Jogurt pitny truskawkowy


Jogurt to idealny posiłek na pierwsze/drugie śniadanie lub jako przekąska. Zawiera sporo białka, dzięki któremu czujemy nasycenie.

Należy pamiętać, że na pewno dobry skład mają jogurty naturalne. Większość owocowych dostępnych na rynku zawiera dodatek cukru, aromatów, barwników, co niekoniecznie sprzyja naszemu zdrowiu.

Coraz częściej producenci stosują dobre praktyki słodzenia produktów mlecznych, używając naturalnych prebiotyków (inulina i oligosacharydy). To rodzaje rozpuszczalnego błonnika, stymulują wzrost bifidobakterii jelitowych (dobrych bakterii), mają słodkawy posmak.

Czy dostępne na rynku jogurty pitne truskawkowe są warte kupna? Zobaczmy..

Porównanie jogurtów truskawkowych pitnych wg rosnącej zawartości cukru

Jogurty posiadają bezpieczne składniki. Natomiast w większości z nich dodana jest skrobia, sztuczne aromaty i cukier (nie są potrzebne w jogurcie), dzięki czemu otrzymały określenie zły skład.

Pod względem dodatku truskawek wszystkie jogurty są słabe.

Poniżej oznaczyłam jogurty, które prawnie mogą otrzymać status probiotyków, czyli przeszły wiele badań, które udowadniają, że korzystnie i realnie działają na układ pokarmowy człowieka. Takie jogurty są polecane przy i po antybioterapii.

jogurt pitny jovi

Składniki

mleko, substancja słodząca: maltitole, truskawki 3,3%, sok truskawkowy z zagęszczonego soku 1%, białka mleka, aromaty, aromat naturalny, koncentrat soku z czarnej marchwi, żywe kultury bakterii jogurtowych

Zawartość cukru: 3,4 g/100 g

To nie jest jogurt probiotyczny.

Skład nie jest idealny, lecz nie zawiera skrobi, ani dużych ilości cukru. Otrzymuje określenie dobry skład.

O maltitolu przeczytasz tu.

średni skład

2. Łaciaty Jogurt pitny truskawka czarna porzeczka bez laktozy

Łaciaty Jogurt pitny truskawka

Składniki

mleko, wsad owocowy truskawka-czarna porzeczka (cukier, sok truskawkowy 2,5% – w jogurcie, sok z czarnej porzeczki 0,5% – w jogurcie, skrobia kukurydziana, koncentrat z marchwi, aronii i winogron, fruktoza, aromat), żywe kultury bakterii jogurtowych

Zawartość cukru: 9,5 g/100 g

To nie jest jogurt probiotyczny.

zły skład

3. Skyr jogurt pitny truskawkowy

skyr pilos jogurt truskawkowy

Składniki

60% białek mleka, woda, serwatka z mleka, 7% truskawki, 1% sok z owocu granatu z zagęszczonego soku z owocu granatu, sok cytrynowy z zagęszczonego soku cytrynowego, naturalny aromat, zagęszczony sok marchwiowy, substancje słodzące: aspartam, acesulfam K, kultury bakterii fermentacji mlekowej

Zawartość cukru: 10 g/100 g

To nie jest jogurt probiotyczny.

średni skład

4. Krasnystaw jogurt do picia

krasnystaw jogurt do pinia

Składniki

mleko, cukier, truskawki 1,6%, skrobia modyfikowana kukurydziana, aromat, barwnik: karminy, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz dodatkowo kultury: Lactobacillus acidophilus La-5, Bifidobacterium Bb-12

Zawartość cukru: 10,1 g/100 g

To nie jest jogurt probiotyczny.

zły skład

5. Carrefour Jogurt do picia truskawkowy 350 g

jogurt carrefour

Składniki

mleko pasteryzowane, cukier, truskawki 0,8%, sok truskawkowy z zagęszczonego soku truskawkowego 0,8%, skrobia modyfikowana kukurydziana, aromat, barwnik: karminy, żywe kultury bakterii jogurtowych: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subsp. bulgaricus, dodatkowo kultury: Lactobacillus acidophilus LA-5, Bifidobacterium BB-12

7. Danone – Actimel Truskawkowy 

Danone - Actimel Truskawkowy

Składniki

mleko częściowo odtłuszczone, mleko odtłuszczone rekonstytuowane, syrop cukrowy (B) lub cukier (V), truskawki odtworzone z puree zagęszczonego 2,1%, glukoza, koncentrat składników mineralnych mleka, aromaty naturalne, bakterie: jogurtowe, Lactobacillus casei Danone (CNCM I-1518): min. 10? jtk/g produktu, witamina B6, witamina D

Zawartość cukru: 11,6 g/100 g

To jest jogurt probiotyczny.

zły skład

8. Tesco Bifido Jogurt pitny truskawka i kiwi 300 g

Tesco Bifido Jogurt pitny truskawka i kiwi 300 g

Składniki

mleko odtłuszczone, cukier, śmietanka (z mleka), przecier truskawkowy (1,4%), kiwi (0,8%), truskawka (0,7%), mleko zagęszczone, sok z kiwi (0,3%), skrobia modyfikowana kukurydziana, koncentrat z marchwi czarnej, regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, cytryniany sodu), aromat, kultury bakterii jogurtowych, kultury bakterii Bifidobacterium (4×10⁹ jtk/100 g)

Zawartość cukru: 11,2 g/100 g

To nie jest jogurt probiotyczny.

zły skład

9. Bakoma – Jogurt Twist truskawka

twist jogurt truskawkowy

Składniki

mleko pasteryzowane, cukier, truskawki: 1,1%, barwnik: betanina, aromat, żywe bakterie jogurtowe oraz L. acidophilus, Bifidobacterium species i L. casei

Zawartość cukru: 11,2 g/100 g

To nie jest jogurt probiotyczny.

średni skład

10. Muller jogurt truskawkowy

muller jogurt truskawkowy

Składniki

mleko częściowo odtłuszczone, maślanka, dekstroza, cukier, laktoza (z mleka), koncentrat soku z buraka ćwikłowego, koncentrat soku truskawkowego, stabilizator: karagen, aromat, witamina E, witamina B6, ryboflawina, tiamina

Zawartość cukru: 11,4 g/100 g

To nie jest jogurt probiotyczny.

średni skład

11. Danone – Activia Truskawka Kiwi

jogurt aktivia

Składniki

mleko, cukier, truskawki 2,4%, kiwi 0,6%, koncentrat marchwi i jabłek, mleko w proszku odtłuszczone, aromaty, bakterie jogurtowe (10? jtk/g), ActiRegularis Bifidobacterium CNCM I-2494 (10? jtk/g)

Zawartość cukru: 11,7 g/100 g

To jest jogurt probiotyczny.

średni skład

biedronka fruvita

Składniki

mleko pasteryzowane, cukier, sok truskawkowy, syrop glukozowo-fruktozowy, skrobia modyfikowana kukurydziana, aromat, koncentrat z marchwi, karminy, karoteny; beta-karoten (E 160a), żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis

Zawartość cukru: 12 g/100 g

To nie jest jogurt probiotyczny.

zły skład

Gratka Napój mleczny o smaku truskawkowym 170 g

Składniki

składniki mleczne 69,8% (mleko, serwatka z mleka odtworzona), woda, cukier, skrobia modyfikowana, żywe kultury bakterii jogurtowych, aromat, proszek truskawkowy (skoncentrowany sok truskawkowy, maltodekstryna), barwnik: karminy, witaminy: kwas foliowy, witamina B6, witamina B12

Zawartość cukru: 12,1 g/100 g

To nie jest jogurt probiotyczny.

zły skład

14. Pilos jogurt truskawkowy – truskawka kaszubska

pilos jogurt truskawka kaszubska

Składniki

mleko, wsad z truskawką kaszubską (6% truskawka kaszubska ChOG), cukier, skrobia, naturalny aromat, koncentrat z soku czarnej marchwi), cukier, białka mleka, bakterie fermentacji mlekowej: Streptoccocus thermophilus, Lactobacilus delbrueckii subsp. bulgarius, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus paracasei, Lactobacillus acidophilus

Zawartość cukru: 12 g/100 g

To jest jogurt probiotyczny.

średni skład

Danone ale Pitny Truskawkowy Napój jogurtowy 300 g

Składniki

mleko (41%), serwatka odtworzona (z mleka), woda, cukier, skrobia modyfikowana, truskawki 0,6%, poziomki 0,5%, aromaty, koncentrat z czarnej marchwi, barwnik: ekstrakt z papryki, żywe kultury bakterii jogurtowych

Zawartość cukru: 12,1 g/100 g

To nie jest jogurt probiotyczny.

zły skład

16. Mlekovita Jogurt Polski pitny truskawkowy 250 g

Mlekovita Jogurt Polski pitny truskawkowy 250 g

Składniki

mleko, cukier, truskawkowy koncentrat – 3,6%, mleko w proszku odtłuszczone, skrobia, standaryzacja barwy: koncentrat soku z czarnej marchwi, barwniki: karmin, E 160c, aromaty, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium

Zawartość cukru: 12,5 g/100 g

To nie jest jogurt probiotyczny.

zły skład

17. Bakoma Jogurt Bio z truskawkami 230 g

Bakoma Jogurt Bio z truskawkami 230 g

Składniki

mleko pasteryzowane Bio, truskawki 12,5% Bio, cukier trzcinowy Bio, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz L. acidophilus, Bifidobacterium i L. casei

Zawartość cukru: 12,5 g/100 g

To nie jest jogurt probiotyczny.

dobry skład

18. Milko Jogurt truskawkowy 330 ml

milko jogurt truskawkowy

Składniki

mleko, cukier, truskawki 4,8%, koncentrat z marchwi i soku z marchwi, naturalny aromat, żywe kultury bakterii jogurtowych

 

jogurty białkowe

Jogurty białkowe nie zawierają dodatku cukru, co jest bardzo dobrą wiadomością. Jako substancję słodzącą zastosowano oligofruktozę, rodzaj błonnika, prebiotyk, który dokarmia korzystne bakterie jelitowe i powoduje ich rozrost.

W jogurcie dla mężczyzn zastosowano sztuczny słodzik, sukralozę. 

W obu jogurtach jest niewielka ilość truskawek. Oceniam je jako  produkty ze średnim składem.

Analiza

Powyżej przedstawiłam 18 jogurtów pitnych truskawkowych. Większość ma dodatek cukru z wyjątkiem Jovi (jako substancję słodzącą zastosowano maltitol). Oznaczyłam go również określeniem średni skład.

Jogurt z dobrym składem to Bakoma Bio, nie zawiera aromatów, sztucznych barwników, skrobiii i innych niepotrzebnych dodatków do żywności. Co więcej, ma najwyższą zawartość truskawek 12,5%. Drugi i ostatni jogurt z dobrym składem to Milko.

Reszta jogurtów ma podobne składy. 

Zawartość cukru w jogurtach waha się od 9,5 g do 13 g. Różnica wynosi 3,5 g (pół łyżeczki cukru). Trzeba pamiętać, że to wartość podana tylko w 100 g. Opakowania często są 200-300 ml, czyli również 2-3 razy więcej cukru. Cukier podany na etykiecie to suma cukrów naturalnych i dodanych.

To jogurt truskawkowy, więc powinien zawierać truskawki. Owszem, można je tam znaleźć, lecz są to bardzo małe ilości (najwięcej, Bakoma – 12,5%; najmniej – Danone 0,6%, Gratka Danone – tylko proszek truskawkowy, FruVita i Łaciate – tylko sok truskawkowy).

Jogurtów smakowych nie polecam, ze względu na dodatek cukru, który w diecie zachodniej powinniśmy unikać, a truskawek należy tam szukać z lupą, jeżeli w ogóle są.

Probiotyki

Definicja probiotyku brzmi: „ Żywe mikroorganizmy, które po podaniu w odpowiednich ilościach przynoszą gospodarzowi korzyść zdrowotną ”

Składnik o nazwie żywe kultury bakterii jogurtowych, nie oznacza, że produkt jest probiotyczny, ale że zawiera bakterie, jednak nie zostały przeprowadzone badania, by potwierdzić ich korzystne działanie.

Uwaga! Na opakowaniu produktu, np. jogurtu może być napisane zawiera szczepy jogurtowe i Bifidobacterium. To nie jest żywność probiotyczna!

W składzie powinno być napisane:

– szczepy probiotyczne

– jogurt probiotyczny

– pełna nazwa trójczłonowa

Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

 – na zawartość cukru, im mniej, tym lepiej

 – na zawartość truskawek, im więcej, tym lepiej

 – zależy Ci na dobrych bakteriach? sprawdź, jak są oznaczone 

Co zamiast jogurtów truskawkowych?

Osobiście nie polecam jogurtów owocowych. W większości zawierają dodatek cukru, którego powinniśmy unikać w naszej diecie. Dobrym zamiennikiem są jogurty naturalne i np. świeże lub mrożone owoce.

Są bardziej odżywcze i sami możemy dodać dużo więcej owoców niż proponują nam to producenci żywności.

Zobacz więcej:

PORÓWNANIE SERKÓW HOMOGENIZOWANYCH WANILIOWYCH

CO ZAWIERAJĄ DESERY MLECZNE (9 PRODUKTÓW)? JAK DUŻO CUKRU POJAWIA SIĘ W OPAKOWANIU?

STRESZCZENIE: PROBIOTYKI, PREBIOTYKI I ŻYWNOŚĆ PROBIOTYCZNA

MUSLI OWOCOWE – PORÓWNANIE 17 PRODUKTÓW