Przetwory owocowe są istotnym dodatkiem do naszej diety. Wbrew pozorom dżemy zawierają spore ilości błonnika, polifenoli (związki, które pomagają zwalczać stany zapalne w organizmie), pektyn. Przy niedostatecznym spożyciu owoców i warzyw przez Polaków, przetwory owocowe mogą stanowić dodatkową porcję w naszej diecie. Najlepiej wybierać dżemy o niskiej zawartości cukru lub, coraz częściej spotykane, z dodatkiem ksylitolu zamiast cukru. Walory smakowe są niemal identyczne, a ksylitol jest korzystniejszy dla naszego zdrowia 1.

Na rynku jest dostępna szeroka gama produktów dla osób, którzy dbają o poziom glukozy we krwi. Do tego asortymentu dołączyły dżemy polskiej firmy Stovit o niskim indeksie glikemicznym.

Indeks glikemiczny (IG)

Kontrola IG jest szczególnie ważna dla osób chorych na cukrzycę oraz osób z insuloopornością. Ale nie tylko, monitorowanie IG polecane też jest osobom zdrowym.

Produkty z niskim IG wolno i stopniowo podnoszą cukier we krwi, ale też powodują, że wolniej spada. Oznacza to, że dużo wolniej stajemy się głodni i nie odczuwamy nagłych napadów głodu. Wydzielanie insuliny jest mniejsze.

Produkty z wysokim IG powodują szybki wyrzut glukozy do krwi, duży wyrzut insuliny, szybkie odczucie najedzenia, ale też szybszy spadek cukru w organizmie. Dzięki temu dużo szybciej stajemy się głodni.

Im wyższa wartość indeksu glikemicznego danego produktu, tym wyższy poziom cukru we krwi po jego spożyciu.

Można wyróżnić produkty o:

niskim IG (poniżej 40%)

średnim IG (41-59%)

wysokim IG (powyżej 60%)

Ksylitol

Ma niską kaloryczność – 2,4 kalorie/1 g, (cukier zwykły – 4 kalorie/1 g).

Indeks glikemiczny wynosi 7, dla sacharozy – 70.

Nie angażuje trzustki do produkcji insuliny, więc nie podnosi cukru we krwi 23.

Porównano działanie glukozy i ksylitolu na organizm ludzki. Potwierdzono, że ten poliol (grupa, do której należy ksylitol) nie podnosi cukru we krwi 4.

Jako substytut cukru, nie zawiera witamin ani minerałów.

W 1970 r. w Finlandii przeprowadzono badanie, oceniające skuteczność ksylitolu w redukcji płytki nazębnej.

Ksylitol został szeroko zbadany i zaakceptowany na całym świecie jako naturalny środek słodzący zatwierdzony przez Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) oraz Amerykańską Akademię Dentystyczną 5.

Liczne badania pokazują, że ksylitol, zastępując cukier lub dodając go do diety, może zmniejszyć próchnicę i próchnicę nawet o 30-85% 67.

Dżemy Stovit z niskim indeksem glikemicznym

Dżemy firmy Stovit dostępne są w trzech wariantach smakowych:

  • truskawkowy
  • morelowym
  • czarnej porzeczki

Rys. Wartość odżywcza dżemu truskawkowego z ksylitolem. Stovit.

Dla porównania przedstawiam poniżej wartość odżywczą innego dżemu niskosłodzonego truskawkowego z dodatkiem cukru:

  • Wartość energetyczna (kJ) 605,0
  • Wartość energetyczna (kcal) 142.0
  • Tłuszcz (g) < 0.5
  • w tym kwasy tłuszczowe nasycone (g) < 0.1
  • Węglowodany (g) 35.0
  • w tym cukry (g)  35.0
  • Białko (g) < 0.5
  • Sól 0,0

Jak widzimy w tabeli, dżem bez dodatku cukru zawiera o 50 kcal/100 g mniej w porównaniu o dżemu niskosłodzonego. Wynika to z użycia o 32, 4 g/100 g mniej cukru (ponad 6 łyżeczek mniej). W obecnych czasach, gdzie spożywamy nadmiar kalorii to bardzo dobry trend.

Jak wspomniałam wyżej, produkty mające indeks glikemiczny (IG) poniżej 40 to produkty, które podnoszą poziom glukozy we krwi w wolnym tempie, dzięki czemu czujemy się dłużej nasyceni i wolniej stajemy się głodni. Do tych produktów należą warzywa, niektóre owoce, otręby, dziki ryż.

W dżemach Stovit poziomy IG przedstawiają się następująco:

  • IG dżemu z truskawki: 30,50 ± 7,62
  • IG dżemu z czarnej porzeczki: 33,90 ± 8,48
  • IG  dżemu z moreli: 29,4 ± 7,35

Dzięki niskiemu IG produkty są bezpieczne dla osób z problemami cukrzycowymi oraz z insulinoopornością.

Dżemy firmy Stovit są:

  • Bez dodatku cukru, bezpieczne dla jamy ustnej. Ksylitol też jest stosowany do gum do żucia.
  • Zarówno dla dzieci i dorosłych, dla cukrzyków i osób z insulinoopornością.
  • Rekomendowane przez Polskie Stowarzyszenie Diabetyków.
  • Stovit to polska firma, warto wspierać polskich producentów.
  • Ważne! Ksylitol może wywoływać efekt przeczyszczający, więc warto zacząć od małych porcji dżemu.

Gdzie możemy dostać dżemy Stovit?

Dżemy Stovit są szeroko dostępne w sieci sklepów Carrefour, Netto, Intermarche, Kaufland. Produkty  z ksylitolem za chwilę będzie również dostępny w sklepie internetowym Frisco.

Podsumowując, warto zapoznać się z rozwijającym się rynkiem przetworów owocowych, wypróbować i dobrać odpowiedni smak dla siebie.

Artykuł sponsorowany.