Nowe badania przeprowadzone przez naukowców ze Swansea we współpracy z naukowcami z Uniwersytetu w Bristolu i Instytutu Francisa Cricka w Londynie wykazały, że spożywanie diety bogatej we fruktozę cukrową może utrudniać prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego ludzi w sposób, w dużej mierze były nieznane.

Fruktoza jest powszechnie stosowana w słodkich napojach, słodyczach i przetworzonej żywności i jest szeroko stosowana w produkcji żywności. Jest związany z otyłością, cukrzycą typu 2 i niealkoholowym stłuszczeniem wątroby, a jego spożycie w ostatnich latach znacznie wzrosło w krajach rozwiniętych. Jednak zrozumienie wpływu fruktozy na układ odpornościowy ludzi, którzy spożywają ją w dużych ilościach, było dotychczas ograniczone.

Zobacz więcej: CUKIER W OWOCACH I W SŁODYCZACH. FRUKTOZA

Zobacz więcej: PORÓWNANIE NAPOJÓW ALOESOWYCH, FRUKTOZA

Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie Nature Communications pokazuje, że fruktoza powoduje stan zapalny układu odpornościowego, a proces ten wytwarza bardziej reaktywne cząsteczki, które są związane ze stanem zapalnym. Tego rodzaju zapalenie może prowadzić do uszkodzenia komórek i tkanek oraz przyczynić się do tego, że narządy i układy organizmu nie działają tak, jak powinny i mogą prowadzić do chorób.

Badania pozwalają również lepiej zrozumieć, w jaki sposób fruktoza może być powiązana z cukrzycą i otyłością – ponieważ stan zapalny na niskim poziomie jest często powiązany z otyłością. Opiera się również na coraz większej liczbie dowodów dostępnych dla decydentów w zakresie zdrowia publicznego na temat szkodliwych skutków spożywania wysokich poziomów fruktozy.

Dr Nick Jones ze Szkoły Medycznej Uniwersytetu Swansea powiedział: „Badania nad różnymi składnikami naszej diety mogą pomóc nam zrozumieć, co może przyczyniać się do stanu zapalnego i chorób oraz co można najlepiej wykorzystać, aby poprawić zdrowie i samopoczucie”.

Dr Emma Vincent z Bristol Medical School: Populational Health Sciences (PHS), powiedziała: „Nasze badanie jest ekscytujące, ponieważ prowadzi nas o krok dalej w kierunku zrozumienia, dlaczego niektóre diety mogą prowadzić do złego stanu zdrowia”.

Źródło: Swansea University. „Diety bogate we fruktozę mogą powodować uszkodzenie układu odpornościowego, sugerują badania: nowe badania pogłębiają wiedzę na temat wpływu fruktozy na zdrowie”. ScienceDaily. ScienceDaily, 22 lutego 2021. <www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210222124647.htm>.