Pączki z białej mączki


Czym byłby Tłusty Czwartek bez pączka 🙂 Zanim włożymy to koszyka spójrzmy co w sobie mają te okrąglutkie bułeczki 🙂

Poniżej przestawiam skład wybranych pączków z sieciowych sklepów: Tesco, Auchan, Polski koszyk oraz 2 warszawskich piekarni Galeria wypieków oraz Putka.

TESCO

Pączek z nadzieniem o smaku różanym


Składniki

Mąka pszenna, woda, mieszanka do ciasta drożdżowego [mąka pszenna, tłuszcz roślinny (palmowy), cukier, serwatka w proszku (z mleka), laktoza (z mleka), sól jodowana, białko jaja kurzego w proszku, żółtko jaja kurzego w proszku, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych,  mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym, lecytyny), środek spulchniający (fosforany wapnia, węglany sodu), enzymy, przyprawy, aromat, wanilina, regulator kwasowości (kwas askorbinowy), barwnik (karoteny)], nadzienie różane (2%) [przecier z owoców mieszanych, cukier, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), substancja konserwująca (benzoesan sodu), aromat różany], skórka pomarańczowa, drożdże

 

Benzoesan sodu  E 211 –  konserwant, w małych dawkach nieszkodliwy, połączeniu z witaminą C może przekształcić się w rakotwórczy benzen, niestety w tym pączku również występuje kwas askorbinowy, czyli witamina C 1, 2.

Beznzoesan sodu jest szeroko stosowany w napojach gazowanych i również tam częstym składnikiem jest witamina C.

Większość składników pączka wytwarzana jest syntetycznie.

Białko i żółtko w proszku sugerują, że to produkcja masowa.

Zamiast drożdży środki spulchniające, po to by było szybciej.

Pączek z nadzieniem morelowym


Składniki

Mąka pszenna, nadzienie [cukier, morele (35%), woda, skrobia modyfikowana, substancja zagęszczająca (pektyny amidowane), koncentrat z marchwi, dyni, krokosza barwierskiego i cytryny, regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, cytryniany wapnia), aromat], glazura [cukier, tłuszcz palmowy, olej rzepakowy, mleko w proszku odtłuszczone, laktoza (z mleka), serwatka w proszku (z mleka), emulgator (lecytyny ze słonecznika); aromaty], tłuszcze roślinne (palmowy i słonecznikowy), masa jajowa pasteryzowana, drożdże, olej rzepakowy, dekoracja [glukoza, mąka ryżowa, częściowo utwardzony olej rzepakowy, skrobia, barwniki (karoteny, ryboflawiny, koszenila, kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin, błękit brylantowy FCF, indygotyna); aromaty], cukier, serwatka w proszku (z mleka), skrobia pszenna, mleko w proszku pełne, sól, woda, glukoza, emulgatory (mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych, stearoilomleczan sodu), substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), białko jaja w proszku, aromaty

W tym pączku wpadają w oko utwardzone oleje, które należy omijać z daleka. To tak zwane tłuszcze trans – podwyższają poziom cholesterolu, wpływają na to, że osoby spożywające dużo tłuszczów trans mają o 40% większe ryzyko cukrzycy 3.

Całe mnóstwo barwników, w tym koszelina – sproszkowany robaczek :), ale to jeszcze naturalny barwnik. Natomiast błękit brylantowy FCF i indygotyna już nie. Są silnie alergizujące..

AUCHAN

Cukiernia Olsza – Pączek tradycyjny z marmoladą różaną i lukrem


Składniki 

Margaryna [oleje roślinne (palmowy, rzepakowy, częściowo utwardzony palmowy), woda, emulgatory mono- i i diglicerydy kwasów tłuszczowych, substancja konserwująca kwas sorbowy, regulator kwasowości kwas cytrynowy, aromat, barwnik annato], mąka PSZENNA, masa JAJOWA, marmolada różana (owoce, cukier, substancje konserwujące E-211, E-202, regulator kwasowości kwas cytrynowy, barwnik E-124 może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci), cukier, woda, drożdże piekarskie, skórka pomarańczowa, substancje konserwujące E-202 i E-282, aromaty

Znowu utwardzony olej, mnóstwo substancji konserwujących..bardzo dużo barwników

E 282 – propionian wapnia, może wywołać zawroty i bóle głowy oraz migreny, alergizujący 

E 202 – sorbinian potasu, może wywoływać reakcje alergiczne

E 211 – benzoesan sodu

E 124 – czerwień koszelinowa, syntetyczny czerwony barwnik, sam producent dopisuje, że „może mieć szkodliwy wpływ na aktywność i skupienie uwagi u dzieci” (obowiązkowe ostrzeżenie), dodatkowo może powodować katar sienny, astmę, jest rakotwórczy 4

Cukiernia Olsza – Pączuszki serowe waniliowe


Składniki

Śmietana 31%, krem budyniowy o smaku śmietankowym (cukier, skrobia modyfikowana E-1414, MLEKO pełne w proszku, serwatka w proszku, stabilizatory: E-516, E-450 i E-339, substancja zagęszczająca E-401, glukoza, barwniki E-160a i E-101), koncentrat ciast serowych [mąka PSZENNA, skrobia PSZENNA, cukier, substancje spulchniające: E450 i E500, olej roślinny, proszek jogurtowy ok. 3,5% (z MLEKA), stabilizatory: guma guar i guma ksantanowa, ser twarogowy w proszku ok. 3%, syrop glukozowy, sól, emulgatory: lecytyny (z SOI) i E472e, aromat, białka MLEKA], cukier, masa JAJOWA, rafinowany olej roślinny (rzepakowy), woda, substancje konserwujące E-202 i E-211, aromaty. Produkt może zawierać orzechy, łubin i sezam

Proszkowany jogurt, ser twarogowy w proszku, koncentrat ciast serowych, masa jajowa – wszystko sproszkowane,

Następne co się rzuca w oczy to 11 dodatków E!

E 401 – alginian sodu, substancja naturalna, ale może upośledzić wchłanianie żelaza 5

Reszta E bezpieczna.

POLSKI KOSZYK


mąka pszenna typ 500, masło, cukier, jaja, olej, mleko , nadzienie wiśniowe, cukier puder, drożdże, woda, sól

Prosty skład – pączki jak domowe.

PĄCZKI Z PIEKARNI


Galeria wypieków

Pączek z maliną 

Składniki

Mąka pszenna, przecier malinowy (15%), jaja, cukier, woda, oleje roślinne (palmowy, rzepakowy), masło, syrop glukozowy, mączka sojowa, mleko w proszku, drożdże, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, sól, aromaty

 

Pączek wegański

Składniki

Mąka pszenna, nadzienie różane [zagęszczone przeciery owocowe, substancja słodząca: cukier, substancja żelująca: pektyna (E440ii), regulator kwasowości: kwas cytrynowy (E330), napój sojowy, olej rzepakowy, cukier, drożdże, dynia pulpa, mąka kukurydziana, migdał płatki, aromat rumowy, sól

Putka


Pączek wyborowy

Składniki

Mąka PSZENNA, powidła śliwkowe, żółtka JAJ, cukier, woda, marmolada (przecier jabłkowy, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), tłuszcz palmowy, margaryna (oleje roślinne: palmowy, rzepakowy, kokosowy, woda, sól, regulator kwasowości: kwas cytrynowy), drożdże, laktoza (z MLEKA), olej rzepakowy, emulgator: lecytyna SOJOWA, skórka pomarańczowa, drożdże, aromat waniliowy, sól

Co możemy zauważyć to, że w piekarnie oferują pączki znacznie krótszym składem, co jest korzystniejsze dla naszego zdrowia.

Dlaczego lepiej usmażyć/upiec własnego pączka?


Do zrobienia własnoręcznego pączka potrzeba tyle składników, że można je policzyć na placach jednej ręki.

Do kupnych dodawane są dodatki do żywności, które mamy tak naprawdę też w innych słodyczach. Pączki nie muszą i nie powinny być przechowywane więcej niż kilkanaście godzin, więc nie rozumiem, po co tyle utrwalaczy? Pewnie jednak są przechowywane dużo dłużej, dzięki mnóstwu emulgatorów.

Dlaczego tak często jest dodawany utwardzony olej palmowy lub margaryna, których powinniśmy unikać? Bo są dużo tańsze od masła, ale też dużo gorsze dla naszego organizmu.

Jaja w proszku, ser w proszku zamiast świeżych składników.

Moc barwników i aromatów, większość z nich jest alergizująca, a nawet rakotwórcza.

Trzeba też podkreślić, że z sklepach wielkopowierzchniowych nie należy kupować pączków. Wybieraj małe piekarnie, większe prawdopodobieństwo, że nie będzie w nich tych wszystkich dodatków.

 

Jeżeli chcesz upiec swoje pączki z małą ilością tłuszczu i mrożonymi owocami, podaję przepis, jest dostępny tu.