Jak powstaje jogurt naturalny?

Jogurt to popularny produkt mleczny, który powstaje w wyniku bakteryjnej fermentacji mleka surowego. Bakterie używane do produkcji jogurtu nazywane są „kulturami jogurtowymi”, które fermentują laktozę, naturalny cukier znajdujący się w mleku.

Dodatkami  może być mleko w proszku odtłuszczone, mleko zagęszczone odtłuszczone, zakwas jogurtowy oraz stabilizatory, którymi mogą być żele roślinne (alginiany, pektyny, karboksymetyloceluloza, skrobia) lub zwierzęce (żelatyna).

Korzyści jogurtów naturalnych

Jogurt to bogata w składniki odżywcze żywność, która jest dobrym źródłem białka mlecznego, wapnia, magnezu, witaminy B12, sprzężonego kwasu linolowego i innych kluczowych kwasów tłuszczowych 1.

Białko jest budulcem mięśni oraz daje szybkie uczucie sytości. Wybieraj jogurty naturalne i greckie, gdyż one mają największą ilość białka i wapnia, napoje i produkty mleczne zawierają najmniej białka 2.

Jogurt zawiera probiotyki, które są żywymi mikroorganizmami podobnymi do tych w jelitach. Jogurt jest wytwarzany z mleka z domieszką bakterii, które rozpoczynają proces fermentacji. Probiotyki, takie jak Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus casei, które mogą pomóc w zwiększeniu liczby dobrych bakterii w jelitach.

Zobacz więcej: STRESZCZENIE: PROBIOTYKI, PREBIOTYKI I ŻYWNOŚĆ PROBIOTYCZNA

Badania potwierdzają, że spożycie jogurtu u dorosłych jest związane z niższym poziomem krążących triglicerydów, glukozy i obniżenie skurczowego ciśnienia krwi. Kilka ostatnich metaanaliz wykazało, że zwiększone spożycie jogurtu jest odwrotnie związane z ryzykiem zachorowania na cukrzycę typu 2 (3, 4.)

Wytyczne żywieniowe sugerują, że spożywanie niskotłuszczowych lub beztłuszczowych produktów mlecznych w celu zmniejszenia spożycia kalorii i tłuszczów nasyconych, co może poprawić zdrowie serca. Jednak w ostatnich latach naukowcy kwestionują to zalecenie. Wiele dowodów naukowych podważa te od dawna utrzymywane przekonania, że ​​niskotłuszczowe produkty mleczne są lepsze dla zdrowia 5, 6.

Ostatnie badania pokazują, że nabiał o dużej zawartości tłuszczu nie powoduje otyłości nie przyczynia się do cukrzycy ani chorób układu krążenia, w rzeczywistości może nawet pomóc im zapobiec 7, 8.

W 11 z 16 badań spożycie wysokotłuszczowych produktów mlecznych było odwrotnie skorelowane z miarami otyłości 9.

Rosnąca liczba ostatnich badań sugeruje, że spożywanie wysokotłuszczowych produktów mlecznych wiąże się z mniejszym ryzykiem otyłości i cukrzycy 10, 11.

Porównanie jogurtów naturalnych

Dobry skład otrzymały jogurty bez mleka w proszku.

Mlekovita Jogurt Polski naturalny 350 g

Składniki

mleko, żywe kultury bakterii jogurtowych

Zawartość białka: 3,9 g/100 g

dobry skład

SOBBEKE Jogurt naturalny 3,8% BIO

Składniki

jogurt naturalny* (3,8% tłuszczu w mleku) (*certyfikowany składnik ekologiczny)
dobry skład

Maluta Jogurt śmietankowy 220 g

Składniki

mleko, śmietanka, żywe kultury bakterii jogurtowych: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbruecki subsp. bulgaricus

Składniki

mleko, białka mleka, mleko w proszku, kultury bakterii jogurtowych

Zawartość białka: 4,7 g/100 g

zły skład

Jogurt naturalny sokólski 0% tłuszczu

jogurt sokólski

Składniki

mleko, kultury bakterii jogurtowych

Zawartość białka: 4,5 g/100 g

dobry skład

Kuchnia Lubelska Jogurt naturalny nadbużański 1 kg

Składniki

mleko pasteryzowane, śmietanka pasteryzowana, białka mleka, żywe kultury bakterii jogurtowych, zawartość tłuszczu 9%

Zawartość białka: 3,2 g/100 g

dobry skład

Piątnica Jogurt naturalny

Składniki

mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowych
Zawartość białka: 4 g/100 g
dobry skład

Mlekpol Jogurt Augustowski naturalny 350 g

Składniki

mleko, kultury bakterii jogurtowych

Zawartość białka: 4,3 g/100 g

dobry skład

Bieluch Jogurt naturalny 180 g

Składniki

mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii jogurtowych

Zawartość białka: 4 g/100 g

dobry skład

BIELUCH Jogurt naturalny lekki 0%

Składniki

mleko pasteryzowane, mleko w proszku, białka mleka, żywe kultury bakterii jogurtowych

Zawartość białka: 4 g/100 g

zły skład

Bakoma Jogurt Bio naturalny 140 g

Bakoma
mleko pasteryzowane Bio, śmietanka pasteryzowana Bio, żywe kultury bakterii jogurtowych oraz Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium lactis
Zawartość białka: 4,8 g/100 g
dobry skład

Krasnystaw Calpro Jogurt naturalny 175 g

Składniki

mleko, mleko w proszku, białka mleka, wapń, aktywna mikroflora jogurtowa i dodatkowo kultury Lactobacillus acidophilus LA-5 i Bifidobacterium BB-12
Zawartość białka: 4,5 g/100 g
zły skład

Składniki

mleko ekologiczne, żywe kultury bakterii jogurtowych

Zawartość białka: 3,3 g/100 g

dobry skład

Zott Primo Jogurt naturalny wysokobiałkowy 150 g

Składniki

białka mleka, mleko, żywe kultury bakterii

Zawartość białka: 8 g/100 g

dobry skład

Mleczny Przystanek Jogurt naturalny 400 g

Składniki

mleko pasteryzowane, mleko w proszku odtłuszczone, białka mleka, kultury bakterii jogurtowych: Streptococcus thermophilus, Lactobacillus delbrueckii subspiecies bulgaricus

Zawartość białka: 4,1 g/100 g

zły skład

Danone łagodny Jogurt naturalny 165 g

Składniki

mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii jogurtowych

Zawartość białka: 4,6 g/100 g

dobry skład

Bakoma Jogurt naturalny łagodny smak 320 g

Składniki

mleko*, mleko zagęszczone odtłuszczone*, żywe kultury bakterii jogurtowych, *wyprodukowano bez stosowania GMO

Zawartość białka: 4,7 g/100 g

dobry skład

Zott Primo Jogurt naturalny 200 g

Składniki

mleko, białka mleka, żywe kultury bakterii

Zawartość białka: 4,8 g/10 g

Danone Activia Jogurt naturalny 300 g

Składniki

mleko, białka mleka, bakterie: jogurtowe (10⁸ jtk/g), ActiRegularis Bifidobacterium CNCM I-2494 (4 x 10⁷ jtk/g)

jogurt probiotyczny

Zawartość białka: 3,3 g/100 g

dobry skład

Danone Activia Jogurt naturalny 180 g

Składniki

mleko, mleko zagęszczone odtłuszczone (A), białka mleka, żywe kultury bakterii: jogurtowe (10⁸ jtk/g), ActiRegularis Bifidobacterium CNCM I-2494 (4 x 10⁷ jtk/g)

jogurt probiotyczny

Zawartość białka: 4,5 g/100 g

dobry skład

Pilos jogurt naturalny

Składniki

mleko, bakterie fermentacji mlekowej

Zawartość białka: 4,9 g/100 g

dobry skład

Tola jogurt naturalny

Składniki

mleko pasteryzowane, mleko w proszku odtłuszczone, żywe kultury bakterii jogurtowe

Zawartość białka: 3,5 g/100 g

zły skład

Mleczna dolina Biedronka jogurt naturalny

Składniki

mleko pasteryzowane, żywe kultury bakterii jogurtowe

Zawartość białka: 4,4 g/100 g

dobry skład

Dlaczego do jogurtów naturalnych dodawane jest mleko w proszku i inne pochodne mleka?


Mleko w proszku, białka mleka, serwatka w proszku poprawiają strukturę i wygląd jogurtu. 

Najczęściej stosuje dodatek mleka w proszku w ilości do 6%. Dodatki zwiększają lepkość produktu oraz zmniejszają ryzyko synerezy (wydzielanie małych ilości płynu z zawieszonego żelu).

Konsumenci wolą gładkie, jednolite jogurty, dlatego też producenci robią wszystko, by zdobyć stałych klientów i stworzyć „idealny” produkt.

Zgodnie z regulacjami prawnymi w jogurcie naturalnym nie powinno być ŻADNYCH innych składników poza mlekiem i jego pochodnymi.

Mleko w proszku – czy go unikać?

Odtłuszczone mleko w proszku jest wytwarzane w procesie spożywczym, który polega na podgrzewaniu odtłuszczonego mleka do temperatury 250 ° C przez maksymalnie 30 minut 12.

Oksysterole są powszechnie spotykane w suszonych produktach jajecznych, mleku w proszku, serach i różnych suszonych produktach pochodzenia zwierzęcego poddawanych w wysokiej temperaturze 14.

Cholesterol w tych warunkach może ulec utlenieniu do oksysteroli, co do których podejrzewa się, że są inicjatorami powstawania blaszek miażdżycowych. Mleko w proszku zawiera utleniony cholesterol w większych ilościach niż świeże mleko (do 30 μg/g, w porównaniu do ilości śladowych w świeżym mleku). Dla porównania jajka w proszku zawierają jeszcze więcej oksysteroli, do 200 μg/g 13.

Dobrą wiadomością jest, że ogrzewanie mleka pełnego przez 12 godzin w temperaturze 85 ° C (pasteryzacja) nie spowodowało wytworzenia oksysteroli 15. 

Utlenianie lipidów jest znacznie zmniejszone przez dodanie świeżych ziół, takich jak pietruszka, szczypiorek lub mieszanka obu ziół, które są naturalnymi przeciwutleniaczami 16.

Mleko w proszku zawiera niewielkie ilości oksysteroli, jeżeli możemy, to czemu nie unikać dodatkowych ilości utlenionego cholesterolu? Warto też jest unikać przetworzonych produktów, głównie piekarniczych z dodatkiem jajek w proszku czy mleka w proszku, które razem mogą dawać znaczne ilości oksysteroli.

Czy niemowlęta mogą jeść jogurty naturalne?

Dziecko powyżej 6. miesięcy może jeść jogurty naturalne. Należy je podawać z pewną uwagą, bo możliwe jest wystąpienie alergii pokarmowej na białka mleka lub laktozę 17.

Natomiast według jednego z badań jogurt jest tolerowany przez połowę dzieci z alergią na mleko krowie, gdy jest poddawany testowi prowokacyjnemu wykonywanemu z jogurtem 18.

Zobacz więcej: MLEKO UHT – PIĆ CZY NIE?

Który jogurt naturalny ma najlepszy skład?

Najlepszy skład, czyli mleko i bakterie kwasu mlekowego zawierają:

  • Mlekovita
  • Sobbeke
  • Pilos
  • Piątnica
  • Mlekpol

Który z tych jogurtów ma najwięcej białka?

Pilos, czyli jogurt Lidlowy (4,8 g/100 g)!

Podsumowanie

Jogurt naturalny to pełnowartościowy pokarm, który powinien gościć codziennie (150 g-200 g) na naszych stołach. Nie dość, że jest pożywnym źródłem białka, który natychmiast zaspokoi nasz głód, to również  odżywi bakterie w naszych jelitach.

Wybieraj jogurty pełnotłuste bez dodatku cukru, najlepiej naturalne czy greckie. Wysoka ilość białka będzie dodatkowym atutem.