Desery mleczne


Desery mleczne to produkty półpłynne, wytworzone z mleka z dodatkiem sacharozy, barwników i substancji zapachowych.

Odpowiednią konsystencję otrzymują przez dodanie karagenu z mączką chleba świętojańskiego, karagenu ze skrobią lub karagenu z białkami mleka 1.

Poniżej skład 9 popularnych deserów mlecznych znanych z półek sklepowych.

 

1. Monte 4x100g

monte

Składniki

mleko (49%), śmietanka, cukier, skrobia modyfikowana, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (0,8%), zmielone orzechy laskowe (0,5%), czekolada w proszku (0,5%), substancje zagęszczające: karagen, mączka chleba świętojańskiego, wapń, aromat

Cukier: w 100 g -14,1 g cukru – całe opakowanie – 56,4 g (11 łyżeczek cukru), 1 kubeczek – prawie 3 łyżeczki cukru

 

Monte składa się głównie z mleka, śmietanki i cukru.

Producenci dodali śladowe ilości kakao oraz orzechów – po niecałym 1%.

Karagen E 407 – jest to substancja zagęszczająca i stabilizująca, przez FDA uznawana za bezpieczną 2.

Jest kontrowersyjnym dodatkiem do żywności.

Karagen został dodany do listy bezpiecznych dodatków do żywności, związek przebadano. Zwierzętom laboratoryjnym podawano ≥ 1000 mg/kg/dzień, nie wykazywały one działania rakotwórczego, genotoksycznego  3.

W Unii Europejskiej stosowanie karagenu w preparatach dla niemowląt, organicznych lub innych jest zabronione z powodów ostrożności, ale jest dozwolone w innych produktach żywnościowych 4.

2. Smakija Kaszka śmietankowa

smakija

Składniki

mleko pełne (69%), śmietanka (17%), kaszka manna z pszenicy (7%), cukier

Cukier: w 100 g – 10,8 g, całe opakowanie – 130 g (3 łyżeczki)

 

Kaszka śmietankowa składa się głównie z mleka i śmietanki, w sumie 86%. Kaszki tylko 7% – bardzo mało. Reszta cukier.

Choć trzeba przyznać, że nie dodano żadnych dodatków do żywności, barwników i aromatów.

Całe opakowanie zawiera 3 łyżeczki cukru.

Jeżeli masz ochotę na coś słodkiego można spożyć od czas do czasu.

 

3. Bakoma Satino Gold Deser kawowy z sosem karmelowym

 satino

Składniki

deser (mleko pasteryzowane, śmietanka pasteryzowana, cukier, skrobia modyfikowana, odtłuszczone mleko w proszku, syrop karmelowy, ekstrakt kawy Arabica – 0,3%, kakao, aromat, sól, substancja zagęszczająca: karagen; stabilizator: węglany sodu, cytryniany sodu), sos 13% [woda, syrop glukozowo-fruktozowy, odtłuszczone słodzone mleko zagęszczone (odtłuszczone mleko, cukier), syrop karmelowy, masło, skrobia modyfikowana, tłuszcz mleczny, aromaty, odtłuszczone mleko w proszku, regulator kwasowości: cytryniany sodu, emulgator: E 471; stabilizator: karagen; sól, kwas: kwas mlekowy]

Cukier: w 100 g – 13,7 g, całe opakowanie- 140 g (4 łyżeczki)

 

Ten deser zawiera o wiele więcej niepotrzebnych składników, wiele zagęstników i stabilizatorów, należy je omijać.

Dodatkowo oprócz cukru do słodzenia użyto syropu glukozowo-fruktozowego oraz syropu karmelowego.

W jednym opakowaniu znajdziemy aż 4 łyżeczki cukru.

 

4. Łowicz Deser mleczny z czekoladą E. Wedel

deser łowicz

Składniki

śmietanka pasteryzowana (z mleka), cukier, woda, czekolada gorzka 6% (miazga kakaowa, cukier, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, tłuszcz kakaowy, emulgatory: lecytyna sojowa i E 476, aromat), kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, mleko odtłuszczone w proszku, substancja zagęszczająca: mączka chleba świętojańskiego, skrobia modyfikowana

Cukier: w 100 g – 19 g, całe opakowanie – 130 g (5 łyżeczek)

 

Opakowanie zawiera aż 5 łyżeczek cukru!

Ale za to bez karagenu oraz syropu glukozowo-fruktozowego.

Polirycynooleinian poliglicerolu E 476 – jest emulgator i stabilizator, uznany przez FDA za bezpieczny dla ludzi 5.

W Europie ustalono dawkę maksymalną użycia PGPR, dopuszcza się w czekoladzie do poziomu 0,5%.

 

5. Zott Belriso Winter Deser mleczny z ryżem i sosem o smaku rumu z owocami

belriso

Składniki

mleko 59%, sos owocowy 15% (cukier, wiśnie 16%**, czerwone porzeczki 8%**, truskawki 5%**, śliwki 5%**, maliny 4%**, skrobia modyfikowana, aromat, barwnik: karminy), ryż 8%, śmietanka 7%, cukier, mleko w proszku odtłuszczone, jaja w proszku, skrobia modyfikowana, substancje zagęszczające: mączka chleba świętojańskiego, karagen, sól, aromat, **w sosie

Cukier: w 100 g – 13,2 g, całe opakowanie – 200 g (5 łyżeczek)

 

Zgodnie z przeznaczeniem tego deseru głównym składnikiem powinien być ryż, jest go jedynie 8%. 

W opakowaniu znajduję się 5 łyżeczek cukru. 

Dodatkowo jaja w proszku i inne substancje zagęszczające.

Nie polecam.

 

6. Zott Deser z Koroną Deser o smaku czekoladowym z bitą śmietanką

korona

Składniki

serwatka, śmietanka (11%), cukier, mleko odtłuszczone, skrobia modyfikowana, skrobia z pszenicy, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (0,9%), tłuszcz roślinny utwardzony (kokosowy, palmowy), syrop glukozowy, żelatyna spożywcza, emulgatory: E 472b, E 472c, E 481, substancje zagęszczające: E 407- karagen, E 412, aromat, śmietanka spulchniona azotem

Cukier: w 100 g – 13,3 g, całe opakowanie 175 g (5 łyżeczek) 

 

Ten deser wyklucza utwardzony tłuszcz, czyli tłuszcz trans, którego powinniśmy unikać w diecie. 

Wykazuje niekorzystny wpływ na profil cholesterolu we krwi i zwiększone ryzyko choroby niedokrwiennej serca 67810.

W opakowaniu znajduje się 5 łyżeczek cukru.

 

7. Zott Serduszko Pyszny Pudding o smaku waniliowym z sosem o smaku czekoladowym

serduszko

Składniki

serwatka, mleko, cukier, skrobia modyfikowana, kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu (0,4%), skrobia, mleko w proszku odtłuszczone, białka serwatkowe, substancje zagęszczające: E 407, aromat, barwnik: E 160a

Cukier: w 100 g -11,8 g, całe opakowanie 500 g (4 sztuki) (10 łyżeczek) – 1 kubeczek -2,5 łyżeczki cukru

 

Deser ma podobny skład do Monte. Składa się głównie z serwatki (produkt uboczny w produkcji serów, używany do zmniejszenia kosztów), mleka i cukru.

 

8. Bakoma Sonata Deser o smaku czekoladowym puszysty z bitą śmietanką

 satino

Składniki

mleko pasteryzowane, śmietanka pasteryzowana, serwatka odtworzona, cukier, skrobia modyfikowana kukurydziana, kakao o obniżonej zawartości tłuszczu, żelatyna, czekolada w proszku 0,05%, substancje zagęszczające: karagen, guma tara, emulgator: E472b, Zawartość bitej śmietanki 12%

Cukier: w 100 g -14,1 g, całe opakowanie 170 g (5 łyżeczek)

Deser zawiera różne formy mleka oraz wiele substancji dodatkowych.

Jedno opakowanie aż 5 łyżeczek cukru!

9. Müller – Jogurt Froop brzoskwinia/marakuja 

 froop

Składniki

jogurt 61% (mleko, kultury bakterii jogurtowych), wsad owocowy 33% (sok owocowy z zagęszczonych soków owocowych (brzoskwinia 27,7%, marakuja 9,3%), woda, cukier, skrobia modyfikowana, żelatyna, aromat, regulator kwasowości: cytryniany sodu; kwas cytrynowy; emulgator E 427b, barwniki: ekstrakt z papryki, kurkumina; substancja pianotwórcza: azot), cukier, białka mleka, dekstroza, aromat

Cukier: 100 g – 16,2 g, całe opakowanie 150 g (5 łyżeczek)

 

Jogurt zawiera duże ilości dodatków do żywności. Nie jest zdrowym deserem.

Opakowanie zawiera 5 łyżeczek cukru.

 

Podsumowanie


Desery mleczne są produktami z dużą ilością tłuszczu, ponieważ powstały głównie ze śmietanki oraz mleka.

Desery mleczne cechują się też znaczną zawartością cukru, jedno opakowanie potrafi zawierać aż 5 łyżeczek cukru!

Po za tym zawierają nie koniecznie dobrze wpływające na zdrowie dodatki do żywności. Jednym z nich, na który trzeba uważać jest karagen, często znajduje się w produktach mlecznych.

 

Co w zamian?


Domowe przygotowanie deseru mlecznego nie musi być trudne. A towarzyszy temu wiele zalet. Często dodajemy mniej cukru niż jest to w gotowych produktach, nie dodajemy też zbędnych barwników i innych ulepszaczy.

– koktajle na bazie mleka (z owocami: bananowe, truskawkowe)

– jogurt naturalny z owocami, suszonymi owocami, miodem

– ryż czy kaszka manna z dodatkiem jabłka i cynamonu