Nowe pieczywo na rynku!

Pandemiczna teraźniejszość sprzyja zwiększeniu spożywania większej ilości kalorii, a co za tym idzie, również przyczynia się do odkładania dodatkowych kilogramów. Dlatego bardzo ważne jest dbanie o swoją dietę. Jedną z ważnych czynników utrzymania prawidłowej masy ciała jest spożywanie odpowiedniej ilości błonnika.

Wiele badań udowadnia, że spożywanie odpowiedniej ilości błonnika (powyżej 25 g/dzień), sprzyja utrzymaniu poprawnej masy ciała, a nawet jej zmniejszeniu.

W 2020 roku naukowcy ze Szczecina potwierdzili działanie błonnika. Podawali osobom prowadzący siedzący tryb życia pieczywo/batony z wysoką zawartością błonnika. Już po trzech tygodniach badane kobiety straciły 1 kg masy ciała 1.

Właściwości błonnika pokarmowego rozpuszczalnego 2

– obniża po posiłkowy wzrost stężenia glukozy surowicy we krwi, zmniejsza odpowiedź insulinową

– zwiększa objętość mas kałowych

– obniża poziom cholesterolu we krwi

– pomaga wydalać związki toksyczne z organizmu (obniża ryzyko nowotworów jelita grubego)

PANPIEK

Nowa firma PANPIEK oferuje właśnie takie pieczywo. Wzbogacanie błonnikiem rozpuszczalnym pochodzący z różnych źródeł jest podstawą produktów tej firmy. Dodatkowo w ofercie znajdziemy pieczywo z innymi dodatkami korzystnie działającymi na organizm człowieka (m.in. kiełki pszenicy, czarny czosnek, zioła, siemię lniane).

Kiełki pszenicy są doskonałym źródłem białka roślinnego, a także błonnika i zdrowych tłuszczów. Są również dobrym źródłem magnezu, cynku, tiaminy, kwasu foliowego, potasu i fosforu 3.

Proces fermentacji/obróbki cieplnej powoduje, że czarny czosnek zawiera znacznie więcej przeciwutleniaczy niż surowy czosnek.  Przeciwutleniacze to związki, które zwalczają wolne rodniki, te z kolei przyczyniają się do stanów chorobowych w organizmie. Innymi słowy przeciwutleniacze, wspomagają zdrowie człowieka 4.

Pieczywo PANPIEK posiada w ofercie:

  • pieczywo z mikronizowanym błonnikiem owsianym
  • pieczywo ze spermidyną (białko)
  • pieczywo z niskim ideksem glikemicznych (wskazane dla cukrzyków oraz osób insulinoopornością)
  • technologia produkcji pozwala, by etykieta została czysta; bez konserwantów i innych niepotrzebnych dodatków do żywności

MIKRONIZACJA innowacyjny proces, który zwiększa siłę działania błonnika. Polega on na zmniejszaniu wielkości cząsteczek do średnicy rzędu mikrometrów. Poprawia też jakość pieczywa. Dzięki rozbiciu na tak małe cząstki zyskuje się o wiele większą powierzchnię czynną, która umożliwia skuteczne działanie 5, 6.

Bułki PANAPIEKA cechują się wysoka ilość błonnika około 6 g/100 g, gdy konkurencyjne  waha się na poziomie 3-5g/ 100 g.

Bułka pszenna ma niski indeks glikemiczny na poziomie 14,39. Powszechnie znane wyroby piekarskie znakowane niskim IG są na poziomie ok. 20 – 30.

Warto zwrócić uwagę na bułkę słodką z kropelkami czekoladowymi oraz żurawiną. Dodatek błonnika sprawia, że przyjemność łączy się ze zdrowiem.

Składniki:
Mąka pszenna, woda, drożdże, kropelki czekoladowe, cukier, masło, mleko pełne w proszku, proszek kakaowy, mikronizowany błonnik owsiany.
Dzięki temu dodatkowi, wartość błonnika w bułce słodkiej z czekoladą wynosi 6,1 %.

Technologia produkcji

PANPIEK to nowe przedsiębiorstwo, gdzie do produkcji żywności użyte są najnowocześniejsze maszyny. Zainstalowane wysoce wydajne lampy UVC zapewniają skuteczną metodą sterylizacji wobec bakterii, drożdży, wirusów, pleśni oraz zapewniają dezynfekcje powietrza i powierzchni, wody w trakcie trwania procesów produkcyjnych – bez przerw w produkcji.

Użyta jest również technologia pakowania MAP. Polega na zastąpieniu powietrza wypełniającego opakowanie specjalną mieszaniną gazów. Pakowanie żywności w zmodyfikowanej atmosferze gazowej polega na zmianie składu atmosfery (lub zastąpieniu próżni) wokół produktu odpowiednio dobraną mieszaniną gazową. Dzięki temu bezpieczeństwo jest jeszcze większe.

Gdzie można dostać pieczywo PANAPIEKA?

Firma jest stosunkowo młodym przedsiębiorstwem, dopiero wchodzi na rynek. Dlatego produkty nie są jeszcze szeroko dostępne. Pieczywo w pierwszej kolejności będzie dostępne w  sklepie  firmowym PANPIEK w Bytomiu przy ul. Jainty vis a vis wejścia do Agory.

W dalszej kolejności firma planuje wejść do wybranych sklepów sieciowych, gdzie konsumenci będą mogli znaleźć linię prozdrowotnych produktów PANPIEK.

Chcesz dowiedzieć się więcej?

Wejdź na stronę PANPIEK: https://panpiek.pl

Artykuł sponsorowany.