Nie jem jogurtów smakowych? Dlaczego? Bo zawierają mnóstwo dodanego cukru. 

Skąd to wiem? Jogurt naturalny w 100 g zawiera ok. 4 g cukru naturalnego – laktozy. Taka ilość nikogo nie powinna dziwić. To cukier, który daje nam energię i razem z białkiem i tłuszczem stanowi źródło dobrego posiłku.

Cukier w jogurtach smakowych to już inna sprawa. Zawierają ok. 10-14 g/100 g cukru dodanego i naturalnego. Oznacza to, że ponad 2 lub nawet 3 razy więcej niż w jogurcie naturalnym! Ale jogurty mają zazwyczaj przynajmniej 200 g lub więcej. Z taką dawką cukru spokojnie przekroczymy zalecenia dotyczące spożycia cukru.

Jakie są zalecenia dowiesz się z filmiku:

Przyda Ci się też link do porównanie jogurtów pitnych truskawkowych.

Porównanie jogurtów Jogobella.