącanie glinu do żywności.