Zestawienie 10 wód smakowych z różnych sklepów (Auchan, Biedronka, Tesco i inne marki)


Wody smakowe zyskały popularność stosunkowo niedawno. Na rynku były obecne od jakiegoś czasu, lecz największą popularność zyskały od 2005, kiedy to Żywiec Zdrój poszerzył ofertę. 

Następnie inne marki wzbogaciły swój asortyment o wody smakowe: Arctic, Nałęczowianka, Cisowianka, Ustronianka.

Wody smakowe są to wody aromatyzowane lub po prostu napoje owocowe.

Jaka jest różnica między sokiem, nektarem, a sokiem owocowym?

Woda w butelce jest wygodna i poręczna, oczywiście też jest łatwiej kupić. 

Niestety, wody smakowe w znakomitej większości zawierają znaczne ilości cukru lub sztuczne słodziki, regulatory kwasowości oraz aromaty. 


Uwaga!

Naukowcy z King’s College London Dental Institute, wykazali, że popijanie kwaśnych napojów pomiędzy posiłkami oraz powolne ich sączenie zwiększa ryzyko erozji szkliwa.

Osoby, które dwa razy dziennie piły wodę smakową, lub z plasterkiem cytryny czy gorącą herbatkę owocową pomiędzy posiłkami były aż 11 razy bardziej narażone na erozję szkliwa niż ci, którzy tego nie robili.

Najbardziej szkodliwe dla zębów jest powolne sączenie napoju (przez ponad 5 minut) lub przetrzymywanie go w ustach przed połknięciem.

Kwaśne napoje spożywane podczas posiłków nie są aż tak bardzo szkodliwe dla zębów, ponieważ żucie pokarmu zwiększa wydzielanie śliny. Zasadowy odczyn śliny przynajmniej częściowo neutralizuje kwasy, co sprawia, że zagrożenie maleje dwukrotnie w porównaniu z kwaśnymi napojami wypijanymi między posiłkami. Kwasy neutralizują też niektóre produkty spożywcze – w tym ser 1.


Osoby z nadwagą lub chorujący na cukrzycę powinni szczególnie uważać na wody smakowe, gdyż na etykietach znajdziemy substancje słodzące.

Naturalne (sacharoza, syropy cukrowe, syropy skrobiowe) i syntetyczne intensywnie słodzące: aspartam (E 951), cyklaminian sodu (E 952), sacharynian sodu (E 954), acesulfam K (E 950), sukraloza (E 955).

Pogrubione składniki to substancje niepożądane w produkcie

 1. Żywiec Zdrój ze smakiem cytryny Napój niegazowany 1,5 l

 woda smakowa

Składniki

woda źródlana 95%, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromaty naturalne, naturalny aromat cytrynowy z innymi naturalnymi aromatami

Cukier: 4,7 g/100 ml

 W jednej szklance znajduje się 2,5 łyżeczki cukru. A w całej butelce półtoralitrowej 14 łyżeczek cukru!

 2. Nałęczowianka niegazowana ze smakiem cytryny Napój 1,5 l

 woda cytrynowa nałęczowianka

Składniki

naturalna woda mineralna Nałęczowianka (95%), syrop glukozowo-fruktozowy i cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, naturalny aromat cytrynowy z innymi naturalnymi aromatami, naturalny aromat grejpfrutowy z innymi naturalnymi aromatami, substancje słodzące: acesulfam K i sukraloza

Cukier: 2,5 g/100 ml

 Jedna szklanka (250 ml) zawiera 1,5 łyżeczki cukru. Mniej niż poprzednia woda, lecz dużo więcej innych substancji słodzących takich jak syrop glukozowo-fruktozowy czy sztucznie powstały acesulfam K i sukraloza.

Acesulfam K – może prowadzić do uszkodzenia tarczycy u zwierząt laboratoryjnych, substancja ta może powodować uszkodzenia chromosomów, co w następstwie prowadzi do zmian genetycznych 34

Sukraloza – Wyniki badań w procesie zatwierdzania przez FDA wskazały na brak ryzyka związanego ze spożywaniem sukralozy. Średnio tylko 2-8% zużywanej sukralozy podlega metabolizmowi 5.

Badania na zwierzętach sugerują, że może istnieć związek między sukralozą a redukcją korzystnych bakterii jelitowych, co może powodować problemy z trawieniem 6.

 3. Kubuś – Woda Waterr cytrynowa niegazowana

woda smakowa kubuś

Składniki

woda, cukier trzcinowy, sok cytrynowy z zagęszczonego soku cytrynowego (2%), aromat

Cukier: 3,9 g/100 ml

 Jedna szklanka (250 ml) zawiera 2 łyżeczki cukru.

Cukier trzcinowy wbrew pozorom nie jest „zdrowszy” od zwykłego cukru białego. Dostarcza tyle samo kalorii.

Do tego aromat, zapewne sztucznego pochodzenia. Inaczej producent na pewno pochwaliłby się, że to aromat naturalny.

4. Podniesiony Kciuk – Woda aromatyzowana gazowana, cytryna

woda smakowa auchan

Składniki

naturalna woda mineralne, dwutlenek węgla, regulator kwasowości – kwas cytrynowy, substancje słodzące – sacharyny, cyklaminiany

Cukier: brak

Sztuczne, tańsze substancje słodzące. Nie trzeba mówić, że marka własna jest zazwyczaj tańsza od przeciętnego produktu innego producenta. Z tego względu używane są tańsze składniki produktu.

Sacharyna – u zwierząt laboratoryjnych wytworzyła nowotwory 7.

Cyklaminiany – ogólnie FDA uznała je za bezpieczne, wątpliwości budzi cykloheksyloamina – toksyczny metabolit cyklaminianów wytwarzany przez niektóre bakterie jelitowe w organizmie człowieka 8.

Uwaga! Cyklaminiany mogą także wchodzić w interakcje z niektórymi lekami 9.

5. Jurajska – Napój niegazowany cytryna

woda jurajska smakowa

 Składniki

naturalna woda mineralna, cukier (A) i/lub syrop glukozowo-fruktozowy (B), regulator kwasowości: kwas cytrynowy, naturalny aromat cytrynowy z innymi naturalnymi aromatami, substancje konserwujące: sorbinian potasu, benzoesan sodu

Cukier: 5,3 g/100 ml

Jedna szklanka (250 ml) zawiera prawie 3 łyżeczki cukru.

Syrop glukozowo-fruktozowy – jest to płynna substancja słodząca, problemem w spożyciu dużych ilości syrop glukozowo-fruktozowego jest głównie fruktoza.

Jeżeli jest jej za dużo w organizmie to wątroba nie daje rady metabolizować fruktozy i magazynuje ją w tkance tłuszczowej 1011

Tym samym przyczyniając się do rozwoju chorób metabolicznych takich jak: nadciśnienie, cukrzyca, choroby sercowo-naczyniowe 12.

Więcej o syropie glukozowo-fruktozowym.

Sorbinian potasu  –  może wywoływać reakcje alergiczne 

Benzoesan sodu  –  konserwant, w małych dawkach nieszkodliwy, połączeniu z witaminą C może przekształcić się w rakotwórczy benzen 910.

 6. Tesco Polanicka Napój gazowany smak cytryny 1,5 l

tesco polania zdrój

Składniki

woda źródlana, dwutlenek węgla, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), naturalny aromat limetkowo-cytrynowy, substancje słodzące (aspartam, acesulfam K)

Cukier: brak

 W tej wodzie nie ma cukru, ale za to dwie substancje słodzące. 

7. Polaris woda cytrynowa wody smakowe (Biedronka)

 

 polaris biedronka woda

Składniki

naturalna woda mineralna, cukier, regulator kwasowości: kwas cytrynowy, aromat, substancja konserwująca: benzoesan sodu, substancje słodzące: aspartam, acesulfam K

Cukier: 2,5 g/100 ml

Jedna szklanka (250 ml) zawiera 1,5 łyżeczki cukru.

Poza tym, 6 składników (prawie wszystkie, poza wodą) nie potrzebne naszemu organizmowi, a nawet szkodzące mu.

 8. Muszyna Cechini Napój gazowany na bazie naturalnej wody mineralnej cytrynowy 0,33 l

woda smakowa muszyna

Składniki

naturalna woda mineralna wysokozmineralizowana, dwutlenek węgla, naturalny aromat cytrynowy z innymi naturalnymi aromatami

Cukier: brak 

Same naturalne składniki.

 Dobry skład.

 9. Arctic Fizzy

Składniki

naturalna woda mineralna, dwutlenek węgla, naturalny aromat wiśniowy, naturalny aromat limetkowy. 

Cukier: brak

 Same naturalne składniki.

Dobry skład.

 Zrób wodę smakową sama/sam!

Potrzebujesz wodę i owoce, które lubisz, np. cytryna i mięta lub maliny i mięta, truskawki, wiśnie.

Owoce wrzucasz do wody, dodajesz kostki lodu i gotowe 🙂

Możesz przelać do butelki i zabrać ze sobą.

woda smakowa

 Zobacz:

NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ PRZY ZAKUPIE SYROPÓW OWOCOWYCH?

CO ZAWIERA CHEESEBURGER Z MCDONALD’S?

Go top