Jogurt pitny truskawkowy
Jogurt to idealny posiłek na pierwsze/drugie śniadanie lub jako przekąska. Zawiera sporo białka, dzięki któremu czujemy nasycenie.
Należy pamiętać, że na pewno dobry skład mają jogurty naturalne. Większość owocowych dostępnych na rynku zawiera dodatek cukru, aromatów, barwników, co niekoniecznie sprzyja naszemu zdrowiu.
Coraz częściej producenci stosują dobre praktyki słodzenia produktów mlecznych, używając naturalnych prebiotyków (inulina i oligosacharydy). To rodzaje rozpuszczalnego błonnika, stymulują wzrost bifidobakterii jelitowych (dobrych bakterii), mają słodkawy posmak.
Czy dostępne na rynku jogurty pitne truskawkowe są warte kupna? Zobaczmy..
Porównanie jogurtów truskawkowych pitnych wg rosnącej zawartości cukru
Jogurty posiadają bezpieczne składniki. Natomiast w większości z nich dodana jest skrobia, sztuczne aromaty i cukier (nie są potrzebne w jogurcie), dzięki czemu otrzymały określenie zły skład.
Pod względem dodatku truskawek wszystkie jogurty są słabe.
Poniżej oznaczyłam jogurty, które prawnie mogą otrzymać status probiotyków, czyli przeszły wiele badań, które udowadniają, że korzystnie i realnie działają na układ pokarmowy człowieka. Takie jogurty są polecane przy i po antybioterapii.
1. Jovi Jogurt truskawkowy bez dodatku cukrów 230 g
Składniki
mleko, substancja słodząca: maltitole, truskawki 3,3%, sok truskawkowy z zagęszczonego soku 1%, białka mleka, aromaty, aromat naturalny, koncentrat soku z czarnej marchwi, żywe kultury bakterii jogurtowych
Zawartość cukru: 3,4 g/100 g
To nie jest jogurt probiotyczny.
Skład nie jest idealny, lecz nie zawiera skrobi, ani dużych ilości cukru. Otrzymuje określenie dobry skład.
średni skład
2. Łaciaty Jogurt pitny truskawka czarna porzeczka bez laktozy
Składniki
mleko, wsad owocowy truskawka-czarna porzeczka (cukier, sok truskawkowy 2,5% – w jogurcie, sok z czarnej porzeczki 0,5% – w jogurcie, skrobia kukurydziana, koncentrat z marchwi, aronii i winogron, fruktoza, aromat), żywe kultury bakterii jogurtowych
Zawartość cukru: 9,5 g/100 g
To nie jest jogurt probiotyczny.
zły skład
3. Skyr jogurt pitny truskawkowy
Składniki
60% białek mleka, woda, serwatka z mleka, 7% truskawki, 1% sok z owocu granatu z zagęszczonego soku z owocu granatu, sok cytrynowy z zagęszczonego soku cytrynowego, naturalny aromat, zagęszczony sok marchwiowy, substancje słodzące: aspartam, acesulfam K, kultury bakterii fermentacji mlekowej
Zawartość cukru: 10 g/100 g
To nie jest jogurt probiotyczny.
średni skład
4. Krasnystaw jogurt do picia
Składniki
mleko, cukier, truskawki 1,6%, skrobia modyfikowana kukurydziana, aromat, barwnik: karminy, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz dodatkowo kultury: Lactobacillus acidophilus La-5, Bifidobacterium Bb-12
Zawartość cukru: 10,1 g/100 g
To nie jest jogurt probiotyczny.
zły skład
5. Carrefour Jogurt do picia truskawkowy 350 g
Składniki
mleko pasteryzowane, cukier, truskawki 0,8%, sok truskawkowy z zagęszczonego soku truskawkowego 0,8%, skrobia modyfikowana kukurydziana, aromat, barwnik: karminy, żywe kultury bakterii jogurtowych: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, dodatkowo kultury: Lactobacillus acidophilus LA-5, Bifidobacterium BB-12
7. Danone – Actimel Truskawkowy
Składniki
mleko częściowo odtłuszczone, mleko odtłuszczone rekonstytuowane, syrop cukrowy (B) lub cukier (V), truskawki odtworzone z puree zagęszczonego 2,1%, glukoza, koncentrat składników mineralnych mleka, aromaty naturalne, bakterie: jogurtowe, Lactobacillus casei Danone (CNCM I-1518): min. 10? jtk/g produktu, witamina B6, witamina D
Zawartość cukru: 11,6 g/100 g
To jest jogurt probiotyczny.
zły skład
8. Tesco Bifido Jogurt pitny truskawka i kiwi 300 g
Składniki
mleko odtłuszczone, cukier, śmietanka (z mleka), przecier truskawkowy (1,4%), kiwi (0,8%), truskawka (0,7%), mleko zagęszczone, sok z kiwi (0,3%), skrobia modyfikowana kukurydziana, koncentrat z marchwi czarnej, regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, cytryniany sodu), aromat, kultury bakterii jogurtowych, kultury bakterii Bifidobacterium (4×10⁹ jtk/100 g)
Zawartość cukru: 11,2 g/100 g
To nie jest jogurt probiotyczny.
zły skład
9. Bakoma – Jogurt Twist truskawka
Składniki
mleko pasteryzowane, cukier, truskawki: 1,1%, barwnik: betanina, aromat, żywe bakterie jogurtowe oraz L. acidophilus, Bifidobacterium species i L. casei
Zawartość cukru: 11,2 g/100 g
To nie jest jogurt probiotyczny.
średni skład
10. Muller jogurt truskawkowy
Składniki
mleko częściowo odtłuszczone, maślanka, dekstroza, cukier, laktoza (z mleka), koncentrat soku z buraka ćwikłowego, koncentrat soku truskawkowego, stabilizator: karagen, aromat, witamina E, witamina B6, ryboflawina, tiamina
Zawartość cukru: 11,4 g/100 g
To nie jest jogurt probiotyczny.
średni skład
11. Danone – Activia Truskawka Kiwi
Składniki
mleko, cukier, truskawki 2,4%, kiwi 0,6%, koncentrat marchwi i jabłek, mleko w proszku odtłuszczone, aromaty, bakterie jogurtowe (10? jtk/g), ActiRegularis Bifidobacterium CNCM I-2494 (10? jtk/g)
Zawartość cukru: 11,7 g/100 g
To jest jogurt probiotyczny.
średni skład
12. Biedronka fruvita
Składniki
Zawartość cukru: 12 g/100 g
To nie jest jogurt probiotyczny.
zły skład
13. Gratka Napój mleczny o smaku truskawkowym 170 g
Składniki
składniki mleczne 69,8% (mleko, serwatka z mleka odtworzona), woda, cukier, skrobia modyfikowana, żywe kultury bakterii jogurtowych, aromat, proszek truskawkowy (skoncentrowany sok truskawkowy, maltodekstryna), barwnik: karminy, witaminy: kwas foliowy, witamina B6, witamina B12
Zawartość cukru: 12,1 g/100 g
To nie jest jogurt probiotyczny.
zły skład
14. Pilos jogurt truskawkowy – truskawka kaszubska
Składniki
mleko, wsad z truskawką kaszubską (6% truskawka kaszubska ChOG), cukier, skrobia, naturalny aromat, koncentrat z soku czarnej marchwi), cukier, białka mleka, bakterie fermentacji mlekowej: Streptoccocus thermophilus, Lactobacilus delbrueckii subsp. bulgarius, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus acidophilus
Zawartość cukru: 12 g/100 g
To jest jogurt probiotyczny.
średni skład
15. Danone ale Pitny Truskawkowy Napój jogurtowy 300 g
Składniki
mleko (41%), serwatka odtworzona (z mleka), woda, cukier, skrobia modyfikowana, truskawki 0,6%, poziomki 0,5%, aromaty, koncentrat z czarnej marchwi, barwnik: ekstrakt z papryki, żywe kultury bakterii jogurtowych
Zawartość cukru: 12,1 g/100 g
To nie jest jogurt probiotyczny.
zły skład
16. Mlekovita Jogurt Polski pitny truskawkowy 250 g
Składniki
mleko, cukier, truskawkowy koncentrat – 3,6%, mleko w proszku odtłuszczone, skrobia, standaryzacja barwy: koncentrat soku z czarnej marchwi, barwniki: karmin, E 160c, aromaty, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium
Zawartość cukru: 12,5 g/100 g
To nie jest jogurt probiotyczny.
zły skład
17. Bakoma Jogurt Bio z truskawkami 230 g
Składniki
mleko pasteryzowane Bio, truskawki 12,5% Bio, cukier trzcinowy Bio, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus, Bifidobacterium i L. casei
Zawartość cukru: 12,5 g/100 g
To nie jest jogurt probiotyczny.
dobry skład
18. Milko Jogurt truskawkowy 330 ml
Składniki
mleko, cukier, truskawki 4,8%, koncentrat z marchwi i soku z marchwi, naturalny aromat, żywe kultury bakterii jogurtowych
Jogurty białkowe nie zawierają dodatku cukru, co jest bardzo dobrą wiadomością. Jako substancję słodzącą zastosowano oligofruktozę, rodzaj błonnika, prebiotyk, który dokarmia korzystne bakterie jelitowe i powoduje ich rozrost.
W jogurcie dla mężczyzn zastosowano sztuczny słodzik, sukralozę.
W obu jogurtach jest niewielka ilość truskawek. Oceniam je jako produkty ze średnim składem.
Analiza
Powyżej przedstawiłam 18 jogurtów pitnych truskawkowych. Większość ma dodatek cukru z wyjątkiem Jovi (jako substancję słodzącą zastosowano maltitol). Oznaczyłam go również określeniem średni skład.
Jogurt z dobrym składem to Bakoma Bio, nie zawiera aromatów, sztucznych barwników, skrobiii i innych niepotrzebnych dodatków do żywności. Co więcej, ma najwyższą zawartość truskawek 12,5%. Drugi i ostatni jogurt z dobrym składem to Milko.
Reszta jogurtów ma podobne składy.
Zawartość cukru w jogurtach waha się od 9,5 g do 13 g. Różnica wynosi 3,5 g (pół łyżeczki cukru). Trzeba pamiętać, że to wartość podana tylko w 100 g. Opakowania często są 200-300 ml, czyli również 2-3 razy więcej cukru. Cukier podany na etykiecie to suma cukrów naturalnych i dodanych.
To jogurt truskawkowy, więc powinien zawierać truskawki. Owszem, można je tam znaleźć, lecz są to bardzo małe ilości (najwięcej, Bakoma – 12,5%; najmniej – Danone 0,6%, Gratka Danone – tylko proszek truskawkowy, FruVita i Łaciate – tylko sok truskawkowy).
Jogurtów smakowych nie polecam, ze względu na dodatek cukru, który w diecie zachodniej powinniśmy unikać, a truskawek należy tam szukać z lupą, jeżeli w ogóle są.
Probiotyki
Definicja probiotyku brzmi: „ Żywe mikroorganizmy, które po podaniu w odpowiednich ilościach przynoszą gospodarzowi korzyść zdrowotną ”
Składnik o nazwie żywe kultury bakterii jogurtowych, nie oznacza, że produkt jest probiotyczny, ale że zawiera bakterie, jednak nie zostały przeprowadzone badania, by potwierdzić ich korzystne działanie.
Uwaga! Na opakowaniu produktu, np. jogurtu może być napisane zawiera szczepy jogurtowe i Bifidobacterium. To nie jest żywność probiotyczna!
W składzie powinno być napisane:
– szczepy probiotyczne
– jogurt probiotyczny
– pełna nazwa trójczłonowa
Na co zwrócić uwagę przy zakupie?
– na zawartość cukru, im mniej, tym lepiej
– na zawartość truskawek, im więcej, tym lepiej
– zależy Ci na dobrych bakteriach? sprawdź, jak są oznaczone
Co zamiast jogurtów truskawkowych?
Osobiście nie polecam jogurtów owocowych. W większości zawierają dodatek cukru, którego powinniśmy unikać w naszej diecie. Dobrym zamiennikiem są jogurty naturalne i np. świeże lub mrożone owoce.
Są bardziej odżywcze i sami możemy dodać dużo więcej owoców niż proponują nam to producenci żywności.
Zobacz więcej:
PORÓWNANIE SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH WANILIOWYCH
CO ZAWIERAJĄ DESERY MLECZNE (9 PRODUKTÓW)? JAK DUŻO CUKRU POJAWIA SIĘ W OPAKOWANIU?
STRESZCZENIE: PROBIOTYKI, PREBIOTYKI I ŻYWNOŚĆ PROBIOTYCZNA
MUSLI OWOCOWE – PORÓWNANIE 17 PRODUKTÓW